„Az elképesztő mértékek megleptek”

2015.06.16. 14:27 :: Sajtoiroda

Interjú Hollós László producerrel az Andrássy-szobor újraalkotásáról forgatott filmjéről

„Jobb helyeken az ilyen különleges munkálatokról filmet forgatnak, és eladják a National Geographicnak” – jegyezte meg egy jelenlevő érdeklődő egy újságírói tudósítás szerint, amikor idén májusban újra felállították Andrássy Gyula lovasszobrát a Kossuth téren. 2013-ban a Kollányi Ágoston-pályázaton a Médiatanács támogatást adott A szobor születik – Bronzba öntött történelem című pályázat alkotóinak, hogy ismeretterjesztő filmben örökítsék meg az egykori miniszterelnökünkről készült emblematikus szobor újbóli megalkotási folyamatát. A részletekről Hollós Lászlót, a film producerét, szerkesztő-riporterét kérdeztük.

Az alkotóról dióhéjban:

hollos_laszlo.jpgHollós László, a Szobor születik – bronzba öntött történelem című mecenatúrás film producere, szerkesztő-riportere, forgatókönyvírója agrármérnökként végzett, és számos ismeretterjesztő és dokumentumfilm készítésében vállalt részt. A Geo-Film Produkciós Iroda ügyvezetőjeként a Szerelmes földrajz című, a Duna Televízión 2002 óta látható rendhagyó televíziós portrésorozatot készíti.

– Hogyan merült fel az ötlet, hogy az Andrássy-lovasszobor újbóli elkészítéséről filmet forgassanak?

– Egy barátunk hívta fel a figyelmünket azokra a fiatal, tehetséges erdélyi szobrászokra, akik pályáztak a rekonstrukciós kiírásra, és akiknek a munkáját érdemes lenne filmre venni, ha elnyerik a megbízást. Ők a Bencsik alkotóközösség tagjai: Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond. Találkoztunk velük, gyorsan kialakult a kölcsönös szimpátia és mivel tényleg ők kapták meg a feladatot, hozzá is láthattunk a forgatáshoz.

– Miért döntött amellett, hogy elkezd foglalkozni a témával?

– Több szempontból is úgy gondolom, hogy fontos ezt a filmet elkészíteni, egyrészt az eredeti, Zala György által készített szobor remekmű, másrészt Andrássy Gyuláról manapság méltatlanul keveset tud az átlagember, harmadrészt, ahogy a filmben is elhangzik, talán ha ötvenévente akad ilyen monumentalitású szobrászfeladat, ezért ennek dokumentálása önmagában is érdekes. Oktatófilmnek is beillik, hogyan kell az emberléptéknél nagyságrenddel nagyobb szobrot kivitelezni. Őrült munkafolyamat volt, a készítők bevallása szerint is, akik kis túlzással azt sem tudták a két év alatt, hogy mi zajlik a külvilágban, annyira lefoglalta őket, amit csináltak.

fotok_3.jpg

A lovasszobor megmunkált részei

– Volt előzetesen már filmezési tapasztalata más szobrászokkal?

– Igen, a Duna tévén futó Szerelmes földrajz portréműsor-sorozatban többször forgattam már, például Melocco Miklóssal vagy Bencsik Istvánnal, és szerencsére jól együtt tudunk működni a művészekkel.

– Miként oldották meg, hogy a kamerák, a filmesek jelenléte a lehető legkevésbé zavarja a szobrászok munkáját?

– Mi már a pályázat megjelenésekor egyeztettünk velük, több alkalommal is, így a munkálatok megkezdésének idejére már megszoktak minket, részévé váltunk az életüknek. Nem volt óriási stábunk, és ők is sokat segítettek nekünk a darukkal, emelőkkel – például hogy hova rakjuk a kamerát, milyen szögből érdemes a soron következő munkafázist felvenni. Szóltak, ha érdekes részhez érkeztek, sőt, olyan is volt, hogy egy-egy részfeladattal megvárták a stábot, ha az épp vidéken vagy külföldön forgatott más témában, csak hogy ne maradjon ki a végső filmből; szinte velük együtt készítettük a filmet. Hadd említsem meg a munkatársaimat, akik végtelen lelkesedéssel dolgoztak annak érdekében, hogy jó film szülessen: Dala István rendező-operatőrt, Faludi Sándor hangmérnököt, Vass György kameraman technikust, Monostori Zsolt gyártásvezetőt, Bartos Bence vágót és Margit József zeneszerzőt.

– Szobrászfilmes tapasztalatai birtokában találkozott-e olyasmivel a munkafolyamatok során, amire nem számított, váratlan volt?

– Az elképesztő mértékek megleptek. Nagyon érdekes volt látni, hogy miként készül el egy ilyen óriási méretű szobor. Először embernagyságban készítik el, aztán több lépésben nagyítják fel a végleges, talapzattal együtt összesen 14 méteres magasságra, ami így akkora lesz, mint egy ötemeletes ház. A reveláció erejével ér fel az is, amikor például a figurafej-öntvény előbukkan a samottanyag mögül, és csak a fej már akkora, mint én magam.

fotok_4.jpg

Felvétel készítése Andrássy Gyula szobra mögül

– Hogyan fogadták az elkészült filmet a szobrászok?

– Nagyon tetszett nekik. Az eredeti terv szerint a film azzal ért volna véget, hogy felavatják a szobrot, de – bár a szobor maga elkészült – a megrendelői döntés elhúzódott arról, mikor történjen meg az ünnepélyes felavatás. Emiatt a készítők az utolsó szakaszban, a hosszú várakozásban eléggé megfáradt, fásult állapotba kerültek, ami persze a filmen is átjött. Bár filmes szemmel ez szép mozzanat volt, mégsem akartuk, hogy ez legyen a végkicsengés, ugyanakkor a nagy csinnadrattával járó felavatás sem lett volna igazán odaillő. Szerencsére az utolsó pillanatokban, még a Médiatanács-támogatás fejében vállalt befejezési határidő előtt a szobrot fel lehetett állítani a helyére, ami epilógus formájában a filmbe is bekerült, így sikerült jó megoldást találni a lezárásra. A mostani tervek szerint egyébként jövőre várható a szobor ünnepélyes avatója.

– A filmet május végén mutatták be a Duna Worldön. Milyen nézői reakciókat kapott?

– Elég szerencsétlen időpontban, egy hétköznap délutáni sávban adták, emiatt csak a filmkészítésről eleve tudó ismerősök jeleztek vissza, ők gratuláltak. Fel is hívtam a televíziót, hogy hogyan lehet egy premiert így eldugni, egy olyan filmét, amire ez a televízió adott bemutatási szándéknyilatkozatot és amely több millió forint közpénzből, Médiatanács-támogatásból jött létre, ennél még egy késő esti időpont is jobb lett volna. De legalábbis a szobor szépsége vagy Andrássy Gyula személye megérdemelné, hogy nagyobb figyelmet kapjon. Jellemző, hogy amikor a Kincsem Parkban forgattunk – a szobor-összeállítás ugyanis részben ott zajlott – az egyik ottani dolgozó érdeklődött, kinek is a szobra készül ott, és amikor megmondtuk, nem tudta mihez kötni, hiába emlegettük mint híres külügyminisztert vagy Magyarország sikeres miniszterelnökét, aki a kiegyezésben nagy szerepet játszott. Csak akkor kezdett bólogatni, amikor megjegyeztük, hogy állítólag Sisi szerelme is volt. Kár lenne, ha csupán ez maradna meg a XXI. századra erről a nagyformátumú emberről. A Duna tévé azt ígérte, a nyári műsorrendben igyekeznek egy népszerűbb idősávba tenni. Ehhez kapcsolódóan mi is tervezünk egy díszvetítést egy fővárosi moziban, ahol szintén meg lehet majd nézni a filmet.

fotok_1.jpg

A kész lovasszobor

– Mi a véleménye a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjáról, a támogatási rendszerről?

– Mindenekelőtt örülök, hogy egyáltalán van ilyen pályázási lehetőség. Ha ez nem lenne, semmi nem lenne. Szponzort találni ismeretterjesztő vagy dokumentumfilmekre vagyon nehéz. Ebben a konkrét esetben nem volt probléma, elfogadták a pályázatunkat. Viszont többször lehetne esélyt adni olyan alkotóknak, akik újszerű témával pályáznak. Úgy tűnik számomra, sokszor preferálják a korábbi pályázatok alkalmával már bevált alkotókat, ebben érdemes lenne nyitottabbnak lennie a bírálóbizottságnak, hiszen az ő javaslatuk alapján dönt a támogatásokról a Médiatanács. Emellett jelenleg elég sok idő telik el addig, amíg egy sikertelen pályázat után újra lehet pályázni egy következő fordulóban, ezért szintén kedvező változás lenne, ha ez az időtartam csökkenne. Na és persze ezeket a többségében kiváló támogatott filmeket lényegesen jobb adásidőben kellene sugározni, hogy minél többen láthassák őket.

komment

Címkék: ismeretterjesztő film Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Hollós László

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása