Csemegézzen a hűsítő Mecenatúra-filmekből a nagy melegben

2015.07.06. 13:26 :: Sajtoiroda

A héten szerdáig várható a nagy hőség országszerte, de a hét második felében is érdemes még a lakásban maradni és bekapcsolni a tévét, mert az izgalmas és igényes természetfilmek, a díjnyertes Gyurmók egy újabb epizódja, valamint a pázmándi ökofalu története is hasznos időtöltést ígér a Magyar Média Mecenatúra program támogatásának köszönhetően. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Budapest Underground

  1. rész: Spektrum TV, július 7., kedd, 5.30
  2. rész: Spektrum TV, július 7., kedd, 8.05

Budapest Underground - beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

A természetfilm magyar találmány?

Spektrum TV, július 11., szombat, 9.00

screen_shot_20150119_at_140855.pngMilyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott.

Valamit visz a víz

Spektrum TV, július 11., szombat, 11.45
                         július 12., vasárnap, 2.45

A készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell egy korábbi forgatásuk során szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Kamerával Izlandon: Spektrum TV, július 11., szombat, 6.00
Kamerával Patagóniában: Spektrum TV, július 11., szombat, 6.30
Kamerával Lappföldön: Spektrum TV, július 12., vasárnap, 6.00
Kamerával Budapesten: Spektrum TV, július 12., vasárnap, 6.30

Lerner János 13 részes sorozata a természetfilmezés kulisszatitkaiba enged betekintést. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését a Kollányi-pályázaton támogatta.

Gyurmók

M2, július 12., vasárnap, 15:30

gyurmok.jpgEgy gyerekszoba íróasztala rengeteg titkot rejt. De nem is gondolnánk, hogy a füzetekben és a könyvekben meglapuló érdekességek között kicsi, képlékeny, ám elszánt banda él, akik hozzánk, emberekhez hasonlóan szeretnék megismerni a körülöttük lévő világot. Ők a Gyurmók. Kapitány Frigyes kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes, abszurd humorú, ötperces történeteit a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta és az alkotó a filmmel elnyerte a 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációnak járó díját.

Kivonulás a paradicsomba

TV2, július 13., hétfő, 1.00

Kivonulás a paradicsomba trailer from Siriat on Vimeo.

Gáspár András Hawaiion, a Nagy Szigeten, az esőerdő közepén hozott létre egy mini közösséget, amit Mesefalunak nevezett el, és ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Édesapja, Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta az embereket egy-egy jó cél érdekében, fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen megvalósítják ezt a tervet itthon is. A film főhősének alapvető célja az volt, hogy a hagyományosat és az újat ötvözze, és aktuálisan a jelen körülményekre alkalmazva teremtse meg az önellátás feltételeit. Szekeres Csaba filmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása