Főzzön egy teát és nézzen dokumentumfilmeket a hűvös őszi napokon!

2015.09.08. 16:00 :: Sajtoiroda

Kétségkívül itt van az ősz. Ezt nem csak a diákok érzik és vonulnak néha még vonakodva az iskolák felé, hanem bizony az időjárás is a tudtunkra adja, hogy már nem volna olyan élvezetes a Balaton-parton. A Médiatanács támogatott filmjeire azonban ezen a héten is számíthatnak a tévénézők: nincs más dolgunk, mint főzni egy jó meleg teát és reggelente-délutánonként leülni a képernyő elé és izgalmas tájakra kalandozni. Itt van például egy tényfeltáró dokumentumfilm Drakula grófról, egy elgondolkodtató alkotás a halál utáni életről, egy figyelemfelkeltő film a petpalack-szemétről és egy alternatív életformát bemutató film Pázmánd faluról. Szerda este folytatódik a Ketten Párizs ellen című tévéfilm a második résszel, csütörtökön eddig fel nem tárt információkat hallhatunk Semmelweis Ignácról, péntek reggel pedig benézhetünk egy hatalmas tölgyfa mindennapjaiba. A hétvégén pedig a juhtenyésztés viszontagságairól és Mikó Imre speciális szekuritátés helyzetéről tudhatunk meg érdekességeket. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

A Drakula dilemma

Duna World, szeptember 8., kedd, 17.30

A véres Drakula gróf minden bizonnyal a legismertebb erdélyi a világon.

Ennek a ténynek azonban van egy pár apró szépséghibája: először is, Drakulának elég kevés köze van Erdély történelméhez; másodszor, Drakula nem volt vámpír; harmadszor, a Drakula-mítosz nem Erdélyből indult, hanem Bram Stoker könyvével, aki sohasem járt Erdélyben vagy Romániában.

Lakatos Róbert és Felméri Cecília filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a Drakula-mítosszal kapcsolatos bonyodalmakat járja körül a mítosz „eredeti” helyszínén, Romániában és főleg Erdélyben, cinikus módon ütköztetve egymással a mítosz gazdasági kihasználásával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Befogad és kitaszít a világ

TV2, szeptember 9., szerda, 3.00

Mikor kezdődik az élet és mi van utána? Mikortól van lelke egy embernek? Egyáltalán van-e lélek? Mi van az élet után? Mennyország? Lélekvándorlás? Semmi? Mit mond erre a tudomány és a vallás? Skrabski Fruzsina rendező filmjében különböző gondolkodású embereket szembesít egymással: próbál pártatlan lenni és minden nézőnek biztosítani azt a szabadságot, hogy önállóan eldönthesse, melyik vallás, vagy megszólaló nézeteit osztja. Az alkotás a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Valamit visz a víz

Üzenet a petpalackban: Spektrum TV, szeptember 9., szerda, 5.45
Indul a palackvadászat: Spektrum TV, szeptember 10., csütörtök, 5.45
Palackra, magyar!: Spektrum TV, szeptember 11., péntek, 5.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel a film elkészítése előtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét.

Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán.

Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kivonulás a Paradicsomba

Duna World, szeptember 9., szerda, 17.35

Gáspár András Hawaiion, a Nagy Szigeten, az esőerdő közepén hozott létre egy mini közösséget, amit Mesefalunak nevezett el, és ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Édesapja, Mátyás, aki közösségszervezőként számos olyan kezdeményezésben vett részt, amely összefogta az embereket egy-egy jó cél érdekében, fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen megvalósítják ezt a tervet itthon is. A film főhősének alapvető célja az volt, hogy a hagyományosat és az újat ötvözze, és aktuálisan a jelen körülményekre alkalmazva teremtse meg az önellátás feltételeit. Szekeres Csaba filmjét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Ketten Párizs ellen

2. rész: Duna TV, szeptember 9., szerda, 20.25

A Ketten Párizs ellen háromrészes filmsorozata két budai gimnazista, Radonyi Laci és Pali (Sándor Péter, Barna Zsombor) könnyed kalandjait meséli el, ahogy nemes egyszerűséggel fogják magukat és kimennek Párizsba, csak azért, hogy Laci így tudjon tetszelegni nőideálja előtt. Nem probléma, hogy egy mukkot sem beszélnek franciául, hiszen meg lehet azt tanulni szótárból is. Aztán Laci és Pali, amikor úgy érzik, már eléggé kiéhezték magukat, hazasürgönyöznek, de jelentősebb összeg helyett csak a rigorózus Berta néni (Pécsi Ildikó) érkezik meg, hogy valóra váltsa a korábban beígért pofonokat. Papp Gábor Zsigmond filmjét a Médiatanács a Fehér György-pályázaton támogatta.

Az életmentő – Semmelweis Ignác igaz története

Duna World, szeptember 10., csütörtök, 17.25

Semmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században.

Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről.

A film Haumann Péter közreműködésével valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát. A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A Nagy Fafilm

Spektrum TV, szeptember 11., péntek, 4.50

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíját is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutatja be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Karácsonyi bárány

Duna World, szeptember 12., szombat, 17.25

Európa egyes országaiban a juhtenyésztés nyereséges vállalkozás, Magyarországon nem. Ez annak az eredménye, hogy a hagyományos juhász vállalkozásoknak nap mint nap több nehézséggel is meg kell küzdeniük. Kisfaludy András filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a széles szakmai körben ismert Mazák István juhászatán keresztül mutatja be a terület viszontagságait: például a Juh Terméktanáccsal vívott kilátástalannak tűnő harcot, vagy a török kereskedők ügyeskedéseivel szembeni fellépést.

Túlélés vagy népszolgálat?

2. rész: Duna World, szeptember 13., vasárnap, 16.20

Mikó Imre (1911-1977) a romániai magyar közösség kiemelkedő tagja volt, régi kolozsvári család szülötte.

1937-1938-ban az Országos Magyar Párt bukaresti irodájának vezetője, majd a Magyar Népközösség bukaresti irodájának főtitkára, a második bécsi döntés után az Erdélyi Párt országgyűlési képviselője a budapesti törvényhozásban, vezetőségi tag.

Természetes, hogy a román titkosrendőrség haláláig követte Mikó Imre életpályáját, de megdöbbentő, hogy ezzel egy időben ő maga is hálózati személy volt. Domokos János filmjének elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Két székely

Hír TV, szeptember 13., vasárnap, 22.05

Párhuzamos portré Barabási-Albert László hálózatkutatóról és Kolumbán Gábor tanár-gazdálkodóról.

A film a hálózatok dinamikáját kutató nemzetközi hírű tudós és a világtól visszavonultan, ötven bivallyal együtt élő tanár ellentétére épül és felváltva, majd a végén összefonódva mutatja be a két székely férfi nem mindennapi életét.

A filmet a Médiatanács támogatta az Ember Judit-pályázaton.

A rendezővel, Lukács Csabával készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása