33. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.11. 14:07 :: Sajtoiroda

Fiataloknak és idősebbeknek, az ismeretterjesztő filmek és a magyar animáció kedvelőinek, valamint a Vásáry Tamás rajongóknak is tartogatnak érdekességeket az eheti Mecenatúra-filmek. Az NMHH Médiatanácsa 2011 óta működteti a Magyar Média Mecenatúra programot, amelynek keretében számos értékes televíziós alkotás készülhetett már el. Ezek közül ezen a héten az alábbi négy filmet tekinthetik meg. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

„Mégiscsak érdemes ilyen öregnek lenni!” – Vásáry Tamás 80 éves

Duna TV, 2014. augusztus 11., hétfő, 21.40
Ismétlés: Duna World, 2014. augusztus 13. szerda, 2.45

vasary_tamas_588x217px.jpg

Vásáry Tamás világhírű zongoraművészünk és karmesterünk 2013-ban volt 80 éves. Ez a dokumentumfilm megismerteti a nézőket Vásáry Tamás élettörténetével, és a 80. születésnapjára szervezett ünnepségekkel, egy olyan emberrel, aki istenáldotta tehetségként olyan karriert teremtett, amely a semmiből építkezve, sok-sok nehézséget legyőzve példát mutat szakmaszeretetről, kitartásról és emberségről.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program az Ember Judit-pályázat keretein belül támogatta.

A tér

Duna TV, 2014. augusztus 13., szerda, 23.15

a_ter_588x441px.jpg

A saját lakásának balkonjáról látható térről készített filmet Gyarmathy Lívia filmrendező. Madártávlatból szól az alkotás egy turulszobor megépítéséről, de méginkább szól a szobrot körülölelő tér emberéről: az iskolába rohanó gyerekekről, az utánuk szaladó nagyszülőkről, az autók összekoccanásáról és az emberek segítő szándékáról is. A film igyekszik a mai Magyarország feszültségeiről és szerethetőségéről látleletet venni.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program az Ember Judit-pályázat forrásából támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Neve is van: Budapest 3/3. Csodatevő fák

Duna TV, 2014. augusztus 13., szerda, 15.30

Múlt heti összefoglalónkban már ajánlottuk a Neve is van Budapest-sorozatot, ezen a héten a film harmadik része látható, Csodatevő fák címmel. Az ismeretterjesztő film építészek, képzőművészek, várostervezők, ökológusok és közlekedésfejlesztők segítségével próbálja értékelni Budapest városképét és megérteni működését: villamoson, buszon, földalattin, kerékpáron és gyalog is bejárjuk a várost.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

A rendezővel, Kocsis Tiborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

Berti, a rózsaszín barika

M2, 2014. augusztus 16., szombat, 8.50

Mit tehet a kisbirka aki másnak születik? Mivel kell szembenéznie annak, aki nem teljesen ugyanolyan, mint a többiek? Ezekre a kérdésekre is ráirányítja a kicsik figyelmét Goda Krisztina és Udvardi Jenő közös animációs sorozatának első része. A meséből megismerhetjük a Bégető családot, amelynek gyermekei a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Szüleik, Bernát és Berta gyakran össze is tévesztik őket egymással. Nagy az öröm, amikor megszületik a hetedik testvér, aki ugyanolyan, mint testvérei, egy különbséggel: Berti gyapja rózsaszín. Hogy a nehézségek mellett milyen előnye származhat a kis barinak abból, hogy kicsit különbözik a környezetétől, kiderül a rajzfilmből.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatának forrásából készülhetett el.

A rendezőval, Goda Krisztinával készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása