Utazás időben, térben és a hagyományok útján

2015.07.27. 11:37 :: Sajtoiroda

Különleges utazásokra hívja a nézőket az e heti Mecenatúra-kínálat. Pajer Róbert játékfilmjei, valamint az időgyűrű, amely Varga Livius kezébe kerül, visszavisznek minket a középkorba, valamint a természeti képződmények történetének fontos állomásaira. Emellett pillepalackokkal sodródhatunk a Tiszán természetfilmesek egy lelkes csoportjának köszönhetően, de barangolást tehetünk a népi növénytermesztés hagyományának útján is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Fekete krónika

A louduni ördöghajsza: Duna Televízió, július 28., kedd, 23.kronika.jpg10
A tüzes bíróság:
Duna Televízió, július 28., kedd, 23.40

A művelődéstörténet furcsaságainak megörökítésének szentelte életét Ráth-Végh István író. Fekete krónika című kötetének szatirikus-humoros történeteit Pajer Róbert rendező vitte filmvászonra a Médiatanács Fehér György tévéfilmes pályázatán nyert támogatásából. Az epizódok – A tüzes bíróság és A louduni ördöghajsza – különleges igazságszolgáltatási eseteket mutatnak be a XVII. századból. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az időgyűrű ura

Sodrásban: Spektrum TV, augusztus 1., szombat, 9.30
Rengetegben: Spektrum TV, augusztus 2., vasárnap, 9.30

idogy.jpgA film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

 

Valamit visz a víz

Palackra, magyar!: Spektrum TV, augusztus 2., vasárnap, 4.45

pille_1.jpgA roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágostonpályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

Tél: Spektrum Home, augusztus 1., szombat, 8.00
Tavasz: Spektrum Home, augusztus 2., vasárnap, 8.00

kiskert.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása