Forradalom, háború és bor

2014.11.24. 16:06 :: Sajtoiroda

Ezen a héten ismét az ismeretterjesztő és dokumentumfilmeké lesz a főszerep. Mindent megtudhatnak az 56-os „olajos forradalomról”, együtt barangolhatnak Szalai Zoltánnal a gulágok földjén, I. világháborús filmet láthatnak az aranykorról, és megismerkedhetnek Erdély gazdag borkultúrájával. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és kellemesen eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak.

Jó boroknak szép hazája Erdély

1. rész: Dr. Csávossy György és az Erdélyi Hegyalja, Duna World, november 24., hétfő, 17.45
2. rész: Küküllő mente és Beszterce környéke, Duna World, november 25., kedd, 17.45
3. rész: Szilágyság és Érmellék, Duna World, november 27., csütörtök, 17.45
4. Arad-Hegyalja, Ménes és Magyarádi borvidék, Duna World, november 28., péntek, 17.45

forgatas_erdelyi_csavossy_1.jpgErdélyi János rendező filmje nem csupán Erdély borvidékeit mutatja be. Csodálatos tájakon barangolhatunk általa, miközben megtudhatjuk, milyen szőlőtermesztési hagyományok élnek a mai napig Erdélyben, vagy hogy melyek a tradicionálisan termesztett szőlőfajok. A film a szőlészet-borászat témakörén túl érdekességeket mutat be Erdély történelméről, és hagyományőrzéséről is. A film elkészülését a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta a Médiatanács. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Égjen inkább az olajmező…

M1, november 25., kedd, 23.00

Olajmezo_1_JPEG.jpgA dokumentumfilm egy adósság szerény törlesztése 1956 őszének ismeretlen, „olajos forradalmáról”. Az „olajosok”, vagyis a Zala megyében élő olajkitermeléssel foglalkozók forradalmáról nem sok szó esett a szabadságharc eseményeinek feldolgozása során. A filmben megkérdezett, meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretein belül támogatta.

Magyarország első világháborúja - Az Aranykor 1867-1914

Duna World, november 26., szerda, 2.25
Duna TV, november 26., szerda, 15.00

1914.jpgMagyarország – az Osztrák-Magyar Monarchia részeként ugyan, de – egyike volt a háborúban a legnagyobb áldozatot hozó és legnagyobb veszteségeket elszenvedő hadviselő feleknek. Ordódy György filmje azt mutatja be, hogy milyen előzmények vezettek az 1914-es végzetes döntéshez, a Szerbia elleni háború megindításához. Az alkotás rávilágít arra, hogy a szarajevói merényletet miért használta a Monarchia a Szerbia elleni háború kirobbantására, és hogy a háborút, mint lehetőséget még legkisebb rosszként is hatalmas kockázat és felelősség alkalmazni. A filmet a Médiatanács támogatta az Ember Judit-pályázaton.

Gyaloglás gulágföldön - Tajmir, Norilszk

M2, november 30., vasárnap, 3.10

29_A_varos_szelen_a_hegy_labanal_nap_mint_nap_szazaval_kapartak_el_az_emberi_tetemeket.pngNorilszk minden rab számára örök mementó, a kommunista önkény embertelenségére. Szalkai Zoltán 6 részes filmsorozatában feldolgozta azokat az élményeket, melyek útjai során érték az egykor létező szovjet lágerek körzeteiben. Ez a fejezet a Krasznojárszokon át a Norillag szívébe hurcolt ártatlan áldozatokra emlékeztet, két magyar túlélő, Hársfalvi Ferenc és Marczin Borbála rabságának helyszíneit kutatva. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása