Dokumentumfilm-dömping és gyermekversek az e heti Mecenatúra-alkotások között

2014.11.10. 16:18 :: Sajtoiroda

A délvidéki magyarokról, egy őseit kutató festőnőről, a magyar jazzdobosokról és a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről is láthatnak ezen a héten őszinte és olykor megdöbbentő dokumentumfilmeket. A gyerekek sem maradnak azonban tartalmas tévéadás nélkül: kortárs gyermekversek animációs továbbgondolásait tekinthetik meg az M2 műsorán. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Örvényben

1. rész: Duna TV, november 10., hétfő, 23.55
Ismétlés: Duna World, november 11. kedd, 21.25

orvenyben.jpgKis-Jugoszlávia szétesése és az utána következő bizonytalanság a délvidéki magyarok életére is nagy hatással volt.

A film naplószerű szerkesztésén keresztül megtudhatjuk, hogy hogyan élték meg az ott élők a változásokat.

Mit jelentett számukra a kiszolgáltatottság, a NATO-bombázások, a katonai behívók, az ingyenkonyhák és az elvándorlás kora?

A Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott filmben a megszólalók szembesülnek korábbi vélekedéseikkel, kijelentéseikkel, amelyeket az idő olykor jelentősen felülírt.

Dédapáim és én

Duna TV, november 12., szerda, 15.00
Ismétlés: Duna World, november 13., csütörtök, 22.05

dedapaim_borito.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él.

Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott.

Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Szabálytalanul szabályost játszani – Magyar jazzdobosok

Duna World, november 12., szerda, 22.05

jazzdob.jpgAz ’50-es évek elnyomása erőteljes hatással volt a magyar jazz-zenére, ami ezért csak a ’60-as években indult fejlődésnek.

A film összehozza a magyar jazzmuzsikusok legjavát, akiknek történetei alapján érdekes kép alakul ki a magyar jazzéletről és a „nagy öreg” Kőszegi Imréről, aki 2009-es nyugdíjba vonulásáig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén a dobtanszéket vezette, és a film készítésekor ünnepelte 70. születésnapját.

A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Elhallgatott gyalázat

Duna TV, november 12., szerda, 23.45

elhallgatott_gyalazat.jpgA háborúban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot 1945-ben megszálló szovjet katonák voltak.

A nemi erőszak nem okoz szexuális örömöt, az erőszak a hatalomról, a győzelemről szól, amit a legkönnyebb fegyvertelen és gyenge nőkkel szemben gyakorolni.

A szovjet katonák által elkövetett gyalázat köztudott, mégis mindenki hallgat róla. A film végigjárja Magyarországot a hadsereg útján és szemtanúkat, hozzátartozókat, áldozatokat kérdez meg a szovjetek viselkedéséről. A film a Médiatanács Ember Judit-pályázatának forrásából készülhetett el.

Kortárs gyermekversek és dalok

Müller Péter Sziámi: Jó, ha van: M2, november 13., 6.15
Barak László: Ki szelet vet: M2, november 13., 17.00
Lackfi János: Dorottya legyőzi a hisztit: M2, november 13., 19.35

dorottya.jpgHiánypótló rajzfilmsorozat kortárs gyermekversekből és dalokból, amelyekhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítettek modern animációt.

Szórakoztató és szép képi megjelenésű filmek készültek a Médiatanács Macskássy-pályázatán elnyert összegből, amelyek a legkisebbeknek is tartalmas kikapcsolódást jelentenek.

komment

Címkék: dokumentumfilm Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása