Egyre több csatornán a Mecenatúra-alkotások

2015.06.01. 15:46 :: Sajtoiroda

Ezen a héten a Spektrum Home, a Duna TV, a Duna World, a Hír TV, a TV2 és az MTA filmklub műsorán is találkozhatnak mecenatúrás filmekkel, amelyeket most is az átadott ismeretanyag sokszínűségéről ismerhetnek meg. Szó lesz a növénytermesztés fortélyairól, a Lyme-kórról, a 19. századi buja Budapestről, Bárány Róbert Nobel-díjas orvosról, a délvidéki kútfúrókról, László Gyula történész munkásságáról, valamit Moka Béláról, aki 1971-ben egy repülőgépet eltérítve próbált eljutni Bécsbe. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Kellene kiskert, bőtermő!

A borsó és a hagyma – Spektrum Home, június 1., hétfő, 18.30
A paradicsom és a paprika – Spektrum Home, június 2., kedd, 18.30
A burgonya – Spektrum Home, június 3., szerda, 18.30
Tél – TV Paprika, június 7., vasárnap, 17.45

gogos_1_1.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Lyme – egy régmúlt kór hajnalán

Duna TV, június 1., hétfő, 22.25

lmyestill001.jpgKevés olyan betegség van, amelynek nincs egyértelmű tünete: a Lyme közéjük tartozik. A kullancscsípés körül megjelenő, körkörösen terjedő bőrpír csupán a betegek 50 százalékánál diagnosztizálható. Minden más tünete pedig valami egyéb megbetegedéshez hasonló, ráadásul a lappangási idő a néhány naptól akár a harminc évig is terjedhet. A Lyme megterheli az egészségügyet, felborítja a munkaerőpiacot, családokat bont szét anélkül, hogy tudnánk: egy betegséggel állunk szemben. Berta Enikő filmje, amely a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, orvosok segítségével mutatja be a betegséget.

A nagyszerelmű város

Duna TV, június 1., hétfő, 23.30

lepke_1.jpgA békeidők korában, a kiegyezés idején a bordélyok virágzásnak indultak, feltűntek az örömlányok, a fülledt erotikát kínáló mulatók. Fizetségért kínált kéj, titkos és legális örömtanyák, a nyomában járó nemi betegségek, lelki nyomorok világa volt ez. Csukás Sándor filmjében Szép Ernő, Heltai Jenő, Ady Endre és Csáth Géza írásai, valamint magángyűjtők fotó- és filmes gyűjteményei elevenítik meg a korszak hangulatát. A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatán nyert támogatást.

 

A Nobel-díjas hadifogoly

MTA filmklub, június 3., szerda, 17.30barany_web.jpg

Regisztráció ITT.

Bárány Róbert neves fülspecialistának számított a maga korában. Kutatásai elismeréseként ugyan 1914-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat, ám csak 1915-ben, orosz hadifogolyként egy az orosz-iráni határ közelében lévő fogolytáborban értesült róla. Szekeres Csaba filmje az ő különleges életútját, kutatásait és hadifogságban eltöltött idejét mutatja be. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp

Hír TV, június 5., péntek, 14.06
Ismétlés: június 6., szombat, 22.06

A film, kimozdulva a hazai közegből elkíséri a szereplőket, a kútfúrók kis csapatait Vajdaság városaiba, falvaiba, elkíséri egészen Belgrádba, Szerbia fővárosába és a környékbeli településekre. Fejős Csilla rendező filmje dokumentumjellegű ugyan, de mégis több annál: valós szereplők, valódi történetek, délvidéki emberek, kútfúró mesterek és az ő szakmájuk bemutatására vállalkozik. Az alkotás a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Áldom a teremtőt

  1. rész: Duna World, június 6., szombat, 17.00
  2. rész: Duna World, június 7., vasárnap, 16.10250px-laszlo_gyula_opusztaszer.JPG

Jelenczki István filmje a magyar őstörténet-kutatásnak, a kiemelkedő tudású László Gyulának állít emléket. László Gyula személyén, szellemiségén, kutatásaiban elért eredményein keresztül hitelesen ismerhetjük meg a múltunkkal kapcsolatos tudásanyagot, amely nélkül a jövőnk sem létezhetne. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

TV2, június 8., hétfő, 0.45

moka_bela_szabadsag_szarnyain.jpg1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítette. Az akció szervezője, a ma 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek. Fazakas Péter filmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

1 komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása