Helló? Szia? Csókolom?

2015.11.30. 09:39 :: Sajtoiroda

Kortalan kérdések és koronként változó válaszok a heti mecenatúrás filmekben

Aki még nem hallott a PUA-közösségekről, azaz a magukat csajozási szakértőként bemutató „felszedőművészek” (pick-up artistok) közösségeiről, vagy legalábbis hezitált már valaha azon, hogyan is szólítsa meg kiszemeltjét, annak érdemes megnéznie Oláh Kata kortalan kérdéseket feszegető filmjét, amelyet november 30-án vetít a Duna TV. Ezenkívül a héten szó lesz még a természetfilmesről mint ritka fajról, keresztfákról és pillepalackokról, és két film is foglalkozik a történelem szovjet uralom alatti idejéről. Portrékban sem lesz hiány: megismerhetjük „Bihar grófjának” életét, a Béres Cseppet feltaláló Béres József életútját, valamint Haumann Péter alakításában Semmelweis Ignác személyiségét. A Pogány Judit és Babarczy László főszereplésével készült kisjátékfilm pedig egy idős pár sorsán át megmutatja: igenis rajtunk múlik, hogy mit kezdünk az életünkkel. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A háború mindennapjai

Duna World, november 30., hétfő, 17.35 (1. rész)
                       december 1., kedd, 18.05 (2. rész)

a_haboru_mindennapjai.jpgMi történt pontosan az 1945. márciusi szovjet megszállás idején azokban a falvakban, ahol nem voltak harcok, „csak” halál, erőszak, rablás, szenvedés? Kemenesalja, a rendező, Erdélyi János szülőföldje ilyen hely volt. Lakói rengeteg borzalmon mentek keresztül. A film felidézi ezeket a hónapokat, az akkor ott élők emlékezetére támaszkodva és a korabeli magyar dokumentumokat, levelezéseket és az azóta feltárt anyagokat segítségül hívva. A dokumentumfilm a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

Béres József életútja

Duna Palota, november 30., hétfő, 19.00

beres_jozsef.jpgBéres József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, a Béres Cseppet, amelynek hivatalos elfogadtatásáért hosszú és küzdelmes harcot kellett vívnia. S bár az 1970-es években az egész országból özönlöttek hozzá a betegek, 1975-ben mégis sarlatánsággal és kuruzslással vádolták meg. Ő azonban a támadások ellenére is kitartott, s ezen elhivatottsága, belső hite és humanista életszemlélete még életében legendává nemesítették alakját. Kabay Barna és Petényi Katalin dokumentumfilmje kortanúk és családtagok személyes vallomásain, archív felvételeken, valamint Béres József visszaemlékezésein keresztül idézi fel a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmeit. A Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatán támogatott dokumentumfilm tévés premierjére december 20-án, a Duna World csatornán kerül sor.

Helló, Szia, Csókolom!

Duna TV, november 30., hétfő, 23.55

hello_szia_csokolom.jpg

A film a rohamtempóban változó világunkban talán legfontosabb kérdést járja körül: azt, aminek a legbiztosabbnak, a legstabilabbnak kellene lennie – a párkapcsolatunkat. A magyar Pua bemutatása csupán keretül szolgál ahhoz, hogy megfigyelhessük, hogyan közeledik ma egymáshoz fiatal fiú és lány, idősebb férfi és nő. Mennyire segít a családmodell, miért kell tanácsot kérni a legősibb feladathoz, miért nem apu mondja el, vagy miért nem tudjuk magunktól csinálni? Miért kell annyi internetes oldal, tanfolyam és segítő, hogy egymásra találjunk? Mit pótol a Pua és a többi segítséget pénzért áruló szolgáltatás? Mindezekre a kérdésekre ad választ Oláh Kata dokumentumfilmje, amely az NMHH Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

A természetfilm – magyar találmány?

Spektrum, december 1., kedd, 6.00

a_termeszetfilm.pngMilyen az időtálló természetfilm, és mitől sikeres egy alkotás? Melyek a legnépszerűbb témakörök és milyen kedvelt helyszínek szerepelnek a magyar természetfilmekben? Mitől lesz egy természetfilm igazán látványos? Csakugyan magyar találmány lenne a természetfilm? Ezekre a kérdésekre keres és talál választ Lerner János ismeretterjesztő filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatott. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az életmentő

Spektrum, december 2., szerda, 10.00
                 december 3., csütörtök, 6.00

az_eletmento.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A filmet, amelyben Haumann Péter valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát, a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Gyaloglás Gulágföldön – A sarkvidék vasútja

Duna World, december 2., szerda, 17.55

gyaloglas_gulagfoldon.jpgSzalkai Zoltán hatrészes filmsorozatának ez a része a Szalehardtól Igarkáig épített 1300 kilométer hosszú vasútvonal mentén létesített szovjet munkatáborok helyszíneit kutatja. A lakatlan vidék mocsaras, erdős tundráin málló romok és a befejezetlen vasútvonal a kommunista önkény áldozatainak monumentális emlékműve, amely különösen aktuális az idén kezdődött és 2017 közepéig tartó, hosszú gulág-emlékévben. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Valamit visz a víz

Spektrum, december 6., vasárnap, 9.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző ismeretterjesztő filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Keresztfához megyekkeresztfahoz_megyek.JPG

Duna World, december 6., vasárnap, 16.20 (1-2. rész)

Út menti keresztek fából, kőből, bádogból. Szinte észre sem vesszük, hogy a magasból Krisztus szenvedéstől megtört tekintete néz ránk. Pedig az útszéli kereszteknek egykor és talán egyesek életében még ma is komoly, mély lelki jelentőségük van, hiszen a feszület, az Isten ember felé kiáradó szeretetének jele, egyben a kegyelem forrása is. Széles Tamás négyrészes sorozata, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott, bemutatja, hogy a legtöbb keresztfáról úgy tartják: nemcsak Jézus Krisztus értünk elszenvedett kereszthalálát rejtik, hanem a magyar nép kitartó kereszténységét, biztos hitét.

Hangulat-változás

hangulat_valtozas.jpgM2 – Petőfi TV, december 6., vasárnap, 23.20
                         december 7., hétfő, 4.50

Egy idős pár saját kezébe veszi sorsa háttérzenéjének megkomponálását, így kilépve a szürke hétköznapokból. Az első lépés mindehhez, hogy megtaláljuk a zene forrását. Vékes Csaba kisjátékfilmje abszurd történet arról, hogy igenis rajtunk múlik, miképp viszonyulunk az életünkhöz. A Pogány Judit és Babarczy László főszereplésével készült alkotást a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázata támogatta.

A „Bihar grófja”, Czárán Gyula

TV2, december 7., hétfő, 00.25

a_bihar_grofja.jpgCzárán Gyula életét a Bihar-hegység feltárásának szentelte: barlangokat fedezett fel, utakat, hidakat és létrákat épített a természeti csodákhoz. A látnivalókat egyéni elgondolású körutakba fűzte, amelyeknek felépítése egy tökéletes zenemű harmonikus egységéhez hasonlítható. Kiváló érzéke volt a rejtőzködő természeti szépségek felkutatásához. Számos térképet szerkesztett, útjelzéseket alkalmazott, útjelző táblákat helyezett el, körútjainak nyomvonala valóságos mestermű. Csallóközi Zoltán filmje, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatott, bemutatja ennek a kivételes férfinek a munkásságát.

Természetfilmesek és egyéb állatfajták

Spektrum, december 7., hétfő, 6.00

A természetfilmes azon ritka fajok egyike, amelyik az északi és a déli sarok között szinte bárhol, Földünk legextrémebb helyein is előfordul. Fagyos hómezőkön, száraz sivatagokban, párás esőerdőkben, tengerek mélyén vagy nagyvárosok betondzsungelében indul bevetésre kamerájával, hiszen a megörökítenivaló természet mindenhol ott van. A természetfilmezés kulisszatitkait tárja elénk Lerner János 13 részes sorozata. Epizódonként egy, az utóbbi években készült természetfilm legizgalmasabb részleteit mutatja meg, a részletek között pedig a film alkotói mesélnek a munka legizgalmasabb, legnehezebb pillanatairól. A sorozat elkészülését az NMHH a Kollányi-pályázaton támogatta. Az alkotóval készült interjút ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása