Lengemesékkel indul a Mecenatúra-nyár

2015.06.15. 16:20 :: Sajtoiroda

A héten már a legtöbb iskolában véget ér a tanév. Mivel is lenne érdemesebb kezdeni a vakációt, mint egy Berg Judit-mese alapján készült izgalmas és kedves magyar animációs filmmel, ami az évszakok váltakozása mentén mutatja be a fiktív hősök, a lengék életét? De az idősebb korosztály sem marad érdekes film nélkül: dokumentumfilmet láthatnak a mezőgazdaság kollektivizálásáról és egy magyar ökofaluról. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Lengemesék

A verseny: M2 / Petőfi TV, június 16., kedd, 10:25

A telepókhálózat: M2 / Petőfi TV, június 16., kedd, 15:40 és
                                                            június 17., szerda, 10:10

Motorcsónak: M2 / Petőfi TV, június 17., szerda, 15:35 és
                                                      június 18., csütörtök, 10:10

Torpedócsata: M2 / Petőfi TV, június 18., csütörtök, 15:40 és
                                                      június 19., péntek, 10:15

Hattyútámadás: M2 / Petőfi TV június 19., péntek, 15:45 és
                                                         június 20., szombat, 10:05

Hajóépítés: M2 / Petőfi TV június 20., szombat, 17:40 és
                                                június 22., hétfő, 9:45

lenge.jpg

Berg Judit neve ismerősen cseng minden gyermekkönyveket ismerő szülő vagy gyerek számára. Az író népszerű Lengemesék sorozata bevezet minket a lengék világába, akik a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Testük alig nagyobb, mint egy pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, a hajuk pedig kócos barnán vagy zölden lobog a szélben. Pálfi Zsolt látványt álmodott a kis lények történeteihez. Az animációs alkotás egyes epizódjai, amelyek elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta, körüljárják az évszakokat és kedves szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

Belépési nyilatkozat

  1. rész: Duna TV, június 17., szerda, 0.15
  2. rész: Duna TV, június 24., szerda, 0.25
  3. rész: Duna TV, június 30., kedd, 0.20

1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. A padlássöprések, ’56, a megtorlások, a kivégzések után megjelenő tsz-szervezők előtt nyitott volt az út a teljes beszervezéshez. A háromrészes filmben egyrészt az elszenvedők vallomásaiból, másrészt az agitátorok visszaemlékezéseiből, harmadrészt az ezzel foglalkozó történészek feltárt ismereteiből villan fel a közelmúlt szinte ismeretlen szelete, amely a mai napig hatással van mindennapjainkra. Pap Ferenc filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán keresztül támogatta.

Bárka vagy fészek?

TV2, június 21., vasárnap, 23.50

A film célja, hogy bemutassa egy ökofalu életének sajátos, természetközeli harmóniáját és az ott lakók motivációit. A cím két jelképet állít a középpontba: a bárka az átmenekítés eszköze; a fészek az utódgenerálásé, a folytatásé. A szereplőket hallgatva végigkísérjük őket szokásos napi teendőiken is, míg lassan beesteledik és a falu a környező természettel együtt nyugovóra tér. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta. A rendezővel, Fáy Rékával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása