Díjeső a Médiatanács által támogatott filmeknek a Budoku filmfesztiválon

2014.05.13. 08:28 :: Sajtoiroda

A Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázatán támogatott két alkotás is győztese lett vasárnap este a Budoku hazai versenyprogramjának. A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott dokumentumfilmek közül a nemzetközi zsűri nagydíját Nagy Dénes: Másik Magyarország című alkotása, az ELTE Társadalomtudományi Karának különdíját a Kovács Kristóf rendezte Besence Open vihette haza.

A Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál május 11-én tartott ünnepségén adták át a különböző szakmai zsűrik, illetve a közönség díjait a legjobbnak megválasztott magyar dokumentumfilmeknek. A 18 filmmel induló magyar versenyprogramban öt olyan alkotás is szerepelt, amelyeket a Médiatanács a dokumentumfilmes pályázatain támogatott. Ezek közül kettő is díjjal térhetett haza a fesztiválról.

A Nemzetközi Zsűri Nagydíját a Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című film nyerte. A zsűri indoklása szerint Nagy Dénes filmje „Szubjektív töredék egy falu hétköznapjairól, apokaliptikus, néha abszurd, mégis gyönyörű látomás egy közösség hiányzó jövőképéről Bukta Imre festőművész alkotásain keresztül.”

Másik Magyarország / Another Hungary trailer from Campfilm Production on Vimeo.

A dokumentumfilm idén már a harmadik díjat tudhatja magáénak, miután januárban elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmért járó díját, majd májusban a MEDIAWAVE Film & Music Festival rendezvény Legjobb magyar dokumentumfilm díját vitte haza.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar „Ha érteni akarod a világot” különdíját a Besence Opencímű alkotásnak ítélték a kar által delegált zsűritagok. A zsűri azért találta Kovács Kristóf filmjét díjazásra érdemesnek, mert véleménye szerint „realisztikusan, sokrétűen, mégis szeretetteljesen ábrázolja a települést és annak szereplőit. Kitűnően egyensúlyoz a nyomasztó élethelyzetek és a lehetséges kivezető utak bemutatása között, és az egyik legfontosabb kérdést feszegeti a játékidő során, vagyis azt, hogy ha van egy jó közösség, egy céltudatos és energikus vezető, és vannak megnyerhető pályázatok is, akkor vajon mi hiányzik ahhoz, hogy átmeneti lelkesedés helyett mélyreható változás, és hosszú távú fejlődés induljon el egy falu életében.

A vidám hangulatú, ám komoly mondanivalójú filmet az érdeklődők május 21-én, szerdán 21:10-től az M1 csatornán is megnézhetik.

Jelenetfotó:

Besence_Open_A_férficsapat_edzése.jpg

komment

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Budoku

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása