Nagy sikerrel rendezték meg a kínai-magyar animációs találkozót

2013.08.28. 14:34 :: Sajtoiroda

Kínai és magyar animációs filmes szakemberek, cégvezetők tartottak tematikus találkozót a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében augusztus 26-án, hétfőn Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A látogatás középpontjában a magyar rajzfilmstúdiókkal való együttműködési lehetőségek feltérképezése és a hazai filmes alkotók, képzőművészek megismertetése állt.

IMG_7016a.jpg

Sajtótájékoztatóval nyitották meg az animációs filmes találkozót

A 28 fős delegáció a világon Hollywood és Bollywood után a harmadik legnagyobb filmgyártónak számító országából, Kínából érkezett. A rendezvény a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, valamint a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége közötti együttműködésnek köszönhetően jött létre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az esemény házigazdája a Médiatanács részéről Kollarik Tamás Médiatanács tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a MoME részéről pedig Fülöp József, a Médiaintézet igazgatója volt. A találkozó szervezésére Varsányi Ferencet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanárát, a Médiatanács Macskássy Gyula pályázati eljárása bírálóbizottságának tagját kérték fel. A Kínai Népköztársaság képviseletében Guo Xiaguang, a nagykövetség kulturális tanácsosa működött közre.

A találkozón Wang Yong, a Kínai Animációs és Internetkultúra Szövetség főtitkára vezetésével a delegáció tagjai 16 magyar rajzfilmstúdió és számos képzőművész tevékenységével ismerkedtek meg Budapesten. A találkozó célja, hogy a Szecsuán tartománybeli szakemberek képet alkothassanak arról, hogyan vált nemzetközileg sikeres művészeti ággá a magyar animáció, és tájékozódhassanak a filmes befektetési lehetőségekről, megismerhessék az itteni folyamatokat, a tervezést, a gyártást és a kivitelezést.

Nem ez az első sikeres együttműködés

A kínai-magyar együttműködés évek óta eredményesen működik: tavaly júliusban a Médiatanács nagysikerű kínai filmnapokat tartott Budapesten, 2011 novemberében a Kínai Népköztársaság Rádió-, Film- és Televízió Hivatala (SARFT) elnöke, Cai Fuchao tett látogatást a Médiatanács elnökénél, 2011 júniusában pedig a 14. Sanghaji Filmfesztiválon tartottak jó kritikai visszhangot kapott magyar filmhetet. Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora megemlítette az eseményen, hogy a tervek között szerepel a jövőben egy, a Kínai Népköztársaságban megtartandó magyar filmfesztivál is.

IMG_7017a.jpg

Kollarik Tamás a sajtótájékoztatón

Magyar Média Mecenatúra – újra lendületben az animációs filmgyártás

A Médiatanács külön pályázati kiírással támogatja ezt az iparágat. Az animáció filmes támogatás 2011-ben indult el, majd a Magyar Média Mecenatúra programban 2012-ben és idén is meghirdették Macskássy Gyuláról elnevezett pályázatot. Eddig 32 új animációs film készülhetett el összesen 283 millió forintból. A pályázat sikerére tekintettel a keretösszeget a Médiatanács idén 50 százalékkal megemelte. A program célja, hogy értékes, színvonalas alkotások létrejöttét támogassa.

A találkozó szervezésére felkért Varsányi Ferenc, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanára, illetve a Médiatanács Macskássy Gyula pályázati eljárása bírálóbizottságának tagja a konferencián hangsúlyozta, hogy minden pályázatot szívesen látnak, de elsősorban a gyerekeknek szóló rajzfilm sorozatokat, és az egyedi rövid animációkat részesítik előnyben.

IMG_7123a.jpg

Varsányi Ferenc, főszervező, a Médiatanács Macskássy Gyula pályázati eljárása bírálóbizottságának tagja

A pályázati kiírások mellett a filmesek támogatásának másik eszköze a szakemberek nemzetközi kulturális-gazdasági együttműködéseinek ösztönzése, így a kínai-magyar partneri viszony elmélyítése is, amelyben a hatóság katalizátorként hangsúlyt helyez a magyar alkotók helyzetbe hozására is a nemzetközi kapcsolatok terén.

Több mint ezer cég működik az iparágban Csengdu-ban, a kínai animáció fellegvárában

A találkozón a kínai delegáció vezetője és résztvevői bemutatták a kínai animációs filmipar központját. Wang Yong, a Kínai Animációs- és Internet Kultúra Szövetség főtitkára a találkozón elmondta, hogy bár jelenleg az amerikai piaccal erősebbek a kapcsolataik, szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani az európai, azon belül a magyarországi szakemberekkel is. A jelenlegi delegációban 28 nagy csengdui cég vezetője vesz részt, akiknek célja, hogy aktív kapcsolatokat létesítsenek magyar partnerekkel - tette hozzá.

IMG_7204a.jpg

Wang Yong, a Kínai Animációs- és Internet Kultúra Szövetség főtitkára

David Xu, a Csengdui Animációs Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón röviden bemutatta a kínai animáció központját. Szecsuán tartomány székhelye fejlett animációs iparáról híres, hozzávetőleg ezer cég tevékenykedik ma ebben az iparágban, évi 100 milliárd jüant meghaladó összbevétellel. Az általuk készített évi több mint 10 ezer percnyi animációs film és játékszoftver-animáció csaknem harmada a nemzetközi piacon is vevőre talál.

A kínai filmesek nem csak a hazai animációs filmgyártással, hanem a filmes támogatási rendszerrel is megismerkedhettek

A rendezvényen egy órában filmszakmai döntéshozók szólaltak fel, akik tájékoztatták a kínai szakembereket a magyar filmes szabályozásról, finanszírozásról és gyártási lehetőségekről.

A Magyar Nemzeti Filmalap működésébe Havas Ágnes, vezérigazgató avatta be a megjelenteket. Kiemelte, hogy fontos műfajnak tekintik az animációt, ezért is támogattak eddig három egész estés animációs alkotást. Kollarik Tamás előadásában a Magyar Média Mecenatúra program működését vázolta fel. A Nemzeti Filmiroda részéről Taba Miklós főosztályvezető a koprodukciós alkotások esetén igényelhető 20 százalékos állami támogatásokról tájékoztatta az érdeklődő szakembereket. Az eseményen előadott Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, aki a találkozón ismertette az Akadémia tevékenységét, célkitűzéseit, valamint beszámolt arról, hogy az MMA pályázatok, díjak, ösztöndíjak adományozásával kívánja segíteni a film- és fotóművészet területén tevékenykedő alkotókat is, valamint jelen volt Bokor Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főtanácsosa is, aki a Mozgókép-művészeti Főosztály működését mutatta be.

shot00122.jpg

Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára

Kora délután 15 magyar animációs stúdió - többek között a C.A.K.O. Stúdió, a Kecskemét Film Stúdió, a KEDD Animációs Stúdió, a MOME Anim, - továbbá két számítógépes játékokat fejlesztő cég - tartott prezentációt a kínai vendégeknek, akik így átfogó képet kaphattak arról, mennyire színes és változatos a magyar animációs filmgyártás.

IMG_7322a.jpg

A magyar filmstúdiók asztalai a találkozón (előtérben a Kecskemétfilm stábja Mikulás Ferenccel, háttérben Rófusz Ferenc és csapata)

Rófusz Ferenc, Oscar- és Kossuth-díjas magyar animációs rendező az eseményen elmondta, hogy azért vannak itt és azért is szerencsések, mert pont egy olyan Médiatanács által támogatott gyereksorozat pilotfilmjét hozták magukkal bemutatni, amely a népek kultúrájáról szól, és a földi országainak legnagyobb ünnepeit mutatja be 8 év alatti gyerekeknek. A rendező szerint a kicsiknek szóló filmet ezért minden országban, így Kínában is érdemes lenne forgalmazni, hiszen ismeretterjesztő és nevelési tanácsokkal látja el a legkisebbeket; nem csak itthon, de külföldön is van üzenete. A sorozat folytatásához koprodukciós partnerként is el tudná képzelni a kínai szakembereket.

IMG_7242a.jpg

Kínai animációs szakemberek hallgatják a magyar stúdiók bemutatkozását

MoME: egyetem és filmstúdió egyben

Fülöp József, a MOME Médiaintézetének igazgatója mutatta be a delegáció tagjainak az eseménynek helyszínt adó egyetem működési rendszerét. Hangsúlyozta, hogy az egyetem nem csak oktatással, de filmgyártással, sőt művészetmenedzsmenttel is foglalkozik. Előadásában kiemelte, hogy az egyetem animációs pályázataival indulhat a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula pályázatain, ahol már több alkotásuk is nyert.

IMG_6979a.jpg

Fülöp József, MoME Médiaintézet, igazgató

A tanszék egyébként kiemelt figyelmet szentel a fejlődésre, és arra, hogy lépést tartsanak a korral. Ennek kapcsán prezentációjukban többek között egy olyan idei diplomafilmet mutattak be, amelyik aranyos és vicces történettel mutat rá a szakmai fejlődésre. Az animációs filmben –amelyet Vácz Péter neve fémjelez– egy nyúl és egy őz barátságát teszi próbára az, hogy míg a nyúl két-, addig az őz már 3D-s figuraként jelenik meg.

Lesz folytatás

A magyar filmstúdiók prezentációit délután megbeszélések követték, ahol a két fél alkotói és gyártói személyesen is egyeztethettek jövőbeli terveikről, hiszen a rendezvény fő célja az volt, hogy összehozza az alkotókat, a két ország között egy hidat teremtsen az animációs filmgyártásban, növelje a magyar animációs alkotók ismertségét a nemzetközi terepen, illetve erősítse a kínai-magyar filmes kapcsolatokat. A kulturális partnerségnek köszönhetően mind a kínai, mind a magyar fél számára várhatóan egyaránt előnyös megállapodások születhetnek.

komment

Címkék: animációs film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Kollarik Tamás Rófusz Ferenc Macskássy Gyula Kecskeméti Animációs Fesztivál

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása