„Nem vagyunk gettóba zárva”

2014.10.31. 09:07 :: Sajtoiroda

Interjú Németh Attilával, a Galaktika felelős szerkesztőjével az ingyenesen hallgatható sci-fi hangosnovellákról

Témába vágó Karinthy Frigyes-, Örkény István- és Lázár Ervin-írások is megelevenednek kortárs sci-fi novellák mellett Scherer Péter (Pepe) hangján a Galaktika magazin honlapján. A 24 hangosnovella a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Neumann János-pályázatán nyert támogatást, amely az interneten elérhető kulturális kincsek népszerűsítését célozza. A Médiatanács blogjának adott interjúban Németh Attila felelős szerkesztőt kérdeztük, aki a pályázat kulturális tartalmának összeállításáért felelt.

A pályázóról dióhéjban

Németh_Attila_szerkesztő.jpg

Németh Attila 1990-től dolgozik a Galaktika sci-fi magazinnál, először műfordítóként, majd cikkíróként, rovatvezetőként. A lap 1995-2004 közötti szünetelése alatt saját hasonló profilú könyvkiadót vezetett, majd a magazin újjáalakulásakor annak irodalmi, később felelős szerkesztője lett. A fordítást azonban nem hagyta abba – főként angol írásokkal dolgozik, de német és orosz novellát is magyarított már –, ami jó döntésnek bizonyult, mert munkája elismeréseképpen 2011-ben megkapta az Európai Science Fiction Társaságtól (ESFS) az év legjobb műfordítójának járó díjat.

Miért érezték szükségét, hogy hallgatható változatban is hozzáférhetővé tegyenek sci-fi írásokat a Galaktika honlapján?

– Folyamatosan törekszünk a megújulásra, a fejlődésre. Igyekszünk minél több, sci-fi iránt érdeklődőhöz eljutni, és úgy gondoltuk, hogy a gyengénlátók, vakok felé is nyitunk, olyan olvasókat szerezve ezzel, akiket eddig még nem tudtunk bevonni. Jó együttműködésben állunk az érdekképviseletükkel, és pozitív visszajelzések érkeztek a kezdeményezésünkre. A megvalósítás izgalmas kihívásnak tűnt, szeretünk olyanba belevágni, amit még nem csináltunk. Egy szokatlan ötlet pedig hírverésnek sem utolsó.

– Milyen szempontok szerint válogatta be a szerzőket?

Egyrészt arra törekedtem, hogy a magyar sci-fi irodalom legjavát mutassuk be, az 1972-ben alapított Galaktika folyóirat elmúlt 40 évéről kapjon átfogó képet a hallgató, másrészt szeretném tudatosítani a kultúraszeretőkben, hogy nem vagyunk gettóba zárva, közismert, elismert íróknak is vannak sci-fibe sorolható novellái. Ezért vettük elő Karinthytól Az ágyú és a páncél című írást, Örkénytől a Budapestet vagy éppen Lázár Ervintől a Tűz című novellát. Emellett az újraindított, idén tízéves Galaktikából is több írás bekerült. Igyekeztem egyfajta történeti áttekintést adni, és az is cél volt, hogy színes legyen a válogatás, hogy aki lejátszólistaként hallgatja, az is minden alkalommal más hangvételt, más-más emlékezetes, váratlan témát kapjon.

Upload Audio - Download Music - Psy -Gangnam style

– Kinek a hangján szólalnak meg az alkotások, és miért éppen rá esett a választás?

– Scherer Péter (Pepe) olyan ismert, profi és közkedvelt színész, akinek az orgánuma jól passzol a műfajhoz. A személyes ismeretség pedig csak megkönnyítette az együttműködést.

– Mennyi idő alatt vették fel a novellákat?

– A novellák felolvasásával 2-3 napot töltött el Scherer Péter a stúdióban, ezen az időtartamon felül kellett még számítani az utómunkát, a finomhangolásokat.

– Van kedvence az eddig közzétett hangosnovellák közül?

Irodalmi szerkesztőként jól ismerem a Galaktikában közölt anyagokat, ’90 óta dolgozom a lapnál, és előtte is lelkes olvasója voltam. Minden válogatás szubjektív, és ebben több kedvencem is benne van, például az Örkény-novella vagy Antal József írása, de Varga Csaba Béla Bevetés előttcímű műve is közel áll hozzám.

– Milyen visszajelzéseket kapott, amióta hangoskönyv formájában is elérhető több mű a honlapon?

Gratuláltak a kezdeményezéshez, és kritikaként inkább azt hozták fel, hogy miért nem érhető el az összes Galaktika-évfolyam ilyen formában. Mi készek vagyunk folytatni, és ha a Médiatanács továbbra is támogat, akkor nem lesz akadálya a bővítésnek. Már meg is vannak az ötleteink további magyar szerzőkre, akár egy regény kiválasztásával, sőt azon is gondolkodtunk, hogy olyan külföldi klasszikusokat is bevonjunk, mint Kipling vagy Jack London.

– Vannak külföldi példák hasonló ingyenes, neten hallgatható sci-fi irodalomra?

– Az ingyenes megoldások ritkák, de a hangoskönyvpiac a sci-fi terén is egyre erősebb. Arra is van példa, hogy maguk a szerzők olvassák fel a műveiket.

– Hogyan találtak rá a Médiatanács online alkotásokat támogató Neumann-pályázatára?

A pályázatról Burger István főszerkesztő szerzett tudomást, aki anyagi forrásainknak a terveinkhez mért szűkösségének tudatában folyamatosan szondázza ismeretségi körét, illetve az internetet, pályázati lehetőségek után kutatva.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a pályázás során, és kiknek ajánlanák a jelentkezést?

Sokat dolgoztunk a pályázati anyagokon, hogy mindenben megfeleljenek a követelményeknek, de ha kérdésünk volt, a program csapata mindig rendelkezésünkre állt. A végeredmény pedig mindenképpen megérte, hiszen a technika újabb határvidékét hódította meg általa a Galaktika, újabb formában téve közkinccsé az általunk annyira kedvelt zsáner legjobb írásait. A pályázati lehetőséget mindazoknak szívből ajánljuk, akik a kultúra vagy annak akár csak egy szelete népszerűsítésében érdekeltek, mert segítséggel másképp elérhetetlen célok is megvalósulhatnak. Ráadásul a végtermék mindkét fél hírnevét öregbíti. És ami a legfontosabb, a kultúra fogyasztója mindenképpen csak nyerhet.

-----------------

Fotor010319028.png

A beválogatott szerzők és műveik:

Antal József: Olvasóterem
Burger István: Kocsmai történet
Dévényi Tibor: Litkei B. Mihály lassújáratú űrkompvezető levele…
Dragomán György: Döghecc
F. Tóth Benedek: 43
Gáspár András: Öt tekercs nosztalgia
Karinthy Frigyes: Az ágyú és a páncél
Kasztovszky Béla: Az időutazás technikája
Képes Gábor: Fehér majom feketében
Kovács T. Mihály: Az Elveszettek Kocsmája
Kuczka Péter: Egy gyűjtemény vége
László Zoltán: Lyukak az égen
Lázár Ervin: Tűz
Lovas Lajos: Minek nevezzelek?
Lőrincz L. László: Angyal Firenze felett
Lőrinczy Judit: A magány sárga sivataga
Markovics Botond: Az utolsó író
Nemere István: Mindenből csak egy
Örkény István: Budapest
Sümegi Attila: Apa teleportáló gépet vett
Szélesi Sándor: Egy lépés az örökkévalóság felé
Szűcs László: A rövid élet titka
Varga Bea: Mimikri
Varga Csaba Béla: Bevetés előtt

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Németh Attila

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása