Drakula, a kék őzek és Erdély második Bemje

2015.01.19. 15:19 :: Sajtoiroda

A mecenatúrás alkotások sokszínűségéről tanúskodik az e heti bemutatók listája is. Kratochvil Károlyról, a Székely Hadosztály parancsnokáról, a Dél-Amerikában élő magyarokról, a növénytermesztés fortélyairól, Drakuláról és kortárs gyermekversekről is láthatnak ugyanis izgalmas filmeket. Megtekintésükhöz kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Elfelejtett parancsnok

Duna World, január 19., hétfő, 17.45
HírTV, január 21., szerda, 14.05
            január 24., szombat, 22.05

a_parancsnokkkall.jpgKratochvil Károlyt a két világháború között Erdély második Bemjének is nevezték. A Székely Hadosztály parancsnoka volt, amelynek katonai teljesítménye szinte páratlan: vezetésével 1919-ben igen szűkös körülmények között egy 170 km-es frontszakaszt alig tízezer ember csaknem 4 hónapon keresztül tartani tudott. Kratochvil az utolsó polihisztorok közül való volt: nemcsak nagyszerű katona, de kiváló pedagógus, kiemelkedő felkészültségű szakember és rendkívüli egyéniségű ember is volt. Az életéről készült dokumentumfilmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Húngaro – Magyarok Dél-Amerikában

Duna TV, január 19., hétfő, 16.00

img_3303.JPGTudja, hogy hol található Rákóczifalva, Boldogasszonyfalva, Szentistvánfalva és Mátyáskirályfalva? A nevük alapján a történelmi Magyarország bármely területén el tudjuk képzelni őket, ám ezek az ismerősen csengő nevű települések bizony Amerikában vannak: pontosabban Dél-Amerikában. Széles Tamás háromrészes sorozatának második része az Argentínában élő magyar közösségek életét mutatja be. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretében támogatta.

A Drakula dilemma

M1, január 20., kedd, 23.05

dracula_exchange.pngA véres Drakula gróf minden bizonnyal a legismertebb erdélyi a világon. Ennek a ténynek azonban van egy pár apró szépséghibája: először is, Drakulának elég kevés köze van Erdély történelméhez; másodszor, Drakula nem volt vámpír; harmadszor, a Drakula-mítosz nem Erdélyből indult, hanem Bram Stoker könyvével, aki sohasem járt Erdélyben vagy Romániában. A Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott film a Drakula-mítosszal kapcsolatos bonyodalmakat járja körül a mítosz „eredeti” helyszínén, Romániában és főleg Erdélyben, cinikus módon ütköztetve egymással a mítosz gazdasági kihasználásával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Kellene kiskert, bőtermő!

Spektrum TV: Tél – január 20., kedd, 5.30
                      Tavasz – január 21., szerda, 5.30
                      A bab és a kukorica – január 22., csütörtök, 5.30
                      A mák – január 23., péntek, 5.30
                      A borsó és a hagyma – január 26., hétfő, 5.30
                      A paradicsom és a paprika – január 27., kedd, 5.30
                      A burgonya – január 28., szerda, 5.30

gogos_1.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy egyre kevesebb a háztáji gazdaság, és egyre kevesebben művelnek konyhakerteket. Az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A hét részes, részenként 15 perces sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Kortárs gyermekversek és dalok

Kiss Judit Ágnes: Kék őzek – M2, január 22., csütörtök, 7.30
Jász Attila: Igazi csata – M2, január 22., csütörtök, 16.50
Tóth Krisztina: Nagy mara – M2, január 22., csütörtök, 18.55

kek_ozek_524c1f529d900_1.jpgHiánypótló rajzfilmsorozat kortárs gyermekversekből és dalokból, amelyekhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói készítettek modern animációt. Szórakoztató és szép képi megjelenésű filmek, amelyek a Médiatanács Macskássy-pályázatán elnyert összegből készültek, és amelyek a legkisebbeknek is tartalmas kikapcsolódást jelentenek. Fülöp József producerrel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása