Tágítsa horizontját tévézve!

2015.03.02. 09:46 :: Sajtoiroda

Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek ezen a héten is a Mecenatúra-program jóvoltából

Minden új technológia akkor éri el a célját, ha olyan dologra használjuk, ami valódi értéket tud vinni az emberek mindennapjaiba. A televíziózás egyik nagy előnye, hogy az értékes információk és tudásanyag élvezetes és gyors formában jutnak el a nézőkhöz. A Médiatanács által támogatott filmek remekül példázzák azt, hogy hogyan is lehet igazán jól hasznosítani a tévé nyújtotta lehetőségeket. Ezen a héten ezért számos nagyszerű ismeretterjesztő és dokumentumfilmet láthatnak a képernyőkön. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt és hasznosan eltöltött időt kívánunk mindannyiuknak!

Csataterek

Hosszú hadjárat – M1, március 2., 13.55
Szabács – M1, március 6., 13.30
Kenyérmező – M1, március 14., 10.55

csataterek.jpgA végéhez közeleg Nóti-Nagy Attila sorozata, melynek alapvetése, hogy a legjobb játszva tanulni, és tanulva játszani. A rendező elképzelése szerint a tanítás során alkalmazkodni kell ahhoz, hogy mivel és hogyan szeretnek játszani a mai fiatalok, ezért a számítógépes játékok technikai megoldásaival mesél nekik például a kenyérmezői csatáról. A hétperces részekből álló sorozatot a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

Csikósok robogón és lóháton

Duna World, március 2., hétfő, 17.45

A hortobágyi pusztán, a sík vidéken pásztorok terelik a méneseket. Alkonyattájt a tűz mellett összegyűlnek és csöndesen beszélgetnek vagy énekelnek. A külföldi látogatókban, de gyakran honfitársainkban is ilyen romantikus kép él a puszta királyainak nevezett csikósok és a pásztorrend többi tagjainak mindennapjairól. A valóság azonban egészen más, ezt mutatja be a Médiatanács Ember Judit-pályázatán támogatott film.

A magyar alma

Duna World, március 3., kedd, 17.30

alma_073_1_1.jpgA magyar almafogyasztási szokások jelentősen megváltoztak a közelmúltban, pedig a magyar almát akár hungarikumnak is tekinthetjük. A vásárló mindig friss, hibátlan almára vágyik, és közben eltűnnek az olyan hagyományos fajták a hazai üzletek polcairól, mint a jonatán vagy a starking. Tősér Ádám filmjével, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott, a magyar alma helyzetének feltérképezésére vállalkozik. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Ezüst-Patak

Hogyan lehet – M1, március 3., kedd, 23.05
Jó barát – M1, március 10., kedd, 23.05

ezust_patak.jpgA népi kultúra a fiatalabb generációk számára nem mindig könnyen fogyasztható. Pál Balázs animációs sorozatával mégis arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a hagyományos népi értékeket a fiatalokhoz az animáció és az Ezüst-Patak zenekar muzsikájának segítségével. Az e heti részben az együttes Hogyan lehet című dalára készült animációt tekinthetik meg. A filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatta.

Közösen a jövőért

2. rész: M1, március 3., kedd, 23.10

budapest_csnyi_dvidot_gitrozni_tantja_balogh_guszti.jpgA Kárpát-medencében évszázadok óta sorsközösségben él együtt a magyarság és a cigányság, amelyek egymáshoz alkalmazkodása azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne megtalálni a középutat, amikor békében élhetnének egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős, kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Gyógyító hagyomány

Bőkezű természet: Duna TV, március 4., szerda, 15.00
Füvesasszonyok, kenőemberek: Duna TV, március 5., csütörtök, 15.00

erdely124_1_1.jpg„…mostanában divatossá vált gyógynövénygyűjtéssel, természetgyógyászattal foglalkozni, amit azonban sokan összemosnak a népi praktikákkal. Úgy gondoltam, jó lenne ezzel kapcsolatban tisztábban látni. Másrészt ez eltűnőfélben lévő kulturális érték is, amelyet érdemes lenne megmenteni. A film ennek a szolgálatában is áll.” – mondja Novobáczky Sándor, a film rendezője nekünk adott interjújában. Az erdélyi és magyarországi helyszíneken készült film bemutatja a népi orvoslásban leggyakrabban használt gyógynövényeket. Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Panoráma

Duna World, március 3., kedd, 21.00
Duna TV, március 4., szerda, 23.30

marika.jpgA film főszereplője, Csapó nagymama emberfeletti küzdelemmel gondoskodik az unokájáról. A kis házuk erdős dombvidéken van, ősszel és télen nehezen megközelíthető, sietősen 35 perc alatt lehet a lyukói főútról felérni hozzájuk. Villany csak akkor van, ha bekapcsolják az elviselhetetlen hangú és szagú benzines áramfejlesztőt. A Miskolc peremén fekvő Lyukóbánya az ország egyik legnagyobb szegénytelepe. A szegénység azonban csak kísérőjelenség, a film sokkal inkább az áldozatvállalásról szól. A dokumentumfilm a Médiatanács Ember Judit-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

A Pannon kőtenger

A Káli-medence színei, M1, március 6., péntek, 9.50
A Káli-medence ízei, M1, március 9., hétfő, 9.50
A Káli-medence arcai, M1, március 10., kedd, 9.50

kali_boritokep_587x183_1.jpgA Balaton-felvidéket, a Káli-medencét a magyar Provance-nak is hívják. Ez a vidék a látogató szemével télen csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, ősszel pedig megpihen. Oláh Kata rövid ismeretterjesztő sorozatának epizódjai feltárják a Káli-medence múltját, tanúi a jelennek, és belegondolnak a jövőbe. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretein belül támogatta.

Csoma Sándor követői - Magyar kutatók Ázsiában

Duna World, március 6., péntek, 17.45

korosicsoma.jpg"Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél előtt soha meg nem pihent; mint gyermekek, nem versenyezhettünk vele gyaloglásban; ha egy domb tetejére feljutott, nem érte többé be ezzel, kíváncsi volt tudni, mi van a másik domb mögött s amazon is túl. S így néha beláthatatlan távolságokig elbarangolt" - emlékezett az 1784-ben született Kőrösi Csoma Sándorra öccse, József. A világhírű kutató példája, aki a magyarok ivadékainak felkutatására indult Ázsiába sokakat és sokféleképpen ihletett követésre. Legutóbb ennek a filmnek a magyar alkotóját, Somfai Kara Dávidot, aki a tudós követőiről készített filmet, és aki az alkotás elkészítésére a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában kapott támogatást.

komment

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása