32. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.06. 13:30 :: Sajtoiroda

Ezen a héten három filmet vetít a televízió, amely az NMHH Médiatanácsa által működtetett Magyar Média Mecenatúra program támogatásával jöhetett létre. Az anyák megmentőjéről és a pálinkáról is láthatnak érdekes ismeretterjesztő alkotásokat, valamint folytatódik a Neve is van: Budapest-sorozat, ezen a héten a 2. résszel. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Neve is van: Budapest – 2. rész: Az autókorszak vége?

Duna TV, augusztus 6., szerda, 15.30

parlament_neve is van budapest.jpg

Múlt heti összefoglalónkban már ajánlottuk a Neve is van Budapest-sorozaot. Ezen a héten az érdeklődők megtekinthetik a film második részét, Az autókorszak vége? címmel. Az ismeretterjesztő film építészek, képzőművészek, várostervezők, ökológusok és közlekedésfejlesztők segítségével próbálja értékelni Budapest városképét és megérteni működését. Segítségével villamoson, buszon, földalattin, kerékpáron és gyalog is bejárhatjuk a várost.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat keretein belül támogatta.

A rendezővel, Kocsis Tiborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

M1, augusztus 9., szombat, 12.50

Semmelweis2.jpg

Semmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században, objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilm azonban ezidáig nem készült az orvos életéről. Katona Zsuzsa filmje ezt az űrt igyekszik betölteni, és valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát. Az alkotás segítségével rengeteg érdekességet tudhatnak meg a korabeli orvoslásról és főként magáról Semmelweis Ignácról, akit a filmben Haumann Péter eleveníti meg.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Hungarikum: A pálinka

Duna World, augusztus 10., vasárnap, 16.55

palinka1_1.jpg

Az elmúlt években a pálinkafogyasztásnak olyan reneszánszát éljük, amely páratlan a XXI. században.
Ennek egyik oka az, hogy a hungarikumok megjelenésével az emberek felismerték a nemes pálinkák és a kommersz szeszesitalok közötti különbséget. Szinte nincs olyan baráti vagy hivatalos összejövetel, ahol ne pálinkával indítanák az ünnepségeket. De tudjuk-e, hogy mely italok viselhetik a pálinka nevet? Mennyi alkoholtartalma kell, hogy legyen az igazi pálinkának? Mit jelent, hogy eredetvédett egy tájegység, egy pálinka vagy egy gyümölcsfajta, vagy mitől jellegzetesen hazai ez az ital? Bakos Zsuzsa rendező ismeretterjesztő filmjéből mindez kiderül.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából készülhetett el.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Kocsis Tibor Magyar Média Mecenatúra Bakos Zsuzsa Katona Zsuzsa

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása