Van esélyük a női rendezőknek a Médiatanácsnál?

2013.01.31. 13:40 :: Sajtoiroda

A múlt héten megjelent az Index mozis blogján egy hír, miszerint a független filmesek között 24 százalék a női rendezők aránya, miközben a hollywoodi produkciókban ez a szám csupán 4,4 százalék. Vajon mennyi lehetőséghez jutnak a női rendezők – Berta Enikőtől vagy Dombrovszky Lindától kezdve Pápai Picin keresztül Varga Ágotáig – ma Magyarországon a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra filmes támogatási rendszerében?

Blogunk legutóbbi bejegyzésében szó volt az első filmről, amely a Médiatanácsnak köszönhetően készülhetett el. Vajon férfi vagy nő rendezte? Ide kattintva rögtön kiderül.

A Médiatanács tavaly teljesen megújította a filmes pályázati rendszert, amely működésének három éve alatt 164 alkotás elindítását segítette. A 2012-től meghozott bírálóbizottsági döntések alapján a 126 nem egészestés film készítésére szétosztott támogatások kedvezményezettjeinek 31 százaléka, 39 mű, női alkotóhoz köthető. Ők összesen a csaknem másfél milliárd forintnyi forrás mintegy 20 százalékát, 300 millió forintot használhatnak fel. Különösen magas arányban díjazták az animációs filmek női készítőit, ugyanis ezeknek a pályázatoknak a felét nők nyerték. Volt olyan forduló, ahol az odaítélt összeg 85 százalékát nők kapták. Az alapul vett adatokat bárki megtekintheti a Médiatanács filmes pályázatainak lebonyolítójának, az MTVA támogatási területének honlapján. Néhány héten belül további segítséget jelent majd, hogy a Magyar Média Mecenatúra Pályázati Tükör elnevezésű online nyomon követő rendszerében nemcsak az elkészült filmekről, hanem filmenként lebontva az alkotási folyamatról is megtalálható lesz minden szükséges információ.

info2.png

Kattintson a képre a nagyobb mérethez

A dokumentumfilmek kategóriájában – amely 2012-től Ember Judit nevét viseli – a 34 támogatott film harmadának, 12 műnek nő a rendezője, ami azt jelenti, hogy a 416 millió forint támogatásból 85 millió forintot, az összeg ötödét nők használhatják fel. Ebben a kategóriában nyert többek között Gyarmathy Lívia A tér című filmtervével, Maksay Ágnes Márton Áron boldoggá avatási peréről szóló ötletével vagy Szuchy Zsuzsanna az Élet másfél kiló alatt című, a kórházi koraszülött intenzív osztályon látható élethelyzetek bemutatásával.

Az ismeretterjesztő filmek csoportjában – amelyet tavaly Kollányi Ágoston-pályázatra kereszteltek – a 38 nyertes filmtervből 11-nek a rendezője nő, ez 29 százalékot jelent. A szétosztott 325 millió forintból 90 millió forint, azaz 28 százalék jutott el női pályázókhoz. A legutóbbi fordulóban ez az arány 37 százalékra nőtt (a tíz nyertesből négy nő, akik az odaítélt 75 millió forintból 28 millió forintot nyertek el). A pályázatnak köszönhetően készítheti el filmjét többek között Katona Zsuzsa Semmelweis Ignác életéről, dr. Babinszki Edit a dinoszauruszok magyarországi lelőhelyeit feltérképező őslénykutatók munkájáról vagy Oláh Kata erdélyi nagyjainkról.

Maminti, a kicsi zöld tündér_látványterv1.jpg

Látványterv a Horváth Mária rendezésében a Lázár Ervin meséjéből készülő Maminti, a kicsi zöld tündér című alkotáshoz

A tavalytól Macskássy Gyuláról elnevezett animációs filmeket támogató pályázaton a húsz nyertes közül 9 nő volt, akik az odaítélt 175 millió forintból 88 millióhoz jutottak hozzá. Érdekesség, hogy a legfrissebb pályázati fordulóban a hat támogatott alkotó kétharmada nő, és a szétosztott 41 millió forint 85 százaléka, azaz 35 millió forint felett nők rendelkezhetnek. Ennek köszönhető, hogy Horváth Mária rajzfilmet készíthet Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című meséjéből, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviseletében Bognár Éva Katinka kortárs gyermekversek és dalok sorozatot indíthat, vagy hogy Goda Krisztina társrendezőként Udvardi Jenővel Berti, a rózsaszín barika kalandjait ültetheti át animációs filmre.

A Huszárik Zoltán nevét viselő kísérleti és kisjátékfilm kategóriában öt nő jutott filmes lehetőséghez a 15 nyertes között, akik a 91 millió forint odaítélt pénzösszeg 36 százalékával, 33 millió forinttal gazdálkodhatnak. Többek között sikeres pályázó volt Felméri Cecília is, aki a Déjà vu bizarr atmoszférájú és mégis lebilincselő történetén dolgozhat.

piciblog.jpg

A Huszárik-pályázaton nyertes Pápai Pici is megszólalt a támogatott rendezőket bemutató bloginterjú-sorozatunkban

Az Egri Lajos tévéfilmterv-pályázaton két női forgatókönyvíró nyert összesen 5 millió forintot, ami a 13 nyertes számára összesen 21 millió forintos megítélt támogatás 24 százaléka. Egyikük, Báthory Orsolya – aki egyben a film rendezője is –, Zoltán Gábor A háremőr című novelláját alkalmazhatja televízióra.

Ezeknek az adatoknak a fényében talán meglepő, hogy a Fehér György tévéfilm-pályázaton kihirdetett hat nyertes film mindegyikét férfi készíti, összesen mintegy 441 millió forintból. Az azonnali forrást kínáló, a magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatását célzó Escher Károly-pályázatban egyelőre még nem volt eredményes pályázó. Az online filmek gyártását segítő Neumann-pályázatnál a nemek megoszlása a közzétett adatokból nem állapítható meg.
A Magyar Média Mecenatúra programjának célja, hogy új és színvonalas, független magyar filmes alkotások megszületéséhez nyújtson támogatást, tekintet nélkül arra, hogy a pályázatot férfi vagy nő nyújtotta be. 2013-ban a pályáztatás tovább egyszerűsödik, még átláthatóbbá válik. Újdonság, hogy a pályázati módosítások már elektronikusan is benyújthatóak, amivel időt és költséget takarítanak meg a pályázók.

2013_tamogatasi_terv_b.png

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának 2013-ra tervezett keretösszegei

Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat idei keretösszege 330 millió forintra, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaté pedig 250 millió forintra emelkedik. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében a Médiatanács 50 százalékos keretemelésről döntött, így idén összesen 180 millió forintból készülhetnek új animációs filmek. A Huszárik Zoltán kisjáték- és kísérleti filmes pályázati programot idén 75 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg a testület. A magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg a tanács az Escher Károly pályázatot, amelyen 20 millió forintos keretösszeggel számolhatnak az alkotók. A Fehér György tévéfilmes pályázaton összesen 600 millió forintos támogatás nyújtható, az Egri Lajos forgatókönyvírást és tévéfilmterv-készítést támogató pályázat kerete 10 millió forint, a Neumann János online filmek készítését célzó pályázaté 20 millió forint lesz idén.

Ezúton is arra biztatunk minden filmes alkotót, akár nő, akár férfi, hogy pályázzon, mérettesse meg magát!

A bejegyzés témájához híven alább felsoroljuk a 2011-2012-ben nyertes női rendezőket és támogatott filmjeiket abc-sorrendben:

1. dr. Babinszki Edit: Dinoszauruszok és vadászaik – ismeretterjesztő film
2. Bakos Zsuzsa: Hungarikum: A pálinka – ismeretterjesztő film
3. Balogh Júlia: Aspektus – ismeretterjesztő film
4. Báthory Orsolya: A háremőr – televíziófilm-terv
5. Berta Enikő: A mesemondó – animációs film
6. Berta Enikő: Szórakoztató élettan, Eleven találmányok, a bionika – ismeretterjesztő film
7. Bognár Éva Katinka: Kortárs gyermekversek és dalok – animációs film
8. Dombrovszky Linda: A hetvenes – kisjátékfilm
9. Dombrovszky Linda: Halak megmentése – ismeretterjesztő film
10. Fáy Réka: Bárka vagy fészek? – dokumentumfilm
11. Fejős Csilla: Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp – dokumentumfilm
12. Felméri Cecília: Déja vu – kisjátékfilm
13. Glaser Katalin: Három nagymamám volt – animációs film
14. Goda Krisztina és Udvardi Jenő: Berti, a rózsaszín barika kalandjai – animációs film
15. Grábler Zsuzsa: Régi váraink, új fényben – animációs film
16. Gyarmathy Lívia: A tér – dokumentumfilm
17. Horváth Mária: A cigány asszony meg az ördög – animációs film
18. Horváth Mária: A Négyszögletű Kerek Erdő – Maminti, a kicsi zöld tündér – animációs film
19. Katona Zsuzsa: Egy magyar orvos igaz története – Semmelweis Ignác – ismeretterjesztő film
20. Kerekes Borbála: Lamine: akik a fényben állnak– dokumentumfilm
21. Kormos Ildikó: Ehető mesék – animációs film
22. Kóródi Ágnes: Méhek nélkül a világ – ismeretterjesztő film
23. Lakos Nóra társrendező Tóth Róberttel: Napsugár – televíziófilm-terv
24. Maksay Ágnes: Márton Áron boldoggá avatási pere – dokumentumfilm
25. Mezősi-Nagy Mariann Az utolsó hadifoglyok? – dokumentumfilm
26. Nagy Anikó Mária: Zavarok – kisjátékfilm
27. Oláh Kata és Csukás Sándor: A Griff, a Dámvad és a Varjú (Erdélyi nagyjaink munkacímen) – ismeretterjesztő film
28. Oláh Kata:Káli Medence, a Pannon kőtenger – ismeretterjesztő film
29. Pápai Pici: Hátsó lépcső – kisjátékfilm
30. Petényi Katalin: Bakonyi juhászasszony– dokumentumfilm
31. Skrabski Fruzsina: A szovjet hőstett: meggyalázás – dokumentumfilm
32. Skrabski Fruzsina: Élet előtt, élet után – ismeretterjesztő film
33. Szalai Györgyi: "Ne hagyjátok a templomot, ne hagyjátok az iskolát" – dokumentumfilm
34. Szalai Györgyi: A templomépítő – animációs film
35. Szanyi Gyöngyi: A vér nem válik vízzé – dokumentumfilm
36. Székely Orsolya: Zöldségek– ismeretterjesztő film
37. Széphelyi Júlia: Incella kenyérért megy – kisjátékfilm
38. Szuchy Zsuzsanna: "Élet másfél kiló alatt" – dokumentumfilm
39. Varga Ágota: III/III-as tartótiszt voltam – dokumentumfilm

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Berta Enikő Varga Ágota Dombrovszky Linda Pápai Pici

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása