Értékes filmeket akar látni a hosszú hétvégén is? – Kapcsolja be a tévéjét!

2014.10.20. 12:18 :: Sajtoiroda

Akár egy megtörtént repülőgép-eltérítéssel is kezdheti a hosszú hétvégét: Október 23-án Moka Béla igaz történetéről nézhet meg egy filmet, aki 1971-ben Bécsbe kényszerített egy repülőgépet, valamint látható lesz a Tetemre hívás című kisjátékfilm, ami Arany János balladája alapján készült. Lesznek még dokumentumfilm-sorozatok a környezetvédelemről, Mindszenty József bíborosról, és mindemellett önálló filmek is egy tartótisztről és a kulákokról. Az alkotásokhoz kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A tartótiszt

Duna TV, október 20., hétfő, 23.15

A dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról. A film főszereplője számtalan ügynök, hálózati személy beszervezője és felettese volt, fő szakterületének pedig az egyházi reakció elleni harc számított. A film karakter- és korrajz egyben; annak a felismerése, hogy szavakkal le lehet zárni ugyan a múltat, de mélységeiben feldolgozni, abból okulni ki- és megbeszélés, akár a fájdalmas szembesítés nélkül nem lehet.

A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

A rendezővel, Varga Ágotával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Elhallgatott történelem – Ha a kulák mozdulna

  1. rész: M1, október 21., kedd, 23.00
  2. rész: M1, október 28., kedd, 22.55
  3. rész: M1, november 4., kedd, 22.40

Ha_a_kulak_mozdulna_small.jpgAz alkotók mintegy kéttucatnyi áldozatot kerestek meg az ország hat régiójában, hogy viszonylag hű keresztmetszetét adhassák a kulákprésnek. A megszólalók zöme csak gyermekként, fiatalként élte meg a szüleit, nagyszüleit ért megpróbáltatásokat, de néhányan közvetlenül megtapasztalhatták a népi demokrácia keménységét. A máig ható félelem miatt sokan elutasították a filmesek közeledését, a megszólalók azonban hálásak volt, hogy végre valaki foglakozik az elhallgatott történetükkel.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

M1, október 23., csütörtök, 13.35

Moka_Bela__Szabadsag_Szarnyain_s.jpg1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítették. Az akció szervezője, a ma 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek.

A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Tetemre hívás

M1, október 23., csütörtök, 14.45

Tetemre_Stills.jpgA film Arany János azonos című, 1877-ben írt balladájának mozgóképes adaptációja. Az eredeti műben az ifjú Bárczi Benő gyilkosát igyekszik gyászoló apja megtalálni úgy, hogy „tetemre hívja” a halott fiú ellenségeit, ismerőseit, majd barátait, rokonságát, sőt, végül a falu teljes lakosságát – azt gondolja ugyanis, hogy a seb majd vérezni kezd, ha a fiú gyilkosa áll oda a halotthoz. Arra azonban senki nem számít, hogy kinél kezd el valóban könnyezni a seb.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Valamit visz a víz

  1. rész: Üzenet a petpalackban, M1, október 24., péntek, 13.00
  2. rész: Indul a palackvadászat, M1, október 25., szombat, 12.50
  3. rész: Palackra, magyar!, M1, október 26., vasárnap, 13.05

4507924.jpgUkrajnában, Szlovákiában, Romániában az ártereket gyakran illegális szemétlerakónak használják, és ahogy jön a nagy tavaszi áradás, a szemetet elviszi a víz. A road movie és reality elemeket ötvöző sorozat azt mutatja be, ahogy a film készítői mozgalmat indítanak a szemét ellen, hogy a Tisza újra régi fényében ragyogjon. Teszik mindezt önként és vidáman, a Föld védelmében.

A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta.

Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Molnár Attila Dáviddal készített interjúnkat ITT olvashatják.

Az Isten embere – Mindszenty bíboros Észak-Amerikában

  1. rész: M1, október 23., csütörtök, 14.45
  2. rész: M1, október 24., péntek, 15.15
  3. rész: M1, október 25., szombat, 16.05

mindszenty_small.jpgMindszenty József lelkipásztori munkájának az emigrációban végzett misszióját filmalkotás eddig még nem mutatta be, pedig gazdag lelkiséget, hitet, reményt, identitást adott a bíboros a magyarságnak. A tengeren túl végzett pásztori munkája olyan erkölcsi példa és tanulság, melyet nem szabad elfelejteni. A filmsorozat három egyenként 25 perces epizódban mutatja be, helyszíni felvételekkel, archív fényképekkel és szemtanúk megszólalásival Mindszenty József pásztori útját.

A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton finanszírozta.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása