Kezdje velünk az iskolaévet!

2015.08.31. 17:00 :: Sajtoiroda

Tanuljon szórakozva a Mecenatúra-filmek e heti kínálatából!

Kikapcsolásként két mecenatúrás játékfilmet is vetít a héten a köztévé, Kulka János szereplésével egy tanyasi ember viszontagságait követhetjük végig, valamint két ’40-es évekbeli gimnazista fiút is elkísérhetünk Párizsba, és velük együtt élhetjük át kalandjaikat. Emellett számos dokumentumfilm is műsorra kerül: szó lesz a köröstárkányi mészárlásról, ahol 1919-ben román katonák gyilkoltak meg magyarokat etnikai hovatartozásuk miatt, részleteket ismerhetünk meg a 2013-as dunai árvízről, valamint a cigányzene magyarországi jelenéről, szovjet munkatáborokba pillanthatunk be, és végigjárhatjuk a Karni Alpokat egy felderítőcsapattal. Utána járhatunk a székelyföldi román-magyar történelemértelmezéseknek, elkísérhetünk egy vándorszínházat az útján, valamint Mikó Imre különleges szekuritátés helyzetéről is tudhatunk meg érdekességeket. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Levél Istenhez

Duna World, augusztus 31., hétfő, 17.55

is.jpgKulka János, Kovács Krisztián és Danis Lídia játsszák a főszerepet Topolánszky Tamás kisjátékfilmjében. A történet szerint Aladár, a harmincas éveinek közepén járó földműves, feleségével és két fiúgyermekével mélyszegénységben él a falutól távoli tanyájukon. Életének legszárazabb nyara veszélybe sodorja mindenét, ezért olyan esőért imádkozik Istenhez, amilyet még nem látott a világ. Az eső megérkezik, de lerombolja fóliasátrukat és megöli mindkét disznójukat. Aladár végső elhatározásában levelet akar küldeni Istennek. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

A köröstárkányi mészárlás

Duna TV, augusztus 31., hétfő, 23.00

a_korostarkanyi_meszarlas_scene2.jpg1919 áprilisában Bihar megyét is elérték az Erdélybe betörő román királyi csapatok. A Székely Hadosztály számára a bihari hegyvonulatok stratégiai fontossággal bírtak, ugyanakkor a túlerőben lévő támadók fokozatos visszavonulásra kényszerítették a magyar katonákat. A majdnem színromán vidékeken zajló harcok egyik utolsó frontszakasza már Belényes, Köröstárkány és Kisnyégerfalva határában volt. Utóbbi kettőben minden képzeletet felülmúló véres mészárlást rendeztek a románok, miután a Székely Hadosztály egységei visszavonultak. A román történetírás mindmáig elhallgatja vagy félremagyarázza a köröstárkányi és kisnyégerfalvi etnikai mészárlást, Vojtkó Ferenc dokumentumfilmje azonban, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, az igazság nyomába ered.

Jön az árvíz

Duna TV, augusztus 31., hétfő, 23.55

budapest-arviz-2013-d0001a1dc5b825af4a5d0.jpgA 2013-as nagy árvíz minden idők egyik legnagyobb áradása volt, amely levonult a Dunán. A magyarországi szakemberek azonban példás gyorsasággal és szakértelemmel készültek fel az árvízi védekezésre, és mozgósították a katonaságot, valamint a rendvédelmi szerveket is. A gátakon több mint 36 ezer regisztrált civil önkéntes segítette a katasztrófavédelem munkáját, de a ténylegesen dolgozó önkéntesek száma ennél jóval nagyobb volt. Zsóka Zoltán dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács korábban az Escher Károly, később az Ember Judit-pályázaton támogatott, attól a pillanattól követi az eseményeket, amikor az intenzív árvíz elérte Komáromot, valamint Budapestet, ahol, ahogy azt a vízügyi szakemberek előre kiszámolták, június 10-én, a 2006-os rekordot megdöntve, 891 centiméteren állt meg a vízszint. (Kép: http://www.168ora.hu/itthon/budapesten-850-centimeter-duna-vizallasa-114857.html)

Hangjegyesek

Duna World, szeptember 1., kedd, 17.35

hangjegyesek_960x300_1.jpgA szocialista időkben a vasfüggönyön túl Magyarország egyet jelentett a paprika, gulyás és a cigányzene hazájával. A paprika és a gulyás megmaradt, de a cigányzene kihalófélben van. A rendszerváltás után az együttesek állami támogatása erősen lecsökkent, az élőzene pedig gazdasági és adminisztrációs okokból eltűnt az éttermekből, szállodákból. Pedig a rendszerváltás előtt több ezer muzsikus volt csak a fővárosban. Csukás Sándor és Oláh Kata filmjében, amelyet a Médiatanács az ember Judit-pályázaton támogatott, hazánk egyik leghíresebb zenész családjából származó prímás életén keresztül ismerjük meg a cigányzene jelenét, múltját és igen kérdéses jövőjét.

Gyaloglás gulágföldön – A sarkvidék vasútja

Duna World, szeptember 2., szerda, 17.30

g.jpgSzalkai Zoltán 6 részes filmsorozatának ez a része a Szalehardtól Igarkáig épített 1300 kilométer hosszú vasútvonal mentén létesített szovjet munkatáborok helyszíneit kutatja. A lakatlan vidék mocsaras, erdős tundráin málló romok és a befejezetlen vasútvonal a kommunista önkény áldozatainak monumentális emlékműve. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Ketten Párizs ellen

  1. rész: Duna TV, szeptember 2., szerda, 20.30

A Ketten Párizs ellen háromrészes filmsorozata két budai gimnazista, Radonyi Laci és Pali könnyed kalandjait meséli el, ahogy nemes egyszerűséggel fogják magukat és kimennek Párizsba, csak azért, hogy Laci így tudjon tetszelegni nőideálja előtt. Nem probléma, hogy egy mukkot sem beszélnek franciául, hiszen meg lehet azt tanulni szótárból is. A filmben természetesen feltűnnek a kis francia nők, akikbe feltétlenül szerelmesnek kell lenni. Aztán Laci és Pali, amikor úgy érzik, már eléggé kiéhezték magukat, hazasürgönyöznek, de  jelentősebb összeg helyett csak a rigorózus Berta néni érkezik meg, hogy valóra váltsa a korábban beígért pofonokat. Papp Gábor Zsigmond filmjét a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

És a levelek lehullottak

Duna World, szeptember 3., csütörtök, 17.25

katonasirok_valahol_a_juliaialpokban.JPGVajon mi az a csáberő, amely olasz diákot, osztrák munkást, szlovén tanárt és magyar tábornokot egyaránt arra sarkall, hogy nyári szabadságából legalább egy hetet a Karni Alpokban töltsön? A Dolomitenfreunde nevű egyesület 1973 óta tárja fel az egykori olasz-osztrák-magyar frontvonalat, amely napjainkban egyfajta hadi tanösvényként túrázók tízezreit vonzza évente a magashegységbe. Dr. Holló József altábornagy 17 éve minden nyáron nekivág a nagy kalandnak, Papp Ferenc stábja pedig 2013-ban elkísérte őt a Plöcken-hágó környékére. A film a Médiatanács Ember Judit dokumentumfilmes pályázati forrásából készült. A rendezővel, Papp Ferenccel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Párhuzamos múlt – Mítoszok és régészeti leletek Székelyföldön

Duna World, szeptember 5., szombat, 17.15

maxresdefault_3.jpgA román történészek még mindig a kommunista-nacionalista történetírás foglyai – állította nemrég Marius Diaconescu, a Bukaresti Egyetem tanára. Romániában a régészetet mostohagyerekként kezelték, hiszen csak akkor irányult rá politikai figyelem, ha tudták hozni a dákoromán kontinuitás mítoszát megerősítő eredményeket. Lukács Csaba és Farkas Antal filmje a történelmi mítoszok higgadt „kibeszéléséről” szól székelyföldi és román szakemberek segítségével. A kétrészes sorozat első részében román régészek, történészek szólalnak meg a mítoszok mögött lévő tényekről, a második epizód pedig az erdélyi magyar régészek mostoha körülmények között végzett munkáját mutatja be. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Vándorszínház, csodavilág

Duna TV, szeptember 5., szombat, 10.25

v.jpgA Tanyaszínház 1978-ban arra szerveződött, hogy a tagok a tanyavilágban és a kistelepüléseken élőket színházi élményben részesítsék. A bemutatók színhelye hagyományosan Kavilló volt, innen indulva csacsifogatos ekhós szekérrel járták be előbb Bácska és Bánát, majd Baranya és Muravidék helységeit. Ma már 260 tagja van a Tanyaszínháznak, több mint 700 lejátszott előadást és közel félmillió lelkes nézőt tudhat a sikerei között. Kozma Zoltán ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, bemutatja a társulat életét.

Túlélés vagy népszolgálat?

Duna World, szeptember 6., vasárnap, 16.20

tuleles_vagy_nepszolgalat_11_domotorpeterfoto.jpgMikó Imre (1911-1977) a romániai magyar közösség kiemelkedő tagja volt, régi kolozsvári család szülötte. 1937-1938-ban az Országos Magyar Párt bukaresti irodájának vezetője, majd a Magyar Népközösség bukaresti irodájának főtitkára, a második bécsi döntés után az Erdélyi Párt országgyűlési képviselője a budapesti törvényhozásban, vezetőségi tag. Természetes, hogy a román titkosrendőrség haláláig követte Mikó Imre életpályáját, de megdöbbentő, hogy ezzel egy időben ő maga is hálózati személy volt. Domokos János filmjének elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása