A legjobb kultúrtörténeti alkotások kapták a Médiatanács 1 milliós díját a szolnoki filmfesztiválon

2013.10.21. 15:22 :: Sajtoiroda

Groó Diána: Regina és Somogyvári Rudolf: A nagy fa árnyékában című alkotása kapta megosztva a Médiatanács által felajánlott díjat kultúrtörténeti kategóriában a szolnoki Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválján. A győztesek szombaton este a Szolnoki TiszapArt Moziban vehették át az egy millió forintos díjat.

A Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja Kollányi Ágoston születésének centenáriumára emlékezve kezdődött meg Szolnokon, amelyet Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora illetve Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere nyitott meg október 17-én, csütörtökön.

A fesztiválon 35 magyar és külföldi film versengett ismeretterjesztő, dokumentum- tudományos és kultúrtörténeti kategóriában. A filmeket háromtagú szakmai zsűri bírálta el: B. Révész László rendező, Hermann Krisztina, a Magyar Filmművészek Szövetségének ügyvezető titkára és Rák József, Balázs Béla díjas rendező-operatőr.

A kultúrtörténeti kategóriában nyertes két alkotó megosztva viheti haza a Médiatanács által felajánlott 1 millió forintos összeget.

Groó Diána nyertes filmje Regina Jonasról, a világ első rabbinőjéről szól, akiről csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt a rendező számára a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése. A 63 perces film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült. Groó Diana rendező és Mógor Ági vágó kísérletet tettek arra, hogy ezen archív felvételek segítségével, szinte fikciós hatást elérve rekonstruálják a különleges és feledésbe merült életutat, valamint a korabeli Berlin mindennapjait.

ICS_5811.JPG

Somogyvári Rudolf filmje A nagy fa árnyékában Dr. Kós Károly tudományos munkájának állít emléket. Kós következetes tudományos és kutatómunkával dolgozta fel az erdélyi néprajz tárgyi emlékeit, létrehozta a Kolozsvári Néprajzi Múzeumot, számtalan könyvet írt ebben a témakörben. Munkásságával nem csak a magyar, hanem román pályatársainak elismerését is kivívta.

ICS_5806.JPG

A fesztiválon szombaton az információs blokkban bemutatták Sáfrány József: Mese a somogyországi patakgörbítőkről című filmjét, mely a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Kollarik Tamás a fesztivál nyitóünnepségén hívta fel a figyelmet arra, hogy a szolnoki fesztivál az egyik legfontosabb nemzetközi rövidfilmes szemle hazánkban és a Médiatanács 2011-ben azért hozta létre a Magyar Média Mecenatúra programot, hogy forrást biztosítson ennek a műfajnak. Az ismeretterjesztő és dokumentumfilmes pályázatokkal a Médiatanács a tudományos filmezést is támogatja. Eddig 71 ismeretterjesztő és 78 dokumentumfilm elkészítését segítette a program, és jövőre vagyis 2014-ben az Ember Judit dokumentumfilmes pályázaton összesen 330 millióval, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton pedig 250 millió forinttal támogatják majd a független magyar filmeseket.

A Médiatanács szerint nagy szükség van az olyan kezdeményezésekre, mint amilyet Szolnokon bő egy évtizede ez a filmfesztivál is jelent, hiszen az ismeretterjesztő, természet- és dokumentumfilmek, a népszerű tudományos és kultúrtörténeti filmek azok, amelyek közelebb hozzák a tudományos és kulturális értékeket a közönséghez.

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Groó Diána Somogyvári Rudolf

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása