Barátság, együttélés, természet

2015.03.09. 10:18 :: Sajtoiroda

Érdeklik a magyar vidékekről szóló igényes magyar ismeretterjesztő és természetfilmek? Akkor ezen a héten érdemes a közmédia műsorát figyelnie, ugyanis szó lesz a Káli-medence kincseiről, a Szigetközről, valamint Varga Livius elkalauzol bennünket többek között a Fertő-tóhoz is. Emellett a Csataterek és az Ezüst-Patak animációs sorozatok záró epizódjait is megtekinthetik, és a héten két film is körbejárja a magyarság és a cigányság magyarországi helyzetét. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A Pannon kőtenger

A Káli-medence ízei, M1, március 9., hétfő, 9.50
A Káli-medence arcai, M1, március 10., kedd, 9.50

pannon.jpgA Balaton-felvidéket, a Káli-medencét a magyar Provence-nak is hívják. Ez a vidék a látogató szemével télen csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, ősszel pedig megpihen. Oláh Kata rövid ismeretterjesztő sorozatának e heti epizódjai feltárják a Káli-medence múltját, bemutatják a vidék sokszínű természeti adottságait, valamint különleges ételeit és italait. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretein belül támogatta.

Ezüst-Patak

Jó barát – M1, március 10., kedd, 23.05

ezust_patak_1.jpgA népi kultúra a fiatalabb generációk számára nem mindig könnyen fogyasztható. Pál Balázs animációs sorozatával mégis arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a hagyományos népi értékeket a fiatalokhoz az animáció és az Ezüst-Patak zenekar muzsikájának segítségével. Az e heti részben az együttes Jó barát című dalára készült animációt tekinthetik meg, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a barátságok milyen nagy jelentőséggel bírnak az ember életében. A filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázat keretében támogatta. A rendezővel, Pál Balázzsal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Közösen a jövőért

3. rész: M1, március 10., kedd, 23.10

kozosen.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Az időgyűrű ura

  1. rész: M1, március 11., szerda, 9.50
  2. rész: M1, március 12., csütörtök, 9.50
  3. rész: M1, március 13., péntek, 9.50

Az időgyűrű ura - Trailer from Filmjungle on Vimeo.

A film különleges időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Livius egy különleges időgép segítségével a Kárpátok magashegységi sziklavilágába, a Kárpát-medence egyik hatalmas tavának nádasaiba, valamint egy több száz éves faóriás lombjai közé érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Ez egy ilyen falu

Duna World, március 10., kedd, 22.20
Duna TV, március 12., csütörtök, 15.55
Duna World, március 18., szerda, 16.45

hun_makkoshotyka_coa.jpgMakkoshotyka nevét a közvetlen környezetében lévő kisebb településeken kívül a lakosság nem nagyon ismeri. Pedig ennek a példamutató falunak a hírét érdemes lenne messze földre elvinni, itt ugyanis nem alakult ki a cigány-nem cigány ellentét. Az itt élők, függetlenül attól, milyen származásúak, keményen dolgoznak a falu határában lévő szőlőföldeken. Testvérként, szinte egy nagy családként élnek, tisztelik és becsülik egymást, gyakran együtt is ünneplik a mezőgazdasághoz kapcsolódó ünnepeket. A film elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Csataterek

Kenyérmező – M1, március 14., szombat, 10.55

kenyermezo_1.jpgNóti-Nagy Attila sorozatának utolsó része a kenyérmezői csatát mutatja be. A film alapvetése, hogy a legjobb játszva tanulni, és tanulva játszani. A rendező elképzelése szerint a tanítás során alkalmazkodni kell ahhoz, hogy mivel és hogyan szeretnek játszani a mai fiatalok, ezért a számítógépes játékok technikai megoldásaival mesél nekik a magyar történelem nagy csatáiról. A hétperces részekből álló sorozatot a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

Vad Szigetköz

M1, március 14., szombat, 9.00

vdsz.jpgMosonyi Szabolcs filmje olyan területekre, olyan élőlények közelébe kalauzol bennünket, amelyek mellett nap mint nap élünk, és amelyek szépsége lenyűgöző. A Szigetközbe jutó víz azonban már csak a töredéke a korábbinak, az áradások elmaradnak, az ártéri erdő, a nádas a kiszáradással küzd, a legendás halbőség már a múlté. A táj még őrzi a páratlan élővilág jelentős részét. Hogy meddig? Minden a vízen múlik. A filmet, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatott, az ARTE televíziós csatorna is megvásárolta, így a közeljövőben Európában, Észak-Afrikában és Törökországban, összesen 34 országban lesz majd látható.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása