Duna, Tisza és ami köztük van

2015.03.23. 11:05 :: Sajtoiroda

Magyarország két meghatározó folyója a Duna és a Tisza. A folyók vonzáskörzetében számos jelentős elődünk élt, alkotott és vitt véghez a nemzetet meghatározó tetteket. Ezen a héten a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott alkotásokban szó lesz mindkét folyóról, és két nagy fontosságú elődünkről, István királyról és Károlyi Bernátról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Tisza – A magyarok folyója

Duna World, március 23. hétfő, 16.45

tisza.JPGTrianonig úgy tartották, hogy a Tisza a legmagyarabb folyó, mert magyar földön ered, és magyar földön ömlik a Dunába. Jelenleg öt országon keresztül folyik a szőkének nevezett sokat szolgált folyó. Pap Zsolt filmje bemutatja, hogy az évszázadok során mi maradt meg a Tisza menti életből, a forrástól a torkolatig végigutazva ismerteti a mai ember viszonyát a folyóhoz és bemutatja a jelenkor kihívásait is. A filmet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.


Trans Duna

1. rész: Duna TV, március 23., hétfő, 23.35
2. rész: Duna TV, március 30., hétfő, 23.30

transduna.jpgIzgalmas, csodálatos képekkel és hangulatokkal teli dokumentumfilm a dunai hajósok életéről, amely a folyó szépségeit is bemutatja a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Az alkotás bemutatja a teherhajósok izolált életmódját, miközben megismerhetjük a folyami munkahely természeti és ipari környezetét. A filmet a Médiatanács támogatta az Ember Judit-pályázaton belül.

Magyar szentek és boldogok

Királyi szentcsalád: Duna World, március 24., kedd, 16.10

mgyrsznt.jpgJankovics Marcell filmsorozata sokrétűen szól István királyról. Beszél szervezői és hadvezéri munkásságáról, szól az őt körülvevő legendákról, és szól István király és Szűz Mária közös kapcsolódási pontjairól is. A film kitér az augusztus 20-i ünnepre, annak eredetére és az ilyenkor szokásos népi szokásokra és szent énekekre. A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készülhetett el.

Károlyi Bernát, a ferences vértanú

Duna World, március 24., kedd, 16.40

karolyi_bernat.jpgKárolyi Bernát ferences vértanú hat társával együtt Krisztusért adta életét, üldözötteket mentett és kiállt az egyházért. Az első világháborúban tábori papként vett részt, később a kínai misszióban tevékenykedett. Nevéhez fűződik a kecskeméti zsidóság mentése is. 1949-ben egy prédikációja miatt elhurcolták, majd koncepciós perben börtönre ítélték. Csallóközi Zoltán filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, az ő életét és munkásságát mutatja be.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása