Famaffia és díjnyertes fafilm, együttélés és autonómia, Marozsán házassága és Kulka levele

2015.11.09. 13:23 :: Sajtoiroda

Egyéni és közösségi küzdelmek az e heti Mecenatúra-ajánló filmjeiben

Test és lélek, egyén és közösség küzdelmei, vívódásai és harcai egyaránt előkerülnek az e heti Mecenatúra-kínálatban. Hétfőn lesz az ősbemutatója a Marozsán Erika és Jordán Tamás neveivel fémjelzett Janus című játékfilmnek, a hét másik (kis)játékfilmjében pedig Kulka János szereplésével egy tanyasi ember viszontagságait követhetjük végig, aki végső elkeseredettségében levélben fordul Istenhez. Megismerkedhetünk a második világháborús hadifogságból hazatért magyar katonák megpróbáltatásaival, valamint az erdélyi famaffia és a civilek harcával. Az egymás mellett élő kultúrák együttélési kihívásairól szolgálnak számos tanulsággal a dél-tiroli német ajkú autonóm közösség és a magyarországi roma közösség történeteit bemutató dokumentumfilmek, de az együttélés egy másfajta, természetközeli síkját mutatja be az óriástölgy életét fókuszban szemlélő fafilm is. A filmekhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A béke ára a dél-tiroli autonómia

Duna World, november 9., hétfő, 17.45
                     november 10., kedd, 7.40

dscn1103_1.JPGDél-Tirol helyzetét sokan hasonlítják Székelyföldéhez, mindkét régió földrajzilag elkülönül az anyaországtól, lakosságuk országos szinten kisebbségi helyzetben van, saját tartományaikban mégis többséget képeznek. A film azt a példaértékű autonómiát mutatja be, amelyet a dél-tiroli helyzetben a felek ki tudtak alakítani. Feltárja azokat a kompromisszumokat, amelyeket a dél-tiroli német anyanyelvűek és az olasz állam meghoztak, és amelyek mentén egy jól működő, gazdaságilag stabil és sokat termelő közösség tud együtt élni a területen. Az alkotás elkészülését az NMHH Médiatanácsa az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Janus

Duna Palota, november 9., hétfő, 19.00

janus.jpgA nyolcvanas évek derekán játszódó történet egy nagyváradi család drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate „kétarcú ügynöke”, maga a megtestesült Janus, miként hatol be az otthonok négy fala közé, hogyan kontrollálja a magánélet legintimebb pillanatait, árulja el családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit és vágyait. A játékfilm, melyet valós események ihlettek, a Médiatanács Fehér György-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

A nagy fafilm

SPEKTRUM, november 10., kedd, 7.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón, emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíjat is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutassa be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Méregzöld mesék – civilek a famaffia ellen

Duna World, november 14., szombat, 16.50

Hans Hedrichet, a Németországot megjárt transzilvánt tizenöt évnyi müncheni lét és több száz oknyomozó riport és dokumentumfilm elkészítése után hazahozza az élet. Beköltözik a segesvári családi házba, és civil aktivistaként kezd el tevékenykedni. Eleinte a környezet- és műemlékvédelemre koncentrál, ám hamar rájön, hogy Erdély felemelkedésének az észszerű erdőgazdálkodás és az ehhez kapcsolódó turizmus lehet a kulcsa. Tényfeltáró múltja és a székelyföldi fakitermeléssel kapcsolatos másfél évnyi kutakodás eredményei azonban megdöbbentő összefüggésekre derítenek fényt. Kiderül, hogy a famaffia nemcsak a rengetegekben végez visszafordíthatatlan pusztítást, de az egyszerű emberek közt is szedi áldozatait. A végső elkeseredettség pedig sokakból méregzöld történeteket hív elő... A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatának forrásából készülhetett el. Jövő héten blogunkon interjút olvashatnak a rendezővel!

Levél Istenhez

Duna World, november 14., szombat, 17.45

level_istenhez.jpgKulka János, Kovács Krisztián és Danis Lídia játsszák a főszerepet Topolánszky Tamás kisjátékfilmjében. A történet szerint Aladár, a harmincas éveinek közepén járó földműves, feleségével és két fiúgyermekével mélyszegénységben él a falutól távoli tanyájukon. Életének legszárazabb nyara veszélybe sodorja mindenét, ezért olyan esőért imádkozik Istenhez, amilyet még nem látott a világ. Az eső megérkezik, de lerombolja fóliasátrukat és megöli mindkét disznójukat. Aladár végső elhatározásában levelet akar küldeni Istennek... A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Katonatörténet

Hír TV, november 15., vasárnap, 22.01

katonatortenet.JPGVajon miért nem lehetett beszélni az 1945 októbere és 1946 februárja között hazaérkező második világháborús hadifoglyok viszontagságairól és megpróbáltatásairól? Milyen fortélyos félelmek és megalázások hallgattatták el a nyugati hadifogságból hazavergődő magyar katonákat? A nyugati hadifogság témájáról a holokauszt és a gulágok eseményeinek fényében kevés szó esett eddig. Katona Zsuzsa filmje egy nagyapa és egy unoka személyes történetén keresztül mutatja be a történelemnek azt a fontos szeletét, amely sok százezer kényszerbe sorozott magyar fiatalember sorsát döntötte el egy életre a XX. században. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Közösen a jövőért

TV2, november 15., vasárnap, 23.55

kozosen_a_jovoert.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása