Pilinszky, Voltaire és Drakula

2015.11.23. 09:49 :: Sajtoiroda

Sokszínű tematika és műfaji változatosság az e heti mecenatúrás filmajánlóban

Három dokumentumfilm, egy animáció és egy kísérleti mozaikfilm is terítékre kerül a Médiatanács által támogatott alkotások közül a héten. Betekintést nyerhetünk a göcseji paraszti gazdálkodóhagyomány modernkori mindennapjaiba, egy álmokat és bűnöket egyaránt rejtő ház lakóinak zárt ajtók mögötti titkaiba és Pilinszky János korának szellemi-kulturális közegébe is, a költő európai útjait megelevenítő portréból. Voltaire Candide-jának kortárs animációs feldolgozásában többek között Molnár Piroska, Kulka János és Jordán Adél keltik új életre a 18. századi szereplőket, míg a hét legvégén a Drakula-mítosz nyomába eredhetünk, melyről kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben a vajdahunyadi Drakula grófnak vajmi kevés köze van Erdélyhez. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Van berekfa, nincsen rét. Régi hagyományok – új gazdák Göcsejben

Duna World, november 28., szombat, 15.45

van_berekfa.jpg

Göcsej mai lakói – az egykori várjobbágyok kései utódai, akik akár nemesi birtokot és rangot szerezve is a paraszti életmódot folytatták – ezt a „rögszeretetet” őrzik, ezt a gazdálkodóhagyományt elevenítik fel napjainkban: egyre-másra szaporodnak a családi gazdaságok, kisebb paraszti birtokok, állatot tartanak, erdőt művelnek, felújítják a speciális göcseji gyümölcsészet tradícióit. A terepszemlék során találkozhatunk olyan acélos akaratú, konok parasztokkal, akik generációk óta hozzák létre és tartják fenn a sajátos zalai gazdaéletet, a több lábon állást. A dokumentumfilm egy látásmód, egy életmód áthagyományozásának története. Ezeket a történeteket arcok és sorsok, életszituációk, problémák, küzdelmek bemutatásával, folyamatkövető módon ábrázolja, legyen szó birtokosról, ló- vagy mangalicatenyésztőről vagy éppen tökmagolaj-préselőről. Kínyó Ferenczy Tamás filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Csillaghálóban – Emlékek Pilinszky János európai útjairól

csillaghaloban.jpg

Duna World, november 29., vasárnap, 16.25
                     november 30., hétfő, 7.40

Pilinszky János a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig érződik. A szorongató magyarországi létezésből az 1960-as évek második felétől kezdve rendszeressé váltak utazásai Európa más országaiba, elsősorban Franciaországba és Angliába. Mispál Attila dokumentumfilmje, amely a Médiatanács Ember Judit-pályázatának támogatásából készült el, bemutatja a szerelmekből és barátságokból szőtt kapcsolati hálót, melyben a költő ezt az időt töltötte, s egyúttal felvázolja a szellemi közeget és hagyományt, amely írásművészetét táplálta.

Candide – Otthon, édes otthon

M2 – Petőfi TV, november 29., vasárnap, 23.05
                        november 30., hétfő, 3.50

Ki ne ismerné Voltaire Candide-ját? Na de ki vette a fáradságot gimiben, hogy megértse? Az alkotók ezt a kortalan világirodalmi remeket próbálták meg újraértelmezni, hogy az örök kérdések a legújabb világban is beletúrjanak a kanapénk nyugalmába. A 18. századi francia mű cselekményét kortárs szituációkra vonatkoztatva, a film testközelbe hozza egy barokk udvartartás belső konfliktusait. Pusztító szerelem, vér, lepra és üldözés: Candide örök. Az animációs sorozat soron következő epizódja bemutatja, amint Pangloss mester kiváló tanítványa, Candide Thunder-ten-Tronckh báró gondoskodását élvezi. Miközben magába szívja a filozófia tudományát, elkövet egy nagy hibát: beleszeret a báró lányába, a szépséges Kunigundába. Kreif Zsuzsannna kollázsszerű technikával készült Candide-adaptációját, melyben a filozofikus gondolatok szürreális képekben elevenednek meg, az NMHH mecenatúraprogramjának Macskássy Gyula-pályázatán támogatta.

Hagyaték

M2 – Petőfi TV, november 29., szombat, 23.15
                         november 30., vasárnap, 4.00

hagyatek.jpg

A Hagyaték mozaikfilm, amely számos párhuzamos és egyszerre egymást kiegészítő apró történetből áll. A történeteket, nézőpontváltásokat zörejek, neszek kötik össze egymással, a régmúlt és a jelen, a kint és a bent között pedig egy narrátor áll: a ház maga. Az a ház, amelynek lakói egyfajta automatizmussá váló kölcsönhatásban élnek egymással. Hétköznapi titkok, régi bűnök, lejárt slágerek, kétségbeesett álmok rejtőznek a bezárt ajtók mögött, az omló vakolatú, kopott lakásokban. A megelevenített vágyakban, szándékokban és cselekedetekben pedig felsejlik jelenünk valósága, és a szereplők emlékeiből feltörő örökérvényű ítélet, ami egyszerre áldás és átok is egyben. Az élet szimmetriáját, harmóniáját a történet keretét biztosító idős nagymama és kislány unokája képviseli, valamint annak az örök értéket képviselő, kortalan szeretetnek az életigenlő bölcsessége, amely minden arctalan bűnön átível. Törcsi Levente kísérleti rövidfilmjét az NMHH a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatta.

A Drakula dilemma

TV2, november 29., vasárnap, 23.55

a_drakula_dilemma.pngA véres Drakula gróf minden bizonnyal a legismertebb erdélyi a világon. Ennek a ténynek azonban van egypár apró szépséghibája: először is, Drakulának elég kevés köze van Erdély történelméhez; másodszor, Drakula nem volt vámpír; harmadszor, a Drakula-mítosz nem Erdélyből indult, hanem Bram Stoker könyvével, aki sohasem járt Erdélyben vagy Romániában. Lakatos Róbert és Felméri Cecília filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a Drakula-mítosszal kapcsolatos bonyodalmakat járja körül a legenda „eredeti” helyszínén, Romániában és főleg Erdélyben, cinikus módon ütköztetve egymással a mítosz gazdasági kihasználásával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása