Kulturális, történelmi és társadalmi ínyencségek az e heti Mecenatúra-filmekben

2015.02.16. 14:01 :: Sajtoiroda

A Budoku filmfesztivál egy különdíját is elnyert alkotással, a Besence Opennel indul a hét: az alkotás egy ormánsági zsákfalu esetét mutatja be a teniszpályával. A továbbiakban izgalmas animációsorozatban tekinthetjük meg a nagy magyar csaták helyszíneit és eseményeit, valamint találkozhatunk a modern zenei köntösbe öltöztetett népi kultúrával is. Dobronay László rendezésének köszönhetően objektív képet kaphatunk a magyarországi romákról, Farkas György filmjéből pedig a kunok történelméről. A sort az Örkény lovas táborról készült dokumentumfim-sorozat zárja, amely három, külföldön világhírűvé vált magyar lovaglótanárt mutat be, akik az USA, Nagy-Britannia és Hollnadia lovassportját modernizálták. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak.

Besence Open

Duna TV, február 16., hétfő, 21.15
Duna World, február 17., kedd, 21.55

Men with balls (Besence Open) - Pilot from laokoon on Vimeo.

A film egy kis ormánsági falu, a 126 fős Besence történetét mutatja be. A dél-baranyai zsákfalucska 2009-ben egy teniszpálya kivitelezésére nyert támogatást. Az egyik kereskedelmi televízió is hírt adott az esetről, az alábbi bevezetővel konferálva fel a hírt: „Se ütő, se labda, se játékos, mégis teniszpályát építenek egy baranyai zsákfaluban.” Az országos szinten beinduló szóbeszéd hatására a falu lakóinak 40%-a vett kézbe teniszütőt. Hogy hogyan kell használni, azt pedig Huszár Károly teniszedző tanította meg nekik. A Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatást nyert alkotás rendezőjével készített interjúnkat ITT olvashatják.

Csataterek

Vértes – M1, február 16., hétfő, 14.50
Zimony – M1, február 17., kedd, 13.25
Morvamező – M1, február 23., hétfő,
Capua – M1, február 27., 14.00
Hosszú hadjárat – M1, március 2., 13.55
Szabács – M1, március 6., 13.30
Kenyérmező – M1, március 14., 10.55

kenyermezo.jpgNóti-Nagy Attila filmjének alapvetése, hogy a legjobb játszva tanulni, és tanulva játszani. A fiatalok manapság szívesen töltik az idejüket számítógépes játékokkal, miért ne lehetne nekik ugyanezzel a technikával mesélni például a vértesi vagy a kenyérmezői csatáról? A hétperces részekből álló sorozat, amelyet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatott, gyerekeknek is könnyen befogadhatóan mutatja be a történelmi események részleteit.

Ezüst-Patak

Szabad élet – M1, február 17., kedd, 23.05
Marlon Brando – M1, február 24., kedd, 23.05
Hogyan lehet – M1, március 3., kedd, 23.05
Jó barát – M1, március 10., kedd, 23.05

ezustpatak_cimlap_kotojelnelkul.jpgA népi kultúra a fiatalabb generációk számára nem mindig könnyen fogyasztható. Pál Balázs animációs sorozatával mégis arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a hagyományos népi értékeket a fiatalokhoz az animáció és az Ezüst-Patak zenekar muzsikájának segítségével, ami az eredeti népi szöveget tiszteletben tartva modern zenei műfajok sajátos ötvözetére épül. A filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatta.

Közösen a jövőért

  1. rész: M1, február 17., kedd, 23.10
  2. rész: M1, március 3., kedd, 23.10
  3. rész: M1, március 10., kedd, 23.10

lyukbnya_horvth_jnos_s_az_ly16_zenekar_prba_kzben_03.jpgA Kárpát-medencében évszázadok óta sorsközösségben él együtt a magyarság és a cigányság, amelyek egymáshoz alkalmazkodása azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne megtalálni a középutat, amikor békében élhetnének egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős, kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Keletről jött emberek

  1. rész: Duna World, február 17., kedd, 17.30
             Duna TV, február 19., csütörtök, 15.30
  1. rész: Duna World, február 24., kedd, 17.30
             Duna TV, február 26., csütörtök, 15.30

kep4.jpgAki kicsit is foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a 13. században telepítette Magyarországon a kunokat. Egy átlagos magyar tudása talán ennyiben ki is merül a népcsoportról. Hogy honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk Farkas György filmjéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Örkény lovas tábor

  1. rész: M1, február 18., szerda, 9.50
  2. rész: M1, február 19., csütörtök, 9.50
  3. rész: M1, február 20., péntek, 9.50

kep_1_2.jpgEgy kaszkadőr a szemünk láttára ereszkedik le egy hét méter hosszú lejtőn a lovával – többek között ilyen nem mindennapi produkciókat láthatunk Vízler Zsolt dokumentumfilmjében. Ez a mutatvány ma világszám, azonban az örkényi lovastanárképzőbe egy lovasnak ez volt a belépője. Bár a lovaglótanár-képző szellemisége egyértelműen máig jelen van itthon és külföldön egyaránt, sokan még sincsenek ennek tudatában. A sorozat hozzájárul ahhoz, hogy felismerjük az iskola hatását, jelentőségét a hazai és a nemzetközi lovaséletben. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretein belül támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása