Misztikus animációs film premierje: Sina és Kóré

2015.09.28. 11:03 :: Sajtoiroda

10 film hat tévécsatornán ezen a héten a Médiatanács támogatásával

Akár a Spektrum TV-t, akár a Duna TV-t, a Duna Worldöt, a TV2-t, a TV Paprikát vagy a Petőfi TV-t nézi a legszívesebben, mindegyik adón találkozhat igényes Mecenatúra-alkotásokkal ezen a héten. Szó lesz a balatoni halászok életéről, a koraszülött gyerekekről, a fiatal gazdálkodókról, kisfilmet láthatnak egy liftbe szorult lányról és egy misztikus animációs filmet Sináról és Kóréról. Dokumentumfilmet nézhetnek meg Komlóskáról, az ökofaluról, a kútfúrók életéről, Semmelweis Ignácról, a vörösiszap-katasztrófa elszenvedőiről és a rimóciak mezőgazdasági hagyományairól. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Balatoni halászat

Duna World, szeptember 28., hétfő, 17.40

1_2.jpgA legtöbb magyar számára a Balaton egyet jelent a nyaralással és a szórakozással. Azoknak viszont, akik minden hajnalban vízre szállnak, magát az életet jelenti, pedig egyre kevesebben vannak a balatoni halászok. A mesterségből ma már gyakorlatilag csak a mesterség ünnepe maradt. Az 52 perces dokumentumfilm váza a tavon élő halász, a tóra járó horgász egy napja. Indulás, készülődés, várakozás és a sikeres vagy sikertelen befejezés. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából támogatta.

Tenyérnyi gyerekek

Duna TV, szeptember 28., hétfő, 23.25

Mi történik egy kisbabával, aki a terhesség 24. hetében jön a világra? Milyen esélyei vannak az életben maradásra? Mit tesznek, mit tehetnek meg az orvosok, a nővérek? És mi az, amiről a szülőknek érdemes tudni, de amire nagyon nehéz felkészülni? Koraszülött gyerekekről, szüleikről, orvosaikról és ápolóikról forgatott többszörös díjnyertes filmet Szuchy Zsuzsanna, amelynek elkészülését az NMHH Médiatanácsa az Magyar Média Mecenatúra-program Ember Judit-pályázatán finanszírozta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Városon kívüli találkozások

Duna World, szeptember 29., kedd, 17.40

Magyarországon a mezőgazdasági termelők között a harmincöt év alattiak aránya nyolc és fél százalék, valamint a földalapú támogatást igénylők harminc százaléka hatvan év fölötti. A vidéki fiatalok számára már nincsen varázsa a gazdálkodásnak, ezért egyre több olyan programról hallani, melyeket azzal a céllal indítanak, hogy népszerűsítse, megismertesse a városi fiatalokkal a vidéki életet, a gazdálkodást. Ilyen a Vidék kaland program is, melynek keretében a fiatalok eltöltenek egy hetet egy vidéki gazdálkodónál és ott mezőgazdasági munkát végeznek. De mi a helyzet, ha egy nagyvárosi fiatal ezek hatására úgy dönt, hogy gazdálkodó lesz? Van esélye egy működő gazdaság létrehozására? Janovics Zoltán filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, erre próbál választ találni.

Incella kenyérért megy

TV2, szeptember 30., szerda, 03.15

2_1.jpgA groteszk hangvételű kisfilm tervét egy újságcikk inspirálta. Négy napon és három éjszakán át a liftbe zárva várta szabadulását egy 18 éves, külvárosi lány, míg végül erősen lehűlve, kiszáradva, de élve megtalálták. A rövidfilmben ez idő alatt a ház lakói, köztük Incella szülei is, élik mindennapi életüket, és azon bosszankodnak, hogy rossz a lift. Schneider Ákos és Széphelyi Júlia városi groteszkjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Komlóskai gyémánt

Duna World, szeptember 30., szerda, 17.35

3_3.jpgMintagazdaságként működő erdőszövetkezet, posta, bölcsőde, óvoda, iskola, nagy községház, kultúrház, könyvtár, teleház, több mint 200 vállalkozás. Mindez megtalálható ma Komlóskán, a Zemplén szinte egyetlen ökofalujában. Az önkormányzat pénzügyi helyzete rendezett, nem szorul hitelre, teljesen önfenntartó. Komlóska múltjáról, jelenéről és nagy terveiről szól a film, amely komoly tanulságokkal szolgálhat a többi kistelepülés számára és megismerteti a nézőkkel a vidéki Magyarország egy kicsiny, de életképes és szerethető gyöngyszemét. Szalai Györgyi filmje a Magyar Média Mecenatúra Ember Judit-pályázatának forrásából valósulhatott meg.

Kútfúrás, avagy kincskeresés másként

Duna World, október 1., csütörtök, 17.30

A film, kimozdulva a hazai közegből elkíséri a szereplőket, a kútfúrók kis csapatait Vajdaság városaiba, falvaiba, elkíséri egészen Belgrádba, Szerbia fővárosába és a környékbeli településekre. Fejős Csilla rendező filmje dokumentumjellegű ugyan, de mégis több annál: valós szereplők, valódi történetek, délvidéki emberek, kútfúró mesterek és az ő szakmájuk bemutatására vállalkozik. Az alkotás a Médiatanács Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Az életmentő – Semmelweis Ignác igaz története

Spektrum TV, október 2., péntek, 8.00

4.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A film Haumann Péter közreműködésével valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát. A filmet a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Mintha nem otthon lennénk – Családtörténetek a vörösiszap-katasztrófa után

  1. rész: Duna World, október 3., szombat, 16.40
  2. rész: Duna World, október 4., vasárnap, 16.50

5_1.jpgA 2010-es vörösiszap-katasztrófa megrázta az egész országot, de különösen az érintett települések lakóit. Devecseren és Kolontáron 260 ház vált lakhatatlanná, szóval az elmúlt években gyakorlatilag új településeket kellett felépíteni. A termőföldeket meg kellett tisztítani és éppen mostanában írták ki a pályázatokat a haszonélvezeti jogokra. A települések nem nagyon hasonlítanak egykori önmagukra, de a tősgyökeres devecserieknek és kolontáriaknak meg kell küzdeniük a nehézségekkel. Róluk szól Gulyás János kétrészes dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott.

Sina és Kóré

M2/Petőfi TV, október 4., vasárnap, 23.00
                           október 5., hétfő, 3.40

6.jpgA végtelen űrben az idők kezdete óta vándorló Sina a világmindenség titkait kutatja. Egy köd borította ismeretlen holdon találkozik egy csodaszép lánnyal, aki szomorú, mert már nem tud tartós életet teremteni: lehulló könnyeiből növények sarjadnak, de rögtön el is tűnnek. Sina megnevetteti a lányt, és örömkönnycseppjétől életre kel egy kismadár, így rájönnek, hogy együttesen képesek élő, önálló lényt alkotni. Emil Goodman animációs filmjét a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

Kellene kiskert, bőtermő – Tél

TV Paprika, október 4., vasárnap, 17.30

7.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása