Szeret moziba járni? Vagy inkább otthon filmezne?

2015.02.23. 13:31 :: Sajtoiroda

Ezen a héten Ön döntheti el, hol néz izgalmas mecenatúrás filmeket, mert vetítik őket a moziban és a tévében is. Az Urániában három, a rendszerváltás előtti időkről szóló ismeretterjesztő film lesz látható, a Lejáratás és bomlasztás, Az igazság soha nem késő, valamint a Cinema Inferno. A tévében pedig, a megszokottak szerint, változatos műfajú és témájú filmekkel várjuk az értékes tartalmakra éhezőket: szó lesz a magyar jazzdobosokról, a székelyföldi betyárokról, folytatódik a Csataterek sorozat, képet kaphatunk a vándorszínházak, a kunok és a romániai titkosszolgálat világáról. Megismerhetjük az Ezüst-Patak zenekar egyik újabb animált zeneszámát, valamint a Tisza történelmét, találkozhatunk irodalmi asszonysorsokkal, pálos szerzetesekkel, legendás természetfilmesekkel, valamint egy játékfilm keretében egy mágikus hatalommal rendelkező fazekasmesterrel is. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

"Szabálytalanul szabályost játszani" - Magyar jazzdobosok

Duna World, február 23., hétfő, 17.45

szabalytalanul.jpgA film összehozza a magyar jazzmuzsikusok legjavát, akiknek történetei alapján érdekes kép alakul ki a magyar jazzéletről és a „nagy öreg” Kőszegi Imréről, aki 2009-es nyugdíjba vonulásáig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén a dobtanszéket vezette, és a film készítésekor ünnepelte 70. születésnapját. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.


Székelyföldi betyárok

Duna TV, február 23., hétfő, 21.10
Duna World, február 24., kedd, 22.00

betyarokadatlap.jpgPusztai, Jeges és Dézsi. Ők azok Erdélynek, ami Magyarországnak Sobri Jóska, Rózsa Sándor vagy Angyal Bandi. A falusi nép a szegények pártfogóiként és a zsiványbecsület legromantikusabb megtestesítőiként, valóságos balladai hősökként tisztelte és emlegette a három betyárt, akik az 1950-es évek elején vakmerő harcba szálltak a kommunista hatalom kiszolgálóival, annak hűséges pribékjeivel. A dokumentumfilmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Csataterek

Morvamező – M1, február 23., hétfő,
Capua – M1, február 27., 14.00
Hosszú hadjárat – M1, március 2., 13.55
Szabács – M1, március 6., 13.30
Kenyérmező – M1, március 14., 10.55

csataterek.jpgA legjobb játszva tanulni, és tanulva játszani – ez Nóti-Nagy Attila filmjének alapvetése. A rendező koncepciója, hogy a tanítás során alkalmazkodni kell ahhoz, hogy mivel és hogyan szeretnek játszani a mai fiatalok, ezért a számítógépes játékok technikai megoldásaival mesél nekik például a morvamezői vagy a szabácsi csatáról. A hétperces részekből álló sorozatot a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.


Vándorszínház, csodavilág

Duna TV, február 24., kedd, 16.00
Duna World, február 24., kedd, 21.30

tanyaszinhaz.jpgA Tanyaszínház 1978-ban arra szerveződött, hogy a tagok a tanyavilágban és a kistelepüléseken élőket színházi élményben részesítsék. A bemutatók színhelye hagyományosan Kavilló volt, innen indulva csacsifogatos ekhós szekérrel járták be előbb Bácska és Bánát, majd Baranya és Muravidék helységeit. Ma már 260 tagja van a Tanyaszínháznak, több mint 700 lejátszott előadást és közel félmillió lelkes nézőt tudhat a sikerei között. Az ismeretterjesztő film, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, bemutatja a társulat életét.

Keletről jött emberek

  1. rész: Duna World, február 24., kedd, 17.30
            Duna TV, február 26., csütörtök, 15.30

keletrol.jpgHogy honnan jöttek a kunok Magyarországra? Vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk Farkas György filmjének második részéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.


Lejáratás és bomlasztás

M1, február 24., kedd, 23.10

Uránia Nemzeti Filmszínház, február 25., szerda, 19.15

Akit nem tudsz legyőzni, zúzd szét a becsületét és fordítsd ellene az elvbarátait – így foglalható össze az állambiztonsági szolgálat 1957-től a rendszerváltásig, sőt bizonyos értelemben azon túl is alkalmazott módszere, a lejáratás és bomlasztás. Huth Gergely és Kerekes András dokumentumfilmje a karizmatikus ellenzéki Szalai Sándor professzor példáján keresztül magyarázza el a befeketítés lényegét. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Ezüst-Patak

Marlon Brando – M1, február 24., kedd, 23.05
Hogyan lehet – M1, március 3., kedd, 23.05
Jó barát – M1, március 10., kedd, 23.05

ezust_patak.jpgA népi kultúra a fiatalabb generációk számára nem mindig könnyen fogyasztható. Pál Balázs animációs sorozatával mégis arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a hagyományos népi értékeket a fiatalokhoz az animáció és az Ezüst-Patak zenekar muzsikájának segítségével. Az e heti részben az együttes Marlon Brando című dalára készült animációt tekinthetik meg. A filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatta.


Tisza – A magyarok folyója

Duna TV, február 25., szerda, 15.00

tisza.JPGTrianonig úgy tartották, hogy a Tisza a legmagyarabb folyó, mert magyar földön ered, és magyar földön ömlik a Dunába. Jelenleg öt országon keresztül folyik a szőkének nevezett sokat szolgált folyó. Pap Zsolt filmje bemutatja, hogy az évszázadok során mi maradt meg a Tisza menti életből, a forrástól a torkolatig végigutazva ismerteti a mai ember viszonyát a folyóhoz és bemutatja a jelenkor kihívásait is. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Stigma

Hír TV, február 25., szerda, 14.05
Duna TV, február 26., csütörtök, 0.00
Duna World, február 26., csütörtök, 22.05
Hír TV, február 27., péntek, 14.05

stigma_1.JPGA dokumentumfilm egy asszony (Tőkés Eszter erdélyi magyar fogorvos, Tőkés István református lelkész lánya) drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a totalitárius rendszer titkosszolgálata miként tette tönkre emberek életét, hogyan hatolt be az otthonok négy fala közé, besúgói hogyan kontrollálták a magánélet legintimebb pillanatait és árulták el a legközelebbi társak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta. Az alkotókkal, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal készített interjúnkat ITT olvashatják.


Az igazság soha nem késő

Uránia Nemzeti Filmszínház, február 25., szerda, 17.30

Az Országgyűlés a törvényjavaslat parlamenti vitáját követően 1991. november 4-én nagy többséggel fogadta el „az 1944. december 21-e és 1990. május 2-a között elkövetett és politikai okból nem üldözött súlyos bűncselekmények üldözhetőségéről” szóló törvényt. Göncz Árpád a megszavazott törvényt azonban normakontrollra átadta az Alkotmánybíróságnak, amely hatályba lépését nem érvényesítette. Jelenczki István filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a parlamenti vitát és a törvényjavaslat sorsát hivatott bemutatni. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Asszonysorsok és nőszerepek az irodalomban

  1. rész: M1, február 26., csütörtök, 13.30
  2. rész: M1, február 27., péntek, 13.30

asszonysorsok.jpgSzáz éve még erkölcstelenségnek tartották a nők önmegvalósítását, mégis, az asszonyok közül többen elindultak az elismert íróvá válás útján. Oláh Kata filmsorozatában Erdős Renée-t és Ignácz Rózsát ismerteti meg a nézőkkel a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.


Cinema Inferno

Díszbemutató, Uránia Nemzeti Filmszínház, február 26., csütörtök, 19.00

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás filmje, amelyet a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Pálosok nyomában

Duna World, február 27., péntek, 17.45

palosok.jpgA pálosok az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend. A film bemutatja a Lengyelországból visszatelepített pálos rend történetét, működési helyüket, a pilisi kolostorok romjait, a barlangokat, Márianosztrát, majd a visszatelepítés utáni működési helyeiket, Pécset, a Sziklatemplomot és mindenekelőtt Pálosszentkutat. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.


A természetfilm magyar találmány?

M1, február 28., szombat, 9.55

termeszetfilm.pngMilyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott.

A rögöcsei csoda

M1, március 1., vasárnap, 15.55

rogocsei.jpgEgy magyar nagyközségben, Rögöcsén, kitalálja egy fazekasmester, hogy a hagyományos Miska-kancsók helyett azok életszerű másait készíti el, mégpedig hús-vér modellek vonásaival. Azonban akiknek az arcképét a fazekas a kancsókra gyúrja, rövidesen mind meghalnak. Tóth-Máthé Miklós drámája, amelyet Dánielfy Zsolt alkalmazott filmre, bemutatja a hagyomány és a jelen ütközését, a hétköznapokban fellelhető örömöt és bánatot. A film a Médiatanács Fehér György-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása