Halásszon a héten Médiatanács-filmeket a Spektrum-csatornákon és a Dunán!

2015.08.10. 13:35 :: Sajtoiroda

A Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston és Ember Judit nevével fémjelzett pályázatain számos igényes filmet támogat a Médiatanács. Ezek közül ezen a héten láthatnak egy történetet Moka Béláról, aki ’71-ben eltérített egy Nagyváradról Bukarestbe repülő gépet, rengeteg újdonságot tudhatnak meg a Káli-medence múltjáról és jelenéről, valamint a kunok történelméről. Ismét a terítéken lesznek a rimóciak növénytermesztési hagyományai és magyar természetfilmeseknek köszönhetően a Budapest alatti életbe is bepillanthatnak! A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története

Duna TV, augusztus 11., kedd, 23.50

moka_bela_szabadsag_szarnyain_1.jpg1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal, egy géplakatos, egy kőműves és néhány kőfaragó a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítette. Az akció szervezője, a ma 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek. Fazakas Péter filmje a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

A Pannon kőtenger

A Káli-medence színei: Duna TV, augusztus 15., szombat, 7.40
A Káli-medence ízei: Duna TV, augusztus 22., szombat, 8.20
A Káli-medence arcai: Duna TV, augusztus 29., szombat, 7.25

pannon_1.jpgA Balaton-felvidéket, a Káli-medencét a magyar Provence-nak is hívják. Ez a vidék a látogató szemével télen csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, ősszel pedig megpihen. Oláh Kata rövid ismeretterjesztő sorozatának epizódjai feltárják a Káli-medence múltját, bemutatják a vidék sokszínű természeti adottságait, valamint különleges ételeit és italait. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának keretein belül támogatta.

Keletről jött emberek – A kunok

1. rész: Duna World, augusztus 15., szombat, 16.35
2. rész: Duna World, augusztus 16., vasárnap, 15.55

keletrol_1.jpgHogy honnan jöttek a kunok Magyarországra? Vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk Farkas György filmjének második részéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.

 

Kellene kiskert, bőtermő!kiskert_1.jpg

A borsó és a hagyma – Spektrum Home, augusztus 15., 8.00
A paradicsom és a paprika – Spektrum Home, augusztus 16., vasárnap 8.00

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Budapest Underground

  1. rész: Spektrum TV, augusztus 15., szombat, 9.00
  2. rész: Spektrum TV, augusztus 15., szombat, 9.30

Budapest Underground - beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. A film a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el. A Természetfilm.hu stábjával készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása