Magyar halak és Mindszenty bíboros

2015.05.05. 08:30 :: Sajtoiroda

Az e heti Mecenatúra-filmek újra rengeteg érdekességet tartogatnak a tévénézőknek. Megtudhatják, mitől különleges Makkoshotyka és Visnyeszéplak, újabb információkat hallhatnak Mindszenty bíboros kalandos és elhivatott életéről, valamint a kihalástól megmentett magyar halfajtákat is megismerhetik. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Ez egy ilyen falu…

Duna World, május 5., kedd, 16.45

ezegyilyenfalu.jpgMakkoshotyka példamutató falu, érdemes lenne a hírét messze földre elvinni: itt ugyanis nem alakult ki a cigány-nem cigány ellentét. Az itt élők, függetlenül attól, milyen származásúak, keményen dolgoznak a falu határában lévő szőlőföldeken. Testvérként, szinte egy nagy családként élnek, tisztelik és becsülik egymást, gyakran együtt is ünneplik a mezőgazdasághoz kapcsolódó ünnepeket. A film rendezője, Lakatos Iván a Magyar Média Mecenatúra program támogatásából készíthette el dokumentumfilmjét. Az alkotóval készült interjúnkat ITT olvashatják.

Ólomkapu – Mindszenty József élete és tevékenysége

Duna World, május 6., szerda, 16.15

olomkapu.jpgNem mindennapi történet Mindszenty bíborosé: a kommunista kormány a világtól elszigetelve őrizte ’56-ig; ’56-ban az egyház tekintélyének visszanyeréséért emelt szót. A forradalom után pedig az USA nagykövetségén lelt menedékre, így saját hazájában 15 évig élt száműzetésben. Ám ekkor sem volt tétlen, 117 levelet írt az Egyesült Államok különböző elnökeinek és 200-at az időrendben egymást követő pápáknak, hogy ébren tartsa az egész világ diplomáciájának figyelmét. A film, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, elismert Mindszenty-kutatók (Zinner Tibor, Balogh Margit, Stefano Bottoni) segítségével ismerteti a legújabb kutatási eredményeket.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

  1. rész: Teremtett világ – Visnyeszéplak, Duna World, május 7., csütörtök, 16.10
  2. rész: Múlt és jövő – Gyűrűfű, Duna World, május 15., csütörtök, 16.15
  3. rész: Öt előadás az önfenntartásról élőben – Gömörszőlős, Duna World, május 21., szerda, 16.20, május 28., szerda, 16.20

thinlglobalactlocal.jpegAz e heti epizódban: tiszta szellemű és gondolkodású emberek vágtak neki, hogy megtalálják azt a gazdag tájat, ahol új szemlélettel élhetnek, dolgozhatnak a természetben. A 180 fős Visnyeszéplakon 40 általános iskolás gyerek van, egy-egy családban akár 6 gyerek is. Céljuk a testi, lelki, szellemi tisztaság továbbörökítése és a természet adta kincsek óvása és gyarapítása. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Halak megmentése

Duna World, május 5., kedd, 17.10

halak_megmentese.jpgTöbb, Magyarországon őshonos halfajt is a kihalás fenyeget. Ennek két fő oka van: egyrészt szűkül az élőhelyük, másrészt agresszív, őket kiszorító idegen fajok kerültek a folyókba, tavakba. Dombrovszky Linda filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, a gödöllői Szent István Egyetem kutatóit mutatja be, akik arra vállalkoztak, hogy mesterséges körülmények között szaporítják a végveszélyben lévő halfajokat.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása