Mese, mese és változatos dokumentumfilmek

2015.03.30. 16:51 :: Sajtoiroda

A nagyhéten is érdemes a mecenatúrás filmeket választani. A gyerekek a szünetet értékes rajzfilmek megtekintésével kezdhetik: együtt izgulhatnak egy komisz kölyökkel, a népmesék csodás világába kirándulhatnak Benedekkel és a vastojással, valamint Lázár Ervin meséjét is megnézhetik animációs feldolgozásban. A felnőttek az ünnep előtt a Dunáról, Gregus Mátéról, a láp, a rák és a háló királyáról, valamint a Kárpát-medence természeti sokszínűségéről láthatnak ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket. Nagypénteken és nagyszombaton egy az út menti keresztfákról szóló dokumentumfilmmel járulunk hozzá az ünnepre való lelki felkészüléshez. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Trans Duna

2. rész: Duna TV, március 30., hétfő, 23.30

kep_transduna_2.jpgCsodálatos képekkel és hangulatokkal teli, izgalmas dokumentumfilm a dunai hajósok életéről, amely a folyó szépségeit is bemutatja a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

Az alkotás bepillantást enged a teherhajósok izolált életmódjába, miközben megismerhetjük a folyami munkahely természeti és ipari környezetét.

A filmet az NMHH Médiatanácsa támogatta az Ember Judit-pályázaton belül.

Gregus Máté nyomában

Duna World, március 30., hétfő, 16.45

gregus_honlapra_2.jpgGregus Máté a Vásárhely környéki gazdaemberek legjobb tulajdonságaival rendelkezett.

Arra törekedett, hogy elősegítse egy virágzó tanyaközpont kialakulását, és mindent megtett azért, hogy a parasztság felemelkedjen.

De mit adhat a mai kor gazdálkodni vágyó fiataljainak az a tudásanyag, amelyet ez a 19. században élt gazda felhalmozott?

A film, amelynek elkészülését az NMHH Médiatanácsának Kollányi Ágoston-pályázata támogatott, középiskolás tanulók részvételével jár utána Gregus örökségének és máig ható tevékenységének.

 

Három királyok

  1. rész: A rákok királya – Duna World, március 31., kedd, 16.10
  2. rész: A láp királya – Duna World, április 1., szerda, 16.20
  3. rész: A háló királya – Duna World, április 2., csütörtök, 16.10

harom_kiralyok_2.jpgA rák, a láp és a háló királyának biblikus sorsát 21. századi kistelepüléseken találta meg a rendező, Zsigmond Dezső.

A történetek lényegükben összefonódnak, és bár önmagukban is egészek, együtt még erősebben képviselik a mondanivalót.

Egy vaksága ellenére táncoló és a világra nyitottan élő fiatal férfi. Egy rádiós, aki egy közösség érdekében dolgozik, és megtanult együtt élni azzal, hogy kerekesszékbe kényszerült. Egy lecsúszott bokszoló, aki minden energiáját falusi fiatalok edzésébe invesztálja. Három férfi, három sors.

Róluk szól a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott dokumentumfilm-sorozat. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Egy komisz kölyök naplója

  • Betty néninél – M2, április 2., csütörtök, 14.25
  • A léghajó – M2, április 2., csütörtök, 14.35

komisz_1.gifA film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap.

Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát.

A film – adaptálva a jelenkori magyar viszonyokra – Metta Victoria Fuller amerikai író műve nyomán, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva készült el a Médiatanács animációs pályázati forrásának köszönhetően.

A rendezőt, Gyulai Líviuszt a filmről kérdeztük, az  interjúnkat ITT olvashatják.

 

Vastojás

M2, április 3., péntek, 14.25

vastojas_2.jpgBenedek, a vidéki kisfiú idilli környezetben él bölcs meséket mondó nagymamájával, ebédet főző édesanyjával és a földjén keményen dolgozó édesapjával.

Az idillt az töri meg, hogy a szomszéd erdő egy napon veszélybe kerül, mert egy mocsári rém elemészti.

A kíváncsi, nagyra törő fiú a vastojást tojó kedves csirke segítségével akarja megmenteni a fákat, hogy a világ olyan arany színű lehessen, mint a nagymama meséiben.

A filmet a Médiatanács Macskássy-pályázata támogatta.

Keresztfához megyek

1–2. rész: Duna World, április 3., péntek, 16.15

3–4. rész: Duna World, április 4., szombat, 16.40

kereszt_1.jpgÚt menti keresztek fából, kőből, bádogból. Szinte észre sem vesszük, hogy a magasból Krisztus szenvedéstől megtört tekintete néz ránk.

Pedig az útszéli kereszteknek egykor és talán egyesek életében még ma is komoly, mély lelki jelentőségük van, hiszen a feszület, az Isten ember felé kiáradó szeretetének jele, egyben a kegyelem forrása is.

A négyrészes sorozat, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott, bemutatja, hogy a legtöbb keresztfáról úgy tartják: nemcsak Jézus Krisztus értünk elszenvedett kereszthalálát rejtik, hanem a magyar nép kitartó kereszténységét, biztos hitét.

A Négyszögletű Kerek Erdő – Szörnyeteg Lajos jaj de álmos

M2, április 5., vasárnap, 16.50

mec44_00129_1.jpgA Négyszögletű Kerek Erdőben Szörnyeteg Lajos igen álmos, képtelen nyitva tartani a szemét.

Barátai, Vacskamati, Aramo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin és Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják ébren tartani, nem sok sikerrel.

Szerencsére arra jár Mikkamakka, aki tudja, mit kell tenni, ha valaki nagyon álmos.

Az időgyűrű ura

  1. rész: Rengetegben – Spektrum TV, március 31., kedd, 5.30 és 12.10

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével a Kárpát-medence egyik hatalmas tavának nádasaiba, valamint egy több száz éves faóriás lombjai közé érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. A filmet a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

komment

Címkék: Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása