35. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.08.26. 17:07 :: Sajtoiroda

Három dokumentumfilm, egy ismeretterjesztő alkotás és egy kisjátékfilm várja a magyar filmek kedvelőit ezen a héten a Médiatanács jóvoltából. A Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott alkotások elvisznek minket a kulákok, a mezőgazdasági kollektivizálások, a néptánc és a balatoni halászat világába, valamint egy filmetűd keretében részesei lehetünk egy valaha sikeres úszó életének és gondolatainak. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Kulák volt az apám

Duna World, augusztus 27, szerda, 2.20

kulak.jpg

A dokumentumfilm drámai sorsokon keresztül mutatja be a kulákoknak minősített magyar középparasztság tragédiáját, ártatlan emberek meghurcolását és a hatalomnak való kiszolgáltatottságát. Közvetíti az utolsó kortanúk emlékeit, és hiteles képet ad a kommunizmus kuláküldözéséről, mely több mint fél évszázadon át tabu téma volt. A film Hajdú Mária visszaemlékezésein, korabeli fotókon és archív filmrészleteken keresztül eleveníti fel a „kulák" család életét, a kitelepítés előtti békés éveket, a külvilágtól elzárt tábor kilátástalan mindennapjait, a kitelepítettek szenvedéseit, félelmeit és megpróbáltatásait. Három és fél év után a szabadulás pillanatait és az újrakezdés reményeit.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit pályázatának forrásából támogatta.

Belépési nyilatkozat  3/1.

Duna World, 2014. augusztus 27., szerda,  3.40

" Mert jöttek sokan – pont olyan Csepel teherautókkal, mint amelyek mára ’56 szimbólumává váltak - ugráltak le Nagykőrösön a Tormás utcában és jöttek be......először anyámat vitték be a kiskonyhába, aki órák múlva pityeregve jött ki......utána apámat vitték be.... Elmentek diadalmasan, és apám, anyám nem szóltak egymáshoz. Másnap kiderült, azt beszélték meg előre, hogy az egy hold földünkkel csak az egyikük lép be, a másik nem, hogy maradjon valaki, aki pénzt keres, valahol dolgozik.... De mind a ketten be kellett, hogy lépjenek." Pap Ferenc operatőr-rendező

1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. A három részes filmben, egyrészt az elszenvedők vallomásaiból, másrészt az agitátorok visszaemlékezéseiből, harmadrészt az ezzel foglalkozó történészek feltárt ismereteiből villan fel a közelmúlt szinte ismeretlen szelete, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Tatafilm

Duna World, augusztus 28., csütörtök, 17.35

tatafilm_20140211_tata_instrual_jo.jpg

Novák Ferenc élő legenda. Tevékenységén végigtekintve képet kaphatunk nemcsak az ő életútjáról, hanem a magyar néptáncművészet fejlődéséről is. Mindenki elismeréssel beszél róla, elhivatottsága és tehetsége a mai napig segít abban, hogy a népi kultúra és a tánc átöröklődjön a következő generációkra.

A dokumentumfilmben megszólalnak Tata volt tanítványai, valamint színészek és rendezők, akik együtt dolgoztak a koreográfussal, így többek között Román Sándor, Hegedűs D. Géza, Marton László és Koltay Gábor, valamint méltatja édesapja munkásságát a koreográfus lánya, a Jászai-díjas Novák Eszter is.

A Tata 80. születésnapja alkalmából készült portréfilm kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a „Tata-csodát”, vagyis azt, hogy egy elhivatott, erős személyiség hogyan képes mind többet és többet adni a környezetének, és hogyan képes megváltoztatni a körülötte élők és tevékenykedők gondolkodásmódját.

A film a Magyar Média Mecenatúra program finanszírozásával készülhetett el.

Balatoni halászat

M1, augusztus 30., szombat, 10.00

balatoni.jpg

A legtöbb magyar számára a Balaton egyet jelent a nyaralással és a szórakozással. A tó körül élőknek inkább az egész éven át tartó munkás hétköznapok környezetét jelenti. Azoknak pedig, akik minden hajnalban vízre szállnak, magát az életet. Halászok viszont egyre kevesebben vannak a Balatonon. A mesterségből ma már csak a mesterség ünnepe maradt. Az 52 perces dokumentumfilm váza a tavon élő halász, a tóra járó horgász egy napja. Indulás, készülődés, várakozás és a sikeres vagy sikertelen befejezés. Közben olyan embereket, személyiségeket ismerhet meg a néző, akik mind elkötelezett rajongói a Balatonnak.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából támogatta.

the_winner_plakat.jpgA győztes

M1, augusztus 30., szombat, 23.05

A Lukáts Andor és Kamarás Iván főszereplésével készült film a fiatalság elvesztéséről szól.

Melankolikus mementó egy úszómesterről, aki minden nap újra és újra éli fiatal napjait egy ábránd segítségével.

A moszkvai olimpián elért eredménye az örökkévalóságban visszhangzik. Beugorva a medencébe visszafiatalodik 40 évet és ismét csúcsformáját hozza.

A filmetűd egy ember mikroportréja, amely lerántja a fátylat az idősekben megbújó nosztalgiáról és arról az életerőről, ami még mindig bennük szunnyad.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

A rendezővel, Géczy Dáviddal készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása