A természet, az érzelmek és az élet körforgása

2016.01.11. 12:14 :: Sajtoiroda

A farsangi szezonon innen, de a Vízkereszten túl is érdemes a mecenatúrás filmeket választani. Ezen a héten a nézők a magyar teherhajósok életét kísérhetik végig a Dunán, egy vak szüleit támogató kisfiú nem mindennapi gyermekkorába tekinthetnek be, valamint egy gondolatébresztő kisfilmet láthatnak az ismétlődő kapcsolatokról és a szerelem körforgásáról. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk mindannyiuknak!

Trans Duna

1. rész - Duna World, január 11. (hétfő), 18.00
2. rész – Duna World, január 12. (kedd), 18.00

Trans Duna – kép a filmből

A 2580 km hosszú Duna Európa egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, mégis kevesen ismerik a folyón élő és dolgozó teherhajósok nomád életmódját. Egy-egy hosszabb út fizikailag és pszichikailag is kemény kihívás számukra, ezért ez az emberpróbáló munka csak a különleges lelki alkatú embereknek való. Somogyvári Gergely kétrészes meditatív tempójú dokumentumfilmje epizódonként egy-egy dunai hajót és magyar legénységüket, valamint a dunai táj és az ember különleges kapcsolatát mutatja be a nézőknek. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Szülei szeme

2. rész - Duna World, január 15. (péntek), 7.05 és Duna World, január 16. (szombat), 8.00

Kati és Győző átlagemberek. Ők is mindennapi gondokkal, a szokásos együttélési nehézségekkel küszködnek. A helyzetük mégsem átlagos, mert világtalan emberpárként gyermeket vállaltak. Ferike egészséges. Segíti szüleit a maga módján, szinte ösztönösen. Hármójuk egymásrautaltsága különösen sajátos és nem problémamentes. Nem egy szokványos gyermekkor az övé, élete nem egy átlagos sors, a különleges körülmények és adottságai is erre predesztinálják őt. Születésétől kezdve két éven át időnként felvételeket készítettek náluk, megismételhetetlen helyzetek, küzdelmeik megmutatásával 2007-ben megszületett a Szemünk fénye, mely tíz jelentős nemzetközi fesztiválon szerepelt és rangos díjakat, elismeréseket kapott. Most elkészült Varga Ágota dokumentumfilmjének folytatása, amelyet a Médiatanács Ember Judit-pályázata támogatott.

Szülei szeme – jelenet a filmből

Loop

Duna World, január 18. (hétfő), 3.30

Szülei szeme – jelenet a filmbőlA férfi és a nő a világtól elzártan egy folyó mellett élnek. Életüket a mindennapi rutin, a megszokások uralják. A nő ki akar törni ebből a magányos világból, egy tanári állást szeretne elvállalni, ám társa nem engedi. Egyik reggel a férfi holtan találja a nőt a csónakban, testét bedobja a folyóba, a halaknak adva táplálékul. Egy nap váratlan látogatója érkezik, aki volt társa hasonmása. A film az ismétlődő kapcsolatokról, ismétlődésekről szól, arról, hogy észrevétlenül sodródunk vissza oda, ahonnan egyszer már elmenekültünk. Nem tudjuk, hol szippantott vissza a spirál, de mégis ugyanazokban az elrontott kapcsolatokban, ugyanazokban a visszás helyzetekben vagyunk ismét. Felméri Cecília rövidfilmjét a Médiatanács Huszári Zoltán-pályázata támogatta.

 

komment

Címkék: ajánló Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása