Magyar Média Mecenatúra: hatmillióval támogatja a Médiatanács az online filmek gyártását

2012.11.29. 14:29 :: Sajtoiroda

Az idén ősszel húszmillió forintos kerettel indított Neumann János-pályázat harmadik fordulójában újabb támogatottak kaptak lehetőséget, hogy gazdagítsák a magyar online filmes tartalmakat. Ezúttal négy online tartalomszolgáltató kapott összesen hatmillió forintos támogatást.

A Neumann János-pályázat harmadik elbírálási körében négy online filmtervet ítélt nyertesnek a testület. A Médiatanács másfél–másfél millió forinttal támogatta a pályázókat.

A Halasmédia Nonprofit Kft. az összegből ifjúsági műsort készít 153 Lélekmód címmel. A 153 szimbolikus szám, amely a tudás megszerzésének összességét szimbolizálja, vallják a műsor készítői. A műsor ötletgazdája a Kiskunhalason rendkívül közismert és népszerű tanárnő, Csányi Ágnes, a Kiskunhalasi Református Gimnázium ifjúságvédelmi felelőse és informatikatanára. A műsor a 12-18 éves korosztályt célozza meg, és a napjainkban a testi egészségről szóló oly sokszor körbejárt téma helyett a lelki élet harmóniájának megőrzéséről, visszaszerzéséről ejt szót. A készítők számára fontos szempont volt a műsor interneten keresztüli elérése, hiszen a célzott korosztály sok időt tölt a gép előtt, a világhálóról informálódik. 

A Médiatanács által szintén támogatott K. Petrys Kft. rövidfilmet mutat be kortárs magyar művészekről, amely a cég webes szolgáltatásán lesz látható. A K. Petrys Kft. az elmúlt tizenhárom évben több nagy képzőművészeti projektet, kiadványt és nagyobb, csoportos kiállítássorozatot hozott létre a havonta rendszeresen szervezett kiállításai mellett. A K. Petrys Galéria megnyitói megismételhetetlen előadó-művészeti és társadalmi események, amelynek rögzítésével a készítők a magyar kortárs művészetet kedvelők komoly érdeklődésére számítanak.

A testület támogatta az A38 kulturális központ magyar előadóművészekről készülő filmjét Koncertek az A38 Hajón címmel. Az A38 méltán híres pezsgő éjszakai életéről, programjai széles zenei skálán mozognak, a könnyűzenétől a komolyig számos műfaj megtalálható repertoárjukban. A magyar zenei élet kimagasló minőségű és kulturális jelentőségű produkciói online közzététellel válnak a nagyközönség számára hozzáférhetővé. Az izgalmas hangulatú koncertek megörökítéséről ezúttal maga a legénység gondoskodik.

Jojo Mayer's Nerve az A38 Hajón  forrás: www.youtube.com

A Ceglédi Televízió „A Tudás fája – Janus másik arca” című ismeretterjesztőfilm-terve Magyarország első európai hírű költőjéről, Janus Pannoniusról szól. 1991-ben a pécsi székesegyház altemplomában férficsontvázat találtak, bal keze alatt egy 1465-ből származó pápai bullával. Hosszú évekig tartó vizsgálatok eredményei alapján merték csak kimondani régészek, történészek és antropológusok, hogy a pécsi püspök, Janus Pannonius maradványaira bukkantak. A film végigveszi azokat a cáfolhatatlan bizonyítékokat, amelyek a humanista költő és püspök 537 évig rejtegetett arcának azonosításához vezettek 2009-ben. Az online letölthető televíziós műsor bemutatja Janus Pannonius rövid, de mozgalmas életének fontosabb pillanatait, az európai hírű költő koponyarekonstrukciójának fázisait, valamint az őt ábrázoló portrék hitelességével is foglalkozik.

Janus Pannonius koponyarekondtrukciója     forrás: www.januspannonius.hu

A Neumann János online pályázat egyedülálló, hiszen az első olyan pályázati kiírása a Médiatanácsnak, amely magyarországi lekérhető (online) médiaszolgáltatók számára teszi lehetővé, hogy közszolgálati műsorszámok gyártására pályázzanak. A kiírásnak köszönhetően jelentős kulturális értékek támogatására nyílt újabb lehetőség.

A Médiatanács továbbra is várja azoknak az online műhelyeknek a jelentkezését, amelyek újszerű, közszolgálati videós tartalmakat szeretnének készíteni. A beadás 2012. december 6-ig folyamatos.

A nyertesekről és a pályázat kiírások további részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra Neumann János-pályázat

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása