Villáminterjú három Mecenatúra-díjazottal

2015.05.21. 15:49 :: Sajtoiroda

Glaser Katalin, Nagy Dénes és Szász Attila filmrendezők nyilatkoztak a Médiatanács blogjának annak kapcsán, hogy hétfőn az elsők között vehették át a testület Magyar Média Mecenatúra-díjait animáció, dokumentumfilm és televíziós játékfilm kategóriákban.

A Médiatanács elnöke és programkoordinátor tagja hétfőn, ünnepi gálán adta át a Mecenatúra-díjakat. Az elismerésekre a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és a Filmhéten bemutatott 121 film alkotói közül független szakmai zsűri választott ki öt kategóriában, első, második és harmadik helyezettet, valamint három különdíjast. A díjazottak közül három rendezőnek tettük fel ugyanazt a három-három kérdést az elismerés apropóján.

Az animációs filmek közül az első helyezettnek járó Macskássy Gyula-díjat Glaser Katalin nyerte el a Három nagymamám volt című, a család összetartó erejét láttató alkotásáért.

_ic_9344.jpgGlaser Katalin (balra) a díj átvételekor

MT Blog: – Mit jelent az Ön számára a hétfőn Önnek ítélt Mecenatúra-kategóriadíj?

Glaser Katalin: – Nagyon örültem neki. Mivel olyan filmet csináltam, ami nem feltétlenül a nagy fősodor része és az originalitás előrébb való benne, a Médiatanács, illetve a zsűri nagy kockázatot vállalt azzal, hogy díjazta ezt a nem az eleve didaktikusan a piacnak, a nagyközönségnek készült filmet. A kockázat kettős volt, nekem mint rendezőnek és a Médiatanácsnak mint támogatónak, hogy sikeres lesz-e a film, de mindketten nyertünk.

MT Blog: – Kiknek, milyen célcsoportnak ajánlja a díjazott filmjét megnézni?

G. K.: – Annak ellenére, hogy nem pontosan úgy van a film elkészítve, ahogy például a mai tévéfilmek nagy része, a nézőbarát jelleget szem előtt tartva, hanem úgy, ahogy én gondolom, az én szemszögemből, a nagyközönségnek mindenképpen ajánlom. A visszajelzésekből azt látom, hogy ők, a nézők szeretik ezt, értékelik a más felfogást.

MT Blog: – Milyen Mecenatúra-díjat osztana még ki a már kiadottak mellett, ha javasolhatná azt a Médiatanácsnak?

G. K.: – Jó lenne, ha nem csak a saját programjukban támogatott filmekre terjedne ki a szelekció, a zsűrizés, mert ezekkel párhuzamosan van sok olyan produkció is, amelyet nem a Médiatanács támogatott ugyan, de megérdemelné a figyelmet – gondolok itt akár Bucsi Réka rövidfilmjére is, de sok más filmre is, más műfajban, amelynek az alkotója az egyediség miatt díjazott lehetne.

A dokumentumfilmes Ember Judit-díj első helyezettje Nagy Dénes lett a Másik Magyarország című alkotásával, amely Bukta Imre festőművész és Mezőszemere viszonyát mutatja be.

_ic_9301.jpg

Nagy Dénes (balra) a díj átvételekor

MT Blog: – Mit jelent az Ön számára a hétfőn Önnek ítélt Mecenatúra-kategóriadíj?

Nagy Dénes: – Ez a díj nagy megtiszteltetés számomra. Elsősorban bátorítást és kitartást jelent nekem, hogy tudjak és merjek tovább haladni a filmes pályámon. Másodsorban nagy öröm, hogy egy szakma részének érezhetem magam. Ez a díj ezt is jelenti nekem. Talán furcsának hangzik, de olyan érzésem támadt, hogy a szakma befogadott.

MT Blog: – Kiknek, milyen célcsoportnak ajánlja a díjazott filmjét megnézni?

N. D.: – A filmemet elsősorban talán a nagyobb városokban élő felnőtt embereknek ajánlom. Sokszor a környezetünket csak az autónk ablakából ismerjük, és ebből a látványból próbálunk következtetéseket levonni. A filmet azoknak ajánlom, akik nyitottak arra, hogy kiszálljanak az autójukból, és átengedjék magukat ennek a lassú és zsigerekben ható tájnak.

MT Blog: – Milyen Mecenatúra-díjat osztana még ki a már kiadottak mellett, ha javasolhatná azt a Médiatanácsnak?

N. D.: – Nekem nagyon szimpatikus a jelenlegi forma, az öt kategória, és a különdíjak. Ha javasolni kéne, akkor én még egy operatőri díjat támogatnék.

A tévéfilmek rendezői közül a Fehér György-díjat Szász Attila nyerte el A berni követ című, az ötvenes években játszódó történelmi thriller játékfilmjéért.

_ic_9376.jpg

Szász Attila (középen) a díj átvételekor

MT Blog: – Mit jelent az Ön számára a hétfőn Önnek ítélt Mecenatúra-kategóriadíj?

Szász Attila: – Minden elismerés jólesik, visszajelzés ez arról, hogy megéri ezt csinálni. Külön örülök, hogy a díj a Médiatanácstól jött – látva a támogatott filmek magas színvonalát – bár tudom, hogy a testületnek a zsűrizésben nem volt szerepe. Emellett jó érzés személyesen átvenni egy díjat, mert a filmnek ez a 9. elismerése, de a korábbiakat külföldön adták át, és nem tudtunk jelen lenni.

MT Blog: – Kiknek, milyen célcsoportnak ajánlja a díjazott filmjét megnézni?

Sz. A.: – A széles közönségnek. A film bemutatása óta eltelt egy évben azt tapasztaltuk, hogy azokra különösen hat, akik már akkor is éltek, amikor a film játszódik, az ötvenes években, és sok visszajelzés jött arról, hogy át is élték újra a film segítségével azt a korszakot. Ez azt jelenti, hogy a filmnek sikerült elkapni a kor hangulatát. Másrészt sok huszonéves fiatal számára is nem várt, pozitív élmény A berni követ, azt mondják, félve ülnek le a film elé, de aztán kellemesen csalódnak. Tehát mindenki talál benne valamit, amit élvezhet, ezért lett jó.

MT Blog: – Milyen Mecenatúra-díjat osztana még ki a már kiadottak mellett, ha javasolhatná azt a Médiatanácsnak?

Sz. A.: – Amikor meghívtak az eseményre, rögtön azt kérdeztem, lesznek-e szakmai díjak, az operatőröknek, forgatókönyvíróknak, színészeknek, mert rengeteg kiváló szakmai teljesítményt lehetne ezáltal elismerni.

 

A hétfői díjátadóról bővebb képgaléria található a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján.

komment

Címkék: ajánló interjú Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása