II. világháború utáni krónikák, '56-os fikciók - drámai történetek az e heti Mecenatúra-filmekben

2014.11.03. 08:43 :: Sajtoiroda

A háború utáni időszak sem volt fájdalom- és tragédiamentes Magyarországon és Európában. E heti filmjeink mind ezt az időszakot mutatják be: Kulka János és Szabó Kimmel Tamás egy megtörtént esetet, a berni követségre való betörést eleveníti meg a képernyőn, az Interludium című kisfilm pedig egy orosz katona és egy ifjú diák történetét meséli el. Szó lesz továbbá a láthatatlan generációról, vagyis a szovjet-osztrák gyerekekről, valamint a magyar kulákok sanyarú sorsáról is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A berni követ

M1, november 4., kedd, 20.20

a_berni_kovet_poster_web_big_RGB-716x1024.jpgKulka János, Szabó Kimmel Tamás és Kádas József játsszák a főszerepeit Szász Attila filmjének, amely megtörtént esetet dolgoz fel: 1958. augusztus 16-án két magyar emigráns tört be a berni magyar nagykövetségre. Miközben az épületet körbevette a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok pedig spontán tüntetésbe kezdtek az utcán, a két támadó odabent tűzpárbajba keveredett a követség munkatársaival.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatán támogatta.

A rendezővel készült interjúnkat ITT, a forgatókönyvíróval, Köbli Norberttel készült interjúnkat pedig ITT olvashatják.

Elhallgatott történelem – Ha a kulák mozdulna

3. rész: M1, november 4., kedd, 22.40

Ha_a_kulak_mozdulna_small.jpgA Rákosi-rendszerben mindent elkövettek a kulákság felszámolásáért: bevetettek ávéhás zaklatást, internálást, pereket, börtönt, sőt még kivégzéseket is. A film megszólalóinak zöme gyermekként, fiatalként élte meg a szüleit, nagyszüleit ért atrocitásokat, és hálásak voltak, hogy végre valaki foglakozik elhallgatott történetükkel.

A film a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Interludium

Duna TV, november 4., kedd, 22.55

Interludium_foto_7.png1956 októbere. Egy kihalt, füstös budapesti utca. A szél röpcédulák maradványait kavargatja a levegőben a pirkadat színeivel a háttérben, teljes némaságban. Hirtelen egy ifjú diák rohan át az utcán, szovjet sorozatlövővel a vállán. Megáll a közepén és körülnéz. A némaságot egy puskadördülés szakítja meg. Történet a kegyetlen és értelmetlen háborúról.

A filmet a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta. A rendezővel, Belenykij Alexanderrel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A láthatatlan generáció

1. rész: Duna World, november 5., szerda, 22.05
2. rész: Duna World, november 6., csütörtök, 22.05

A_lathatatlan_generacio2014080519h22m52s16.jpgAusztriában a II. világháború után tízezerszám születtek gyerekek szovjet katonák és helyi nők kapcsolatából, erőszakból és szerelmi viszonyból egyaránt. Ezek a gyerekek általában nem tudták születésük titkát, de ha megtudták az igazat, akkor is titkolták, hogy ellenséges szovjet katona az apjuk, így lett a nevük: „a láthatatlan generáció”. A történet főhőse, Barbara Stelz-Marx osztrák történész, az érintettek szégyenét átérezve csodálatos empátiával kérdezi a riportalanyokat, akik megrázó történeteket mesélnek születésük, nevelődésük drámájáról.

A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása