Lovasok, Sütő András-rajongók, figyelem! Itt a 38. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.09.15. 11:52 :: Sajtoiroda

Szép számban mutat be a héten mecenatúrás filmeket a televízió. Ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket láthatnak a Somló-hegy borászatáról, Semmelweis Ignácról, az Örkény lovastáborról, felderíthetnek egy I. világháborús frontvonalat, érdekességeket tudhatnak meg a kútfúrás mai mestereiről, valamint a kerekesszékes rögbiről, valamint megtekinthetik a Vadászmese című tévéfilmet, amely Sütő András novellája alapján készült erdélyi színészekkel. Az alkotásokhoz kellemes kulturális élményt kívánunk.

Minden hajnalban - „A Somló-hegy bejött”

Duna World, szeptember 15., hétfő, 17.30
Ismétlés: Duna TV, szeptember 15., 23.30

subtitle_ar.jpg

A főszereplő, Takács Lajos borász már túl volt ötvenedik életévén, amikor új élet kezdődött számára a Somló-hegyre költözve. A film négy évszak történéseit dolgozza fel, és betekintést enged a változatos Somló-hegyi munkák világába. Az időbeni változásokat nemcsak képekkel, hanem zenével is érzékelteti az alkotás: Kodály, Bartók és Weiner zenéje a természet állandó megújulásának méltó aláfestője.
A filmet a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta a Médiatanács.

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Duna TV, szeptember 15., hétfő, 21.30
Ismétlés: Duna World, szeptember 17., szerda, 17.25

semmelweis1.jpg

Semmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A film Haumann Péter közreműködésével valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát. Az alkotás segítségével rengeteg érdekességet tudhatnak meg a korabeli orvoslásról és főként magáról Semmelweis Ignácról.

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Belépési nyilatkozat

3. rész: Duna TV, szeptember 15., hétfő, 22.35
Ismétlés: Duna World, szeptember  17., kedd, 2.35

dsc_8035.jpg

’59-ben voltak, akiket leültettek kabátostul, kucsmástól a kályha mellé, jól megrakták a tüzet, és addig nem engedték felállni az illetőt, amíg alá nem írták a belépési nyilatkozatot. A belépési nyilatkozatot a TSZ-be. Másnap reggelre több aláíró is felakasztotta magát. Sokszor azt a földet kellett beadni a közösbe, amit az 1946-47-es földosztáskor kaptak az emberek. Alig fordult termőre a telepített szőlő, gyümölcs, a diófa még nem is termett.

A háromrészes filmben, egyrészt az elszenvedők vallomásaiból, másrészt az agitátorok visszaemlékezéseiből, harmadrészt az ezzel foglalkozó történészek feltárt ismereteiből villantjuk fel a közelmúlt szinte ismeretlen szeletét, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra. A forrásértékű történetek, az emberi sorsok, az összesített adatok és a szakértői következtetések együttesen alkotják azt a képet, amelyből megismerhető és megérthető ez a korszak.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Örkény lovastábor

1. rész: M1, szeptember 16., kedd, 13.30 2. rész: M1, szeptember 23., kedd, 13.30 3. rész: M1, október 2., csütörtök, 14.00

kep_1_1.jpg

Magyarországon az 1930-as években olyan nemzetközi színvonalú lovas tudásközpontot hoztak létre, amely méltó versenytársa lehetett az akkori neves lovastanárképző iskoláknak, Saumurnek vagy Bécsnek. Az Örkény-tábor történetének feldolgozása eddig fehér foltnak számított a magyar médiában. Bár a lovaglótanár-képző szellemisége egyértelműen máig jelen van itthon és külföldön egyaránt, de sokan nincsenek ennek tudatában. A sorozat hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük az iskola hatását, jelentőségét a hazai és a nemzetközi lovaséletben.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően támogatta.

A rendezővel, Vízler Zsolttal készült interjúnkat ITT olvashatják.

És a levelek lehullottak

M1, szeptember 16., kedd, 22.55

a_mrzli_csucsan__a_melyben_az_isonzo.jpg

Vajon mi az a csáberő, amely olasz diákot, osztrák munkást, szlovén tanárt és magyar tábornokot egyaránt arra sarkall, hogy nyári szabadságából legalább egy hetet a Karni Alpokban töltsön? A Dolomitenfreunde nevű egyesület 1973-óta tárja fel az egykori olasz-osztrák-magyar frontvonalat, amely napjainkban egyfajta hadi tanösvényként túrázók tízezreit vonzza évente a magashegységbe. Dr. Holló József altábornagy 17 éve minden nyáron nekivág a nagy kalandnak, Papp Ferenc stábja pedig 2013-ban elkísérte őt a Plöcken-hágó környékére.

A film a Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázati forrásából készült.

A rendezővel, Papp Ferenccel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp

Duna TV, szeptember 18., csütörtök, 0.05

A film, kimozdulva a hazai közegből elkíséri a szereplőket, a kútfúrók kis csapatait Vajdaság városaiba, falvaiba, elkíséri egészen Belgrádba, Szerbia fővárosába és a környékbeli településekre. A film dokumentumjellegű ugyan, de mégis több annál. Valós szereplők, valódi történetek, délvidéki emberek, kútfúró mesterek és az ő szakmájuk bemutatására vállalkozik.

Mese a somogyországi patakgörbítőkről

Duna World, szeptember 17., szerda, 17.35
Ismétlés: Duna TV, szeptember 17., szerda, 22.50

pic01_1.jpg

A filmben Berecz András mesemondó meséli el a Somogyi Természetvédelmi Egyesület történetét, akik nemrégiben belekezdtek a korábban lecsapolt, szabályozott és emiatt kiszáradt, elnéptelenedett területek korábbi állapotának visszaállításába. A magukat csak patakgörbítőknek nevező madarászok és vízügyes mérnökök elkezdték visszagörbíteni a kiegyenesített vízelvezetőket és patakokat a Balatontól délre eső területeken, amelynek köszönhetően visszatért az élet a vidékre. Ahol korábban tó vagy mocsár volt, most ismét megjelentek a régen látott állatfajok és a táj jellegzetes növényei újra nagy számban virítanak: kinyíltak az orchideák és más védett réti növények, a természet újjászületett.

A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Vaddisznók

M1, szeptember 17., szerda, 22.50

rogbi2.jpg

A film elsősorban sportfilm, igazi sportemberekről, akik kerekesszékesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap mint nap, hogy rögbicsapatuk  éljen, és végre az első meccsén játszhasson. A film gerincét három csapattag portréja alkotja, amelyeket az edzések és a meccsre való felkészülés, valamint maga a meccs illusztrálnak. A szereplőkön keresztül a nézők megismerik, hogyan is élnek, hogyan zajlanak a mindennapjaik. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy csak a produktum számít és nem az állapot: az ember a lényeg, az akarata, az élni akarása és a boldogulásra való törekvése.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából készült.

Vadászmese

M1, szeptember 20., szombat, 13.00

586895_1.jpg

Medve Mihálykát szülei elvesztése után nagyapja, a vadász neveli. Az öreg nagy szeretettel adja át unokájának mestersége minden csínját-bínját. Ám a legény szerelmes lesz Mátyás Amáliába, aki sajnálja az állatokat és arra kéri a fiút, hagyjon fel a vadászattal. A szerelmes fiú meg is ígéri, ám mikor nagyapja rábízza egy vadászcsapat vezetését, válaszút elé kerül: nagyszülője megbízását teljesítse, vagy a szerelem szavára hallgasson…

A filmet Sütő András írása alapján András Ferenc rendezte.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának köszönhetően jöhetett létre.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása