Hámori Gabi, almafajták és izgalmas expedíció az e heti Mecenatúra-filmajánlóban

2014.09.08. 17:11 :: Sajtoiroda

A magyar almafajtákról, a bauxittermelésről, a tanyák világáról és a határon túli magyar fiatalok küzdelmeiről is láthatnak alkotásokat, valamint Máté Gábor, Lázár Kati és Hámori Gabriella főszereplésével egy új magyar kisjátékfilm premierjét is megnézhetik ezen a héten a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A magyar alma

Duna World, szeptember 10., szerda, 02.20

A_magyar_alma_werk_5.jpg

Évente 30 kiló almát eszünk meg, amely világszinten is kiemelkedő szám. Nem is csoda, hiszen Magyarországon már 1930-ban tudatos almatermesztés kezdődött. Az ismeretterjesztő film a magyar mezőgazdaság szereplői segítségével keresi a választ arra, hogyan és miért került válságba a magyar almatermesztés, és milyen megoldási lehetőségei vannak a megújulásnak. A fontosabb almatermő régiókban szakemberekkel, gazdákkal, feldolgozókkal, értékesítőkkel beszélgetve mutatja be, hogyan lehet(ett) megújulni, megmaradni, fejlődni. Közben megismerjük a magyar almaágazat történetét, az új termesztési technológiákat, a különböző fajtacsoportokat, tárolási tereket, a nemesítés új irányait, valamint a film bemutatja a magyar fogyasztók kedvenc fajtáját, a jonatánt is.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának keretein belül támogatta.

A rendezővel, Tősér Ádámmal készített interjúnkat ITT olvashatják.

Belépési nyilatkozat

  1. rész: Duna TV, szeptember 8., hétfő, 22.35
  2. rész: Duna TV, szeptember 15., hétfő, 22.35
    Ismétlés: Duna World, szeptember 16., kedd, 2.35

1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. Az 1951-54 közötti kolhozszervezés megtorpanása, befejezetlensége dühödt erőt adott ehhez. Az, hogy 1956 után a „NYUGAT” gyengének bizonyult; az, hogy a magyar értelmiségi réteg megkötötte a maga „kiegyezését”, teljesen védtelenné tette a parasztságot. A padlássöprések, ’56, a megtorlások, a kivégzések után megjelenő tsz-szervezők előtt nyitott volt az út a teljes beszervezéshez.

A három részes filmben egyrészt az elszenvedők vallomásaiból, másrészt az agitátorok visszaemlékezéseiből, harmadrészt az ezzel foglalkozó történészek feltárt ismereteiből villan fel a közelmúlt szinte ismeretlen szelete, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Bauxit expedíció

M1, szeptember 9., kedd, 22.55

Screen_Shot_20130403_at_95721_AM.png

A Bauxit expedíció egy vad tájakra indított szafari krónikája. Résztvevői kutatók, tudósok, akiknek jóvoltából feltárul az alumínium vagy ahogy sokan nevezték: a Magyar Ezüst hányatott történelme. Az expedíció vezetője és a műsor házigazdája az elismert szaktekintély és televíziós személyiség, Juhász Árpád. A csapat terepjáróval járja be a hazai bauxitkitermelés, alumíniumfeldolgozás szempontjából fontos helyszíneket, és megmutatja, hogyan festenek ma a hazai földön ütött, vörös sebhelyek.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el.

Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Stodulka Gáborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

A tanyagondnok

Duna World, szeptember 10., szerda, 17.35

DSC00009.jpg

Az alföldi tanyás térségek Európa településtörténeti kincsei. A tanyavilág fennmaradása és gyakran az itt élő emberek túlélése szinte teljesen lehetetlen lenne a különböző tanyagondnoki szolgálatok és ezek karizmatikus munkatársai nélkül, melyek több mint húsz éve működnek Magyarországon, és a tanyákon élő embereket látják el, gyakorlatilag mindennel, ami az élethez szükséges. A film ezeknek az elhivatott embereknek a gyakran heroikus mindennapjait mutatja be, ugyanakkor átfogó képet ad a 21. század magyarországi tanyavilágáról és az ott élők életéről, mely egyre inkább egy süllyedő világ tragikus mementójává válik.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Határúton

M1, szeptember 10., szerda, 22.50

Litauszki.jpg

"Szakács Melinda vagyok, Vajdaságból, egy kis faluból, Szabadka mellől Oromról jöttem. Most már Budapesten élek, és tulajdonképpen semmi nem úgy történt, ahogy elterveztem..." De mi is történt Szakács Melindával, a Határúton főszereplő-riporterével? Hogyan szembesült közössége elhallgatott történelmi traumáival? Itthon vagy otthon, esetleg mindkettő? Milyen perspektívák állnak a mai vajdasági huszonévesek előtt, és hogyan választanak közülük? A válaszokat egy nemzeték képviselői keresik.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében támogatta.

Van berekfa, nincsen rét. Régi hagyományok – új gazdák Göcsejben

M1, szeptember 13., szombat, 12.50

Regi_hagy_9_JPEG.jpg

Göcsej mai lakói – az egykori várjobbágyok kései utódai, akik akár nemesi birtokot és rangot szerezve is a paraszti életmódot folytatták – ezt a „rögszeretetet" őrzik, ezt a gazdálkodóhagyományt elevenítik fel napjainkban: egyre-másra szaporodnak a családi gazdaságok, kisebb paraszti birtokok, állatot tartanak, erdőt művelnek, felújítják a speciális göcseji gyümölcsészet tradícióit. A terepszemlék során találkoztunk olyan acélos akaratú, konok parasztokkal, akik generációk óta hozzák létre és tartják fenn a sajátos zalai gazdaéletet, a több lábon állást. A dokumentumfilm egy látásmód, egy életmód áthagyományozásának története. Ezeket a történeteket arcok és sorsok, életszituációk, problémák, küzdelmek bemutatásával, folyamatkövető módon ábrázolja, legyen szó akár birtokosról kisebb-nagyobb szántóterületeken, ló- vagy mangalica-tenyésztőről vagy éppen tökmagolaj-préselőről.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program az Ember Judit-pályázat által támogatta.

Ál(l)omás

M1, szeptember 13., szombat, 23.50

IMG_5794.jpg

Hámori Gabi, Lázár Kati és Máté Gábor játsszák a főszerepet Vékes Csaba kisjátékfilmjében. A történet szerint Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és problémákkal szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa, anélkül viszont nem lehet kiállítani a halotti bizonyítványát és a holttestét sem lehet elszállítani. Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni.

A filmet a Médiatanács a Huszárik-pályázat keretében támogatta.

Az rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása