Mecenatúrás hosszúhétvége: Dózsa homokanimáción, az ’56-os olajos forradalom és a leányfalui gázolás

2015.10.19. 13:26 :: Sajtoiroda

Hét közben is számos mecenatúrás filmmel találkozhatnak a tévében, de az alkotások javát a hosszúhétvégére tartogatjuk. Két filmben is szó lesz Budapestről: Babos Tamás dokumentumfilmje a főváros második világháborús ostromát, Lerner János alkotása a város alatt található Molnár János-barlangot mutatja be. Pillepalackokon úszhatunk le a Tiszán egy ismeretterjesztő film segítségével, homokanimáción nézhetjük meg az 1514-es Dózsa-féle parasztfelkelést és izgalmas dokumentumfilmeket láthatunk a Kádár-kor és a versek kapcsolatáról, valamint 1956 „olajos forradalmáról”. Párizsba látogathatunk egy kisjátékfilm hangulatának köszönhetően, részt vehetünk egy időutazásban Varga Líviusszal, fikciós kisjátékfilmet láthatunk, amelyet a 2000-es leányfalui gázolás ihletett és újra bepillanthatunk a rimóci kertművelési hagyományokba. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Budapest ostroma

Duna TV, október 19., hétfő, 23.45

dokuwwii_48.jpgBudapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit.

Budapest Underground

  1. rész: Spektrum TV, október 20., kedd, 16.00 és október 22., csütörtök, 8.00
    2. rész: Spektrum TV, október 23.,péntek, 8.00 és október 27., kedd, 16.00

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Valamit visz a víz

Üzenet a petpalackban: Spektrum TV, október 21., szerda, 13.45
                                                                      október 24., szombat, 1.45
                                                                       október 26., hétfő, 8.30

Indul a palackvadászat: Spektrum TV, október 22., csütörtök, 13.45
                                                                    október 25., vasárnap, 1.50
Palackra, magyar!: Spektrum TV, október 23., péntek, 13.50

pille_2.jpgA roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel a film elkészítése előtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

A vers ereje – Kádár félelme

Duna World, október 22., csütörtök, 17.35
                       október 23., péntek, 7.40

vers_ereje.jpgA Kádár-korban gyakorlatilag minden a látszatról szólt. Ennek a látszatnak a része volt a kultúra A Kádár-korban gyakorlatilag minden a látszatról szólt. Ennek a látszatnak a része volt a kultúra szabadságának látszata, tehát az is, hogy 1985 októberében Magyarországon rendezték meg az Európai Kulturális Fórumot. A látszatrendezvények mellett azonban a valódi és élő művészet is jelen volt az országban, és bár csekély nemzetközi érdeklődéssel és médiafigyelemmel kísérve, de 1985. október 22-én megrendezték Lakitelken az Antológia estet, amelyen persze a titkosszolgálat beépített emberei is részt vettek. Agócs Sándor és Balogh László filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott, ezt az eseményt mutatja be.

Dózsa 1514

Duna TV, október 23., péntek, 14.45
Duna World, október 23., péntek, 18.05

dozsa_1.jpgCakó Ferenc világhírű művész a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából homokanimációs filmet készített a felkelés körülményeiről és eseményeiről. A film, amelynek elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta, 13 percben mutatja be történelmünk e jelentős eseményét.

 

Égjen inkább az olajmező…

Duna TV, október 23., péntek, 23.30

Vásárhelyi Televízió, október 23., péntek, 19.00

olajmezo_1_jpeg.jpgA dokumentumfilm egy adósság szerény törlesztése 1956 őszének ismeretlen, „olajos forradalmáról”. Az „olajosok”, vagyis a Zala megyében élő olajkitermeléssel foglalkozók forradalmáról nem sok szó esett a szabadságharc eseményeinek feldolgozása során. A filmben megkérdezett, meghurcolt szereplők döbbenetes és tragikus történeteket beszélnek el annak a később lefolytatott pernek az elszenvedőiként, amelyben a szokásos, koncepciózus bírói ítélet évtizedes börtönbüntetéssel sújtotta többségüket. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretein belül támogatta.

Hátsó lépcső

M2/Petőfi TV, október 25., vasárnap, 3.55

bebi.jpg1992 Párizs. Bebi a Sorbonne-ra kapott ösztöndíjat. Előrefoglalt szállása van, egy csodálatos ház kopár és mocskos manzárdján. A szomszédban egy szexmániás ösztönlény lakik, aki senkire és semmire nincs tekintettel. Bebit a magányon barátja magnóüzenetei segítik át, majd lassan magával ragadja ez az idegen, másik világ. Enged a szomszéd férfi durva és alantas közeledésének, és ezzel eltávolodik addigi életétől, egészen addig, amíg meg nem érkezik régi szerelme. Pápai Pici filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatának keretében támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az időgyűrű ura

Rengetegben: Spektrum TV, október 25., vasárnap, 15.30

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

Útitárs

M2/Petőfi TV, október 25., vasárnap, 23.10
                           október 26., hétfő, 4.45

utitars.png2000-ben egy ír férfi elütött két gyereket Leányfalun. Jogerősen 2 év börtönre ítélték, de elhagyta Magyarországot. A szülők küzdelme több mint 10 éven át tartott azért, hogy a gázoló megbűnhődjön, míg végül az ír és a magyar kormány megállapodott a büntetés végrehajtásának módjáról. Declan Hannigan filmjét ez a tragédia inspirálta. A kisfilmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Kellene kiskert, bőtermő

Tél: Spektrum Home, október 21., szerda, 8.00
Tavasz: Spektrum Home, október 22., csütörtök, 8.00
A bab és a kukorica: Spektrum Home: október 23., péntek, 8.00
A paradicsom és a paprika: TV Paprika, október 24., szombat, 17.30
A burgonya: TV Paprika, október 25., vasárnap, 17.30
A mák: Spektrum Home, október 26., hétfő, 8.00

5_3.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása