A könnyed rajzfilmektől a rakpart skót zsidómentőjén át a halál mibenlétéig

2015.10.26. 10:57 :: Sajtoiroda

Heti televíziós filmajánló

Ezen a héten széles kínálatot nyújtunk animációs filmekből: városi legendák, egy munkanélküli sárkány, Rófusz Ferenc hoppimeséi, a különös koalák, Berti, a barika, Gyurika, a komisz kölyök és egy a gyerekkor emlékeit felelevenítő alkotás is a terítéken lesz. De természetfilmekből sem lesz hiány, ellátogathatunk a Molnár János-barlangba, időutazást tehetünk Varga Líviusszal, pillepalackokon utazhatunk a Tiszán és egy nagy fa lombját is megvizsgálhatjuk közelebbről. Emellett szó lesz a gulágok világáról, Budapest második világháborús ostromáról, az útmenti keresztfákról, az Északi-középhegység bányászatáról Jane Hannigen skót zsidómentőről, a kőkorszak emberéről, a rimóci növénytermesztési hagyományokról, valamint a magyar kun gyökerekről. Mindenszentek hétvégéjén emellett megnézhetik Skrabski Fruzsina halálról készült dokumentumfilmjét is. A mozinézőket pedig két filmbemutató várja az Urániában, ahol hétfő este lesz a Szatmár-sziget rabjai – A nagy háború fogolykálváriája díszbemutatója, szerdán pedig Márton Áron boldoggá avatási pere vár ránk. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Városi legendák

Indifferens: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 14.15
Jjajj: M2/Petőfi TV, október 27., kedd, 14.25
Szeged: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 14.30

1_5.jpgA városi legendák a legkülönbözőbb emberekről és dolgokról szólhatnak: szokásokról, szerencséről, csodákról és tragédiákról. Az azonban közös bennük, hogy a mesék, a valóság és a képzelet keverékei. Glaser Kati a szintén Médiatanács-támogatott Három nagymamám volt alkotója szatirikus, vicces és bájos sorozatot készített ezekről az urbánlegendákról, a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

 

Nagyi Meséi – Meló munkát keres

M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 15.00

2_5.jpgMeló, a munkanélküli sárkány egy panelház kilencedik emeletének 38 négyzetméteres lakásában él, asztalán pedig sorra gyűlnek a befizetetlen számlák. Mivel a tűzokádáson kívül nem nagyon írt semmihez, nehezen talál megfelelő állást magának. Végül azonban rámosolyog a szerencse, és egy szemétégetőben a képességeinek megfelelő munkát szerez, így a számláit is ki tudja egyenlíteni. Hegedűs Hanna Léna, Hegedűs László és Debreczeni Katalin filmjét a Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázaton támogatta.

Hoppi mesék

A kívánságvonat: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 16.40
A titokzatos levél: M2/Petőfi TV, október 26., hétfő, 16.50

Hoppi mesék trailer hun HD 2015 05 12 from Tamas Salusinszky on Vimeo.

A hoppik harmóniában, boldogan élnek együtt, mint egy nagy család. A városuk – na jó, inkább falu –, egy nagy völgyben terül el, amit pompás karéjban ölelnek fel a környező hegyek az egyik oldalon, és a lankás dombok a másikon. Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendezőnk bájos meséjét minden korosztálynak ajánljuk, ezekre a kedves figurákra nyugodtan rábízhatjuk a legkisebb gyermekeket is. A rajzfilm a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el. A Rófusz Ferenccel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Szatmár-sziget rabjai – A nagy háború fogolykálváriája

Díszbemutató, október 26., hétfő, 18.00 - Uránia Nemzeti Filmszínház

3_6.jpg

Az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire a Szardínia melletti Asinarára (Szamár-sziget) értek. A 85 ezres "fogolytömegből" végül mindössze hatezren térhettek haza, sokan jóval a háború befejezése után. A legtöbb hősi halott Magyarországról származott. A balkáni halálmarsot megjárt hadifoglyok történetének bemutatására vállalkozott Margittai Gábor feleségével és egyben kutatótársával, Major Anitával közös Asinara-projektjével, amely három pilléren nyugszik. Első része volt Margittai Gábor Szamár-sziget szellemkatonái - A nagy háború eltitkolt halálmarsa című, tavaly októberben megjelent könyve. Ezt követte egy multimédiás vándorkiállítás. Most ősszel pedig a hadifoglyok végállomásán, Asinara szigetén leforgatták 52 perces dokumentumfilmjüket is.

A Szamár-sziget rabjai című film díszbemutatóját hétfő este 18 órakor tartják Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Major Anita dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

Gyaloglás gulágföldön – A legészakibb lágerek

Duna World, október 26., hétfő, 17.50
                         október 27., kedd, 7.40

4_3.jpgA kutatók között Szolzsenyicin feltáró munkája óta vita zajlik arról, hogy hol voltak a legészakibb lágerek Oroszországban. Több teória megdőlt, végül két orosz történész munkája nyomán fény derült az arktikus lágerek titkos történetére. Ebben a fejezetben a rendező, Szalkai Zoltán az Északi-sarkvidéken gyalog próbál nyomára bukkanni a legtávolabbi lágereknek, ahol a mindennél kegyetlenebb klíma a biztos halált jelentette a fizikai munkára kényszerített raboknak. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Budapest ostroma

  1. rész: Duna TV, október 26., hétfő, 23.45

dokuwwii_48.jpgBudapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit.

Hát (m)ilyenek a koalák?

M2/Petőfi TV, október 27., kedd, 16.45

5_4.jpgSajdik Ferenc grafikáiból rajzfilmet készíteni nem új ötlet, de hálás feladat. A művész stílusa már eleve adja magát megfilmesítésre. Szórádi Csaba filmjének nincs összefüggő története, hanem groteszk grafikák mellé groteszk gondolatok illeszkednek. Kigúnyolja a koalát, az embereket és kettőjük kapcsolatát. A minden korosztálynak szóló filmet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

Loop

Duna TV, október 27., 22.55

6_3.jpgFelméri Cecília filmje az ismétlődésről, az ismétlődő kapcsolatokról szól, arról, hogy az ember észrevétlenül sodródik vissza oda, ahonnan egyszer már elmenekült. Nem tudja, hol szippantotta vissza a spirál, de mégis ugyanazokban az elrontott kapcsolatokban, ugyanazokban a visszás helyzetekben találja magát újra és újra. A film elkészülését a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

Berti és a terelőkutya

M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 9.45

7_2.jpgA birkák dolgos közösségébe új jövevény érkezik, Marcipán, a terelőkutya személyében. Egyedül Berti, a rózsaszín barika nem tud belenyugodni abba, hogy Marcipán méltatlanul bánik velük. Testvéreit titkos tanácskozásra hívja, és úgy döntenek, megleckéztetik a pulit. Goda Krisztina animációs filmjét a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta.

 

Egy komisz kölyök naplója – A szökés

M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 12.25

8_1.jpgA film a 19. századi Amerikában élő Gyurikáról szól, aki nyolcadik születésnapjára naplót kap. Ebben örökíti meg hajmeresztő kalandjait, miközben a korabeli társadalomban uralkodó képmutatásnak is ad egy-egy fricskát. A film – adaptálva a jelenkori magyar viszonyokra – Metta Victoria Fuller amerikai író műve nyomán, Karinthy Frigyes fordítását felhasználva készült el a Médiatanács animációs pályázati forrásának köszönhetően. A rendezőt, Gyulai Líviuszt a filmről kérdeztük, az  interjúnkat ITT olvashatják.

Márton Áron boldoggá avatási pere

Uránia Nemzeti Filmszínház, október 28., szerda, 18.30

9.jpg

Az 1989-es rendszerváltást követően a Romániában létező katolikus egyházmegyék közül tíz indított be boldoggá avatási pert, szám szerint tizennégyet. Az erdélyi római katolikus egyházmegye a legendás püspök, Márton Áron perét kezdeményezte. A rendes ügymenet szerint a kivizsgálás megindítása előtt szükséges lenne egy hivatalos iratokkal tanúsított csoda, azonban a püspök érdemeinek ismeretében a  Szentté Avatási Kongregáció eltekintett a csodától és kiadta a positiót (a peranyag dokumentációját) tanulmányozásra. Mit jelent és hol tart ma a hitvalló püspök boldoggá avatási folyamata? Erre keresi a választ Maksay Ágnes dokumentumfilmje, amelynek elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Keresztfához megyek10_1.jpg

  1. rész: Duna World, október 28., szerda, 15.10
  2. rész: Duna World, október 29., csütörtök, 15.10
  3. rész: Duna World, október 30., péntek, 15.10

Út menti keresztek fából, kőből, bádogból. Szinte észre sem vesszük, hogy a magasból Krisztus szenvedéstől megtört tekintete néz ránk. Pedig az útszéli kereszteknek egykor és talán egyesek életében még ma is komoly, mély lelki jelentőségük van, hiszen a feszület, az Isten ember felé kiáradó szeretetének jele, egyben a kegyelem forrása is. Széles Tamás négyrészes sorozata, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott, bemutatja, hogy a legtöbb keresztfáról úgy tartják: nemcsak Jézus Krisztus értünk elszenvedett kereszthalálát rejtik, hanem a magyar nép kitartó kereszténységét, biztos hitét.

Keresztanya és én

Holnap lesz a születésnapom – strand ősszel: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 16.35
A vidámparkban – Kicsi néni: M2/Petőfi TV, október 28., szerda, 16.40

11.jpgA gyerekvállalás során sok szülőben elemi erővel tör fel az igény, hogy a kicsik fejlődését megörökítsék. Otthon kreált rajzok, mesék és fotók születnek meg, amik aztán a fiókok mélyén és az albumok lapjai között merülnek feledésbe. Magyarósi Éva animációs filmes rendező azt vallja, hogy kár ezeket a történeteket veszni hagyni, ezért a családi emlékekből filmet készít. A Keresztanya és Én hétköznapi történeteket dolgoz fel a gyermekek nézőpontjából. A film elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Szerencse lent

Duna World, október 31., szombat, 17.30
Duna World, november 1., vasárnap, 7.40

12.jpgAz első szenet kereső csákány rövid, de mégis dicsőséges és jelentős korszakot indított el Észak-Magyarországon. Az addig földben rejtőző ásvány hatással volt az ipar fejlődésére, a társadalomra, kultúrára és a történelemre. Drexler Szilárd filmjében Kántor-Müller Zsófi színésznő és Prakfalvi Péter geológus segítségével ismerhetjük meg az észak-magyarországi szénbányászat történetét. A két szereplőt követve, régi tárókat, külszíni bányákat, szénkibúvásokat fedezünk fel és archív felvételek segítségével felidézzük a bányászat múltját. Mindezt a Médiatanács Kollányi-pályázatának jóvoltából.

Szeretettel, Jane

Duna World, november 1., 16.20

13.jpgJane Haininget kémkedés és zsidókkal való érintkezés vádjával tartóztatták le Budapesten. A skót missziós a második világháború kitörésekor egy leánynevelő intézetben próbálta védeni a rábízott zsidó lányokat. Utolsó életjele egy levelezőlap, amelyet barátnőjének, az iskola nyugalmazott igazgatójának küldött. 1997-ben a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott Jane Haining emlékének. 2010-től pedig a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza Jane Haining nevét viseli. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázatán támogatta.

Az időgyűrű ura

Kapaszkodva: Spektrum TV, október 27., kedd, 6.00, október 28., szerda, 13.00
Sodrásban: Spektrum TV, október 28., szerda, 6.00, október 29., csütörtök, 13.00
Rengetegben: Spektrum TV, október 29., csütörtök, 6.00, október 30., péntek, 13.00

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

A film rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Lívius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, a hegyek magaslatára, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Tóth Zsolt Marcell filmjét a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

Budapest underground

  1. rész: Spektrum TV, október 27., kedd, 16.00

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

Valamit visz a víz

Üzenet a petpalackban: Spektrum TV, október 26., hétfő, 8.30, október 31., szombat, 8.45
Indul a palackvadászat: Spektrum TV, október 27.,kedd, 8.30, november 1., vasárnap, 8.45
Palackra, magyar!: Spektrum TV, október 28., szerda, 8.30, október 31., szombat, 1.50

pille_2.jpgA roadmovie- és realityelemeket ötvöző sorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel a film elkészítése előtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok

Spektrum TV, október 30., péntek, 8.30

14.jpgAz idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon a legjobb animáció technikai díját elnyerő, szokatlan, modern képi világú ismeretterjesztő film paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles, mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan csinálták, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták mega régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

A Nagy Fafilm

Spektrum TV, október 26., hétfő, 13.00, október 27., kedd, 5.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíját is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutatja be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Kellene kiskert, bőtermő!

A mák: Spektrum Home, október 26., hétfő, 8.00
A borsó és a hagyma: Spektrum Home, október 27., kedd, 8.00
A paradicsom és a paprika: Spektrum Home, október 28., szerda, 8.00
A burgonya: Spektrum Home, október 29., csütörtök, 8.00

15.jpgA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Keletről jött emberek – A kunok

  1. rész: TV2, november 1., vasárnap, 23.40

16.jpgHogy honnan jöttek a kunok Magyarországra? Vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk Farkas György filmjének második részéből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásából készült. A rendezővel és a producerrel készített interjúnkat ITT olvashatják.

 

Befogad és kitaszít a világ

HírTV, november 1., vasárnap, 22.05

Mikor kezdődik az élet és mi van utána? Mikortól van lelke egy embernek? Egyáltalán van-e lélek? Mi van az élet után? Mennyország? Lélekvándorlás? Semmi? Mit mond erre a tudomány és a vallás? Skrabski Fruzsina rendező filmjében különböző gondolkodású embereket szembesít egymással: próbál pártatlan lenni és minden nézőnek biztosítani azt a szabadságot, hogy önállóan eldönthesse, melyik vallás vagy megszólaló nézeteit osztja. Az alkotás a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása