KAFF-nyertes film az M2 műsorán

2015.06.29. 17:07 :: Sajtoiroda

Ha kíváncsiak arra a filmre, amely megnyerte a 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációnak járó díját, akkor kapcsolják be a tévéjüket most vasárnap, és nézzék meg Kapitány Frigyes bájos animációs sorozatát, amelyet Gyurmók címmel készített a Médiatanács támogatásából. Az íróasztal fiókjában élő gyurmafigurák szórakoztató perceket okoznak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szerdán Semmelweis-nap lesz, vagyis az egészségügyi dolgozók napja. Ebből az alkalomból a Spektrum TV levetíti Katona Zsuzsa Semmelweisről készült dokumentumfilmjét, amelyből eddig a szélesebb közönség számára ismeretlen információk is kiderülhetnek az anyák megmentőjéről. Ezekhez és az ezen a héten vetített többi mecenatúrás filmhez is kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiunknak!

Belépési nyilatkozat

  1. rész: Duna Televízió, június 30., kedd, 0:20

dsc_7114.JPG1959-ben a megerősödött szocialista hatalom úgy érezte, hogy nekifoghat a mezőgazdaság teljes, könyörtelen kollektivizálásához, ami a korabeli propaganda szerint a pártvezetés legmerészebb álmait is túlteljesítette. Sokszor azt a földet kellett beadni a tsz-be, amit az 1946-47-es földosztáskor kaptak az emberek. A "belépési nyilatkozat"-ot pedig mindenkinek alá kellett írni. A háromrészes film az elszenvedők vallomásai, agitátorok visszaemlékezései és történészek segítségével tárja a néző elé a közelmúlt szinte ismeretlen szeletét, amely a mai napig hatással van a mindennapjainkra. Pap Zsolt dokumentumfilmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Az életmentő – Semmelweis Ignác igaz története

Spektrum TV, július 1., szerda, 23.55
                        július 2., csütörtök, 5.00
                        július 3., péntek, 8.00

eletmento.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A film Haumann Péter közreműködésével valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát. A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Valamit visz a víz

Spektrum TV, július 4., szombat, 11.45
                         július 5., vasárnap, 2.45
                         július 5., vasárnap, 11.45

1073965_221943887954507_1442120211_o_1.jpgA roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Gyurmók

M2, július 5., vasárnap, 15:40

a14666282fe91370a54d4800ba62aad0.jpgEgy íróasztalnak sok titka lehet. Például, hogy laknak benne. A füzetek és könyvek mellé befér egy egész miniatűr város, teljes lakosságával együtt. A lakosság képlékeny, de elszánt kis banda, akiket új otthonuk felfedezése izgalmas kalandra szólít. Ők a Gyurmók. Hozzánk, emberekhez hasonlóan őket is egy cél hajtja: a világ és egymás megismerése. Kapitány Frigyes 5 perces abszurd humorú kis történeteit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

A Nagy Fafilm

Spektrum TV, július 5., 9.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big (with English subtitles) from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíját is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutatja be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Spektrum TV, július 5., vasárnap, 6.00
                         július 5., vasárnap, 6.30

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökíteni való természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkaiba enged betekintést a 13 részes sorozat, epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. Lerner János sorozatát a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Bauxit expedíció

Spektrum TV, július 4., szombat 9.00

bauxit.pngA Bauxit expedíció egy vad tájakra indított szafari krónikája. Résztvevői kutatók, tudósok, akiknek jóvoltából feltárul az alumínium vagy ahogy sokan nevezték: a Magyar Ezüst hányatott történelme. Az expedíció vezetője és a műsor házigazdája az elismert szaktekintély és televíziós személyiség, Juhász Árpád. A csapat terepjáróval járja be a hazai bauxitkitermelés, alumíniumfeldolgozás szempontjából fontos helyszíneket, és megmutatja, hogyan festenek ma a hazai földön ütött, vörös sebhelyek. A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el. Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Stodulka Gáborral készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása