A hiteles helyi hang hagyománya

2011.12.02. 10:23 :: Tanácsnok

 

Idén 86 éves a magyar rádiózás: 1925. december 1-jén avatták fel hivatalosan a Magyar Rádiót. A Budapest néven jelentkező állomás rendszeres rádiós adása este 8 órakor indult el. A Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) épp erre a napra időzítette saját ünnepi közgyűlését is, amelyet 15 éves fennállásuk alkalmából tartottak.

 

 

 Ritkán állítjuk reflektorfénybe azt a tényt, miszerint a Médiatanács is a társadalmi hálózat részeként működik. Hiszen a tevékenységét nem elefántcsonttoronyba elvonulva végzi, hanem intenzív és interaktív kapcsolatban a médiapiaci szervezetekkel. Ennek egyik eklatáns példája az a folyamatos együttműködés, amely során a HEROE-vel a helyi rádiókat érintő kérdéseket tárgyalja meg rendszeresen a hatóság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az egyik legfontosabb médiaszolgáltatói érdekképviseletként tartja számon az egyesületet, amelynek véleménye megkerülhetetlen. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy Magyarország négyötöde a fővároson kívül él, az országos média viszont indokolatlanul Budapest-központú, és talán alulértékeli a helyi agorák szerepét.

A kis vételkörzetű rádiók ezért fokozott figyelemre számíthatnak a közösségek tagjaitól. Ezt pedig a Médiatanács is tekintetbe veszi – ez kötelessége is. Több száz millió forintos pályázatokkal segíti a rádiók működését, a közelmúltban a médiaszolgáltatásért fizetendő díjak is kedvezőbbek lettek, és a pályázati eljárások is átláthatóbbá váltak.

A helyi médiumok többségét a helyi közakarat hívta életre, a helyi közösségek, városok, falvak önkifejezésének eszközei. A rengeteg kezdeményezésből csak az tudott fennmaradni, amelyik színvonalasan szolgálta ki a közösség igényeit. Mivel az állampolgárok a lakóhelyük híreire részletekbe menően kíváncsiak, a lakóhelyen működő médiumok tudják ezt az igényt legjobban kielégíteni.

Helyi rádiók nélkül honnan tudhatnánk, hogy mit tesz az önkormányzat, a helyi hivatalok, melyik utcában jártak betörők, ki lett az új iskolaigazgató, vagy miért hallottunk szirénázó tűzoltóautót a vasárnapi leves kanalazása közben? Két várossal odébb ez érdektelen, de a helyben lakók számára mindegyik kérdésnek, és arra az adott válasznak hírértéke van.

Egy-egy helyi rádió a hallgatók mindennapjainak szerves részét képezi, háttere lehet a kerti munkának, autózásnak, társaságot nyújthat a nyugdíjasoknak vagy kisgyermeküket otthon nevelőknek. Büszkék lehetünk ezeknek az adóknak a működésére, mivel közönségkedvenceknek és hiteleseknek számítanak.

A több mint félszáz tagrádió képviseletét ellátó HEROE nélkül érdekeik sokkal széttöredezettebben jelennének meg a Médiatanács mindennapjaiban. Az egyesület küldetése, hogy a helyi hangokat hallassa az országos szervezeteknél, döntéshozóknál. Kétségtelenül értik a dolgukat, hatékonyan dolgoznak.

Az elismerés kölcsönös, hiszen a HEROE megtisztelő felkérésének tett eleget Szalai Annamária, az NMHH elnöke, amikor a Magyar Rádió Márványtermében ünnepi beszédben köszöntötte az egyesület tagjait jubileumi közgyűlésükön.

1 komment

Címkék: médiatanács heroe helyi rádiók

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása