Kalandok, szentek, legendák úton-útfélen

2015.08.17. 10:49 :: Sajtoiroda

Augusztus 20-át Jankovics Marcell Szent Istvánról szóló ismeretterjesztő filmjével ünnepeljük, de ezen kívül még tucatnyi alkalommal láthatnak ezen a héten a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült filmeket a televíziókban. Jankovics-animációt tekinthetnek meg, megismerkedhetnek a kihalófélben lévő balatoni halászattal, felfedezhetik az élelmiszeripar rejtett zugait, Varga Livius vezetésével a bauxitbányászat titkait, megismerhetik a Káli-medence kincseit, és bebarangolhatják a magyar El Caminót, a Mária-utat. Emellett a Spektrum csatornán pillepalackokkal sodródhatnak a Tiszán természetfilmesek egy lelkes csoportjának köszönhetően, és időutazást tehetnek a hazai természetfilm-készítés történetébe. A filmekhez kellemes kulturális élményt és tartalmasan eltöltött időt kívánunk mindnyájuknak!

Balatoni halászat

Duna World, augusztus 17., hétfő, 16:30

A legtöbb magyar számára a Balaton egyet jelent a nyaralással és a szórakozással. A tó körül élőknek inkább az egész éven tartó munkás hétköznapok környezetét jelenti. Azoknak pedig, akik minden hajnalban vízre szállnak, magát az életet. Halászok viszont egyre kevesebben vannak a Balatonon. Kihalt már az a generáció, amelyiknek apáról fiúra öröklődő hivatása volt a halfogás, és amelyiknek néhány tagja nemcsak élt a csónakban, hanem végül ott is halt meg. A Balaton halászatát ma egy nagy cég végzi. Régen ez nem így volt. Ahogy a nagy tengerek partján, úgy a magyar tenger mentén is egymást érték a halászfalvak, évszázados hagyománya volt a halászatnak. Mesterségből ma már csak a mesterség ünnepe maradt. A dokumentumfilm váza a tavon élő halász, a tóra járó horgász egy napja. Indulás, készülődés, várakozás és a sikeres vagy sikertelen befejezés. Közben olyan embereket, személyiségeket ismerhet meg a néző, akik mind elkötelezett rajongói a Balatonnak. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

balaton.jpg

Arcmás–Imago

M2/Petőfi TV, Böngésző, augusztus 17., hétfő, 20:43

Jankovics Marcell animációs rövidfilmjében a nagy színész tomboló siker után az öltözőjében. Megszabadul a kosztümjétől, a maszkjától. Megpróbál visszatalálni önmagához. Van saját arcod? – teszi fel a kérdést a rendező, amelyet a Magyar Média Mecenatúra program a Macskássy Gyula-pályázat keretében támogatta.

arcmas.jpg

A természetfilm egy magyar találmány

SPEKTRUM, augusztus 18., kedd, 8:00

Különleges időutazásunk során a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével arra keressük a választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik- e még mindaz a "magyaros" eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit. Milyen legyen az időtálló természetfilm, és mitől lesz sikeres egy alkotás? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Hogyan próbáltak iramot tartani a szűkös anyagi körülmények közepette dolgozó természetfilmeseink a világ technikai fejlődésével, miként tudtak világszínvonalú alkotásokat létrehozni? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm?

A tudományos ismeretterjesztő film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el.

termeszetfilm.jpg

Bauxit-expedíció

Duna World, augusztus 18., kedd, 16:25

bauxit_exp.jpgVarga Livius, a népszerű zenész, szenvedélyes pecás, amatőr természetbúvár és műsorvezető olyan utazásra indul, ami jobban hasonlít egy Mars-küldetésre vagy a holdraszállásra, mint egy szokványos természeti kirándulásra. A műsorvezető ezúttal ellenséges, zord, kietlen, szinte földönkívüli tájakat keres fel – saját bolygónkon. Napelemes villanyautóján bejárja a hazai bauxitkitermelés, alumíniumfeldolgozás szempontjából fontos helyszíneket, és megmutatja, hogyan festenek ma a hazai földön ütött, vörös sebhelyek. Nem utolsósorban azt, hogy évtizedekkel a bányászat beszüntetése után is még milyen kincseket rejt a sivárnak és kietlennek tűnő föld, legyen az egy elhagyott bauxitbánya a Bakony mélyén, egy egykori timföldgyár telepe, vagy egy rekultiválás alatt lévő vörösiszap-tározó a Duna mellett. Mindenhol tábort állít, felfedezi a környezetet, archív felvételek segítségével idézi fel a múltat, kutatókkal találkozik. A Bauxit-expedíció tehát egy vad tájakra indított szafari krónikája, résztvevői kutatók, szakemberek, akiknek jóvoltából feltárul az alumínium, a legendás "magyar ezüst" hányatott története.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatának forrásából készülhetett el. Az alkotókkal, Tóth Zsolt Marcellel és Stodulka Gáborral készült interjúnkat itt olvashatják.

Globál menü

Duna Televízió, augusztus 18., kedd, 23:50

A történet háttere az “Élelmiszeripar Rt.“ (Food Inc. ) c. 2008-ban készült Emmy.-íjas film, amelyet Robert Kenner rendezett, és amely ijesztő képet ad az Egyesült Államok agráriparáról, vagyis arról, hogy mi kerül egy átlag amerikai fogyasztó asztalára. De mi a helyzet Európában? Mi a helyzet, a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket, hogyan használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Nagyon sok kérdés van, mindannyian sejtjük a válaszokat. Egy kérdés azonban még hátravan: van-e merszünk szembenézni a valósággal?

A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta.

Novák Tamás rendezővel készült interjúnkat itt olvashatják.

global_menu.jpg

Magyar szentek és boldogok

  • 1. rész – Az országegyesítő – Duna Televízió, augusztus 20., csütörtök, 10:00
  • 2. rész – Szent István – Duna Televízió, augusztus 20., csütörtök, 15:45

Jankovics MarcellJankovics Marcell filmje sokrétűen szól István királyról. Beszél szervezői és hadvezéri munkásságáról, szól az őt körülvevő legendákról, és szól István király és Szűz Mária közös kapcsolódási pontjairól is. A film kitér az augusztus 20-i ünnepre, annak eredetére és az ilyenkor szokásos népi szokásokra és szent énekekre.

A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készülhetett el.

Valamit visz a víz

SPEKTRUM, augusztus 21., péntek, 9:20

A Tiszán az utóbbi években rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET-palack árhullám. Az évente hozzánk érkező, több száz köbméternyi pillepalack és egyéb háztartási hulladék kb. 90%-a határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik. A probléma megoldásához országok közötti összefogásra, helyi közösségek aktivitására, ismeretterjesztésre, hagyományteremtésre, szemléletformálásra van szükség.

Az ismeretterjesztő film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készülhetett el. A rendezővel, Tóth Zsolt Marcellel és a producerrel, Molnár Attila Dáviddal készült interjúnkat itt olvashatják.

tisza.jpg

Mária-út

  • 1. rész - Duna World, augusztus 21., péntek, 16:05
  • 2. rész – Duna World, augusztus 22., szombat, 16:35
  • 3. rész – Duna World, augusztus 23., vasárnap, 16:05

Kápolna a Kissomlyó-hegyen„A Mária-út – az El Caminóhoz hasonlóan – egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket érintő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az osztrák Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Budapesti szakasza érinti a Bazilikát is. Az út spirituális élményeket közvetít, de célja ezen túlmenően a magyar és közép-európai kultúra terjesztése, megőrzése, a természeti és épített értékek megismerése, a társadalmi szintű közösségépítés, az egészség- és környezettudatos életvitel népszerűsítése. A teljes, Észak-Déli és Kelet-Nyugati út összeköti az összes Máriával kapcsolatos emléket a térségben, így a román moldvai kolostorokat az osztrák, a horvát, a lengyel és a magyar búcsújáró helyekkel, de a szlovák Mariankát a boszniai Medjugorjével is. Az országhatáron átnyúló, további együttműködések szempontjából figyelemre méltó tényező az is, hogy az ortodoxok és a katolikusok egyaránt mélyen tisztelik Máriát; Közép-Európában így sok a Máriához fűződő kegyhely.”

Dobronay László dokumentumfilm-sorozatát a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

A rendezővel készült interjúnk itt olvasható.

A Pannon kőtenger – A Káli-medence ízei

Duna Televízió, augusztus 22., szombat, 8:20

A Balaton-felvidék, a Káli-medence a magyar Provance. Ez a vidék a látogató szemével télen csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, ősszel megpihen. Az egyenként 26 perces epizódok feltárják a múltat, tanúi a jelennek és belegondolnak a jövőbe. A film alkotói bejárják a Káli-medencét mind a négy évszakban, megmutatva, mit rejt a hideg tél, a forró nyár, a tavasz és az ősz. Bemutatják a Káli-medence legendás borait és borászait, kisebb gazdaságokat, pincéket, szüreti mulatságokat. Megmutatják a falvak szerte egyre gyarapodó apró piacait, a helyi lakosok egyfajta új alternatíváit, a mindennapjaikat. A sorozatot áthatja a személyesség, a táj történelmi múltja és művészeti-gazdasági jelene. A sorozat házigazdája Hegyi Zoltán újságíró, zenész. Oláh Kata filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

A rendezővel készült interjú itt olvasható.

A Káli-medence egy része madártávlatból

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása