A leányfalui gázolás története és kényszerszingliség – itt a 39. heti Mecenatúra-filmajánló

2014.09.22. 15:59 :: Sajtoiroda

Ezen a héten alaposan körbejárjuk az ökofalvak helyzetét, két dokumentumfilmet is láthatnak a témában. Újra jelentkezik az Örkény lovastáborról készített sorozat, ezúttal a második résszel, valamint dokumentumfilmet láthatnak egy vak néptáncostól és egy kerekesszékes rádiós műsorvezetőről is. Szó lesz mindemellett Kepenyes Pálról, a mai magyar szingliségről, valamint megtekinthetnek egy kisjátékfilmet, amelyet a 2000-ben történt leányfalui gázolás esete ihletett. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Három királyok

A láp királya: Duna TV, szeptember 22., hétfő, 21.30
Ismétlés: Duna World, szeptember 23., kedd, 17.35

A háló királya: Duna TV, szeptember 22., hétfő, 22.25
Ismétlés: Duna World, szeptember 24., szerda, 17.35

haromkiralyok.JPGA rák, a láp és a háló királyának biblikus sorsát 21. századi kistelepüléseken találta meg a rendező, Zsigmond Dezső. A történetek lényegükben összefonódnak és bár önmagukban is egészek, együtt még erősebben képviselik azt a mondanivalót, amit a sorozat elénk akar tárni. Egy vaksága ellenére táncoló, és a világra nyitottan élő fiatal férfi. Egy rádiós, aki egy közösség érdekében dolgozik, és megtanult együtt élni azzal, hogy kerkesszékbe kényszerült. Két férfi, két sors. Róluk szól a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott Három királyok című dokumentumfilm-sorozat ezen a héten bemutatott két része.

A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Örkény lovastábor 2. rész

M1, szeptember 23., kedd, 13.30

örkeny.jpgMagyarországon az 1930-as években olyan nemzetközi színvonalú lovas tudásközpontot hoztak létre, amely méltó versenytársa lehetett az akkori neves lovastanárképző iskoláknak, Saumurnek vagy Bécsnek. Az Örkény-tábor történetének feldolgozása eddig fehér foltnak számított a magyar médiában. Bár a lovaglótanár-képző szellemisége egyértelműen máig jelen van itthon és külföldön egyaránt, de sokan nincsenek ennek tudatában. A sorozat hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük az iskola hatását, jelentőségét a hazai és a nemzetközi lovaséletben.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően támogatta.

A rendezővel, Vízler Zsolttal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kényszerszinglik

M1, szeptember 23., kedd, 22.55

Kenyszerszinglik_cover.jpg

Ma több millió kényszerszingli keres párt az országban. Ez nem csak abban a tekintetben súlyos szám, hogy több millió embernek nincs párja, hanem ennek következményei is jelentősen érintik akár a magyar társadalmat vagy a magyar gazdaságot is: többek között ennek tudható be az is, hogy kevesebb gyerek születik, mint korábban. A magyar népesség csökkenése gazdasági, szociális problémát jelent az országnak, miközben a magyar fiatalok, gyerekbarátok és a képzett rétegekben lévők sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi végül megszületik.

A témáról Kopp Krisztina készített filmet, aki igyekszik felgöngyölíteni a jelenség hátterét.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának forrásából támogatta.

Komlóskai gyémánt

Duna World, szeptember 24., szerda, 2.45

komloskai.png

Mintagazdaságként működő erdőszövetkezet, posta, bölcsőde, óvoda, iskola, nagy községház, kultúrház, könyvtár, teleház, több mint 200 vállalkozás. Mindez megtalálható ma Komlóskán, a Zemplén szinte egyetlen ökofalujában. Az önkormányzat pénzügyi helyzete rendezett, nem szorul hitelre, teljesen önfenntartó. Komlóska múltjáról, jelenéről és nagy terveiről szól a film, amely komoly tanulságokkal szolgálhat a többi kistelepülés számára és megismerteti a nézőkkel a vidéki Magyarország egy kicsiny, de életképes és szerethető gyöngyszemét.

Szalai Györgyi filmje a Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázatának forrásából valósulhatott meg.

Útitárs

M1, szeptember 24., szerda, 22.50

2000-ben egy ír férfi elütött két gyereket Leányfalun. Jogerősen 2 év börtönre ítélték, de elhagyta Magyarországot. A szülők küzdelme több mint 10 éven át tartott azért, hogy a gázoló megbűnhődjön, míg végül az ír és a magyar kormány megállapodott a büntetés végrehajtásának módjáról. A filmet ez a tragédia inspirálta.

A kisfilmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Declan Hannigan.jpg

A rendező, Declan Hannigan

Bárka vagy fészek? - Ökofalvak Magyarországon – Visnyeszéplak

Duna TV, szeptember 24., szerda, 23.55

A magyar ökofalvak története a rendszerváltás körüli években kezdődik. A környezetvédelem szempontjait a környezeti változások előtérbe helyezték, az ökofalvak azonban a mai szemlélő számára szélsőségnek tűnnek. A film célja egy ökofalu életének sajátos, természetközeli harmóniájának, az ott lakók motivációjának bemutatása. A szereplőket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken is, míg lassan beesteledik és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér.

A cím két jelképet állít a középpontba: a bárka az átmenekítés eszköze; a fészek az utódgenerálásé, a folytatásé.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

A rendezővel, Fáy Rékával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Kondorostól a világhírig – Kepenyes Pál

  1. rész: Duna World, szeptember 25., csütörtök, 17.35
  2. rész: Duna World, szeptember 26., péntek, 17.30

csernus.jpg

A magyar művészettörténet a XX. század legsikeresebb szobrászai között jegyzi Kepenyes Pált, műveiről azonban idehaza szinte semmit sem tudhatott a nagyközönség, pedig amennyire megalkuvásmentesek művei művészi értelemben, ugyanolyan távol állnak bármilyen ideológiai töltettől. Kepenyes Pál nem csak szobrászként, de ötvösként, sőt építészként is maradandót alkotott. Ékszereit az Acapulcóban nyaraló milliomosok vásárolják, de találkozhattunk velük a Conan a barbár című filmben is. A művész 1992-ben látogatott először haza, majd a közönség két fővárosi kiállításon kapott ízelítőt alkotásaiból.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Huszárik Zoltán Kollányi Ágoston Ember Judit-pályázat

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása