Drakula és passió a farsangban

2016.01.18. 10:04 :: Sajtoiroda

Heti mecenatúrás televíziós filmajánló

Aki – akár a hideg januári, farsangi napokban is – szeret a főváros gőzölgő termálvizeiben fürdőzni, de még sosem nézett utána, hol is eredeznek ezek a gyógyerejű források, vagy netán nem tudja, melyik várost nevezik a fürdők fővárosának, az feltétlenül nézze meg Lerner Balázs Budapest Underground című filmjét, amelyben kutatóbúvárok kalauzolásával látogathat el Budapest legrejtettebb földalatti zugaiba, többek között Európa legnagyobb termálvizes barlangjába. Emellett két további természetfilm is górcső alá veszi az élővilágot; szomorú történelmi eseményekben követhetjük végig a szovjet megszállás és a kulákság felszámolásának keserves időszakait; megismerhetjük egy passió kálváriáját és ismét nyomába eredhetünk Drakula gróf legendájának. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Elhallgatott történelem – Ha a kulák mozdulna

Duna World, január 18., hétfő, 7.35 (1. rész)
                     január 19., kedd, 7.35 (2. rész)
                     január 20., szerda, 7.35 (3. rész)

1_6.jpgA Rákosi-rendszerben mindent elkövettek a kulákság felszámolásáért: bevetettek ávéhás zaklatást, internálást, pereket, börtönt, sőt még kivégzéseket is. Az alkotók mintegy kéttucatnyi áldozatot kerestek meg az ország hat régiójában, hogy a kulákprés hű keresztmetszetét adhassák. A megszólalók zöme gyermekként, fiatalként élte meg a szüleit, nagyszüleit ért megpróbáltatásokat, de néhányan közvetlenül is megtapasztalhatták a népi demokrácia keménységét. A máig ható félelem miatt sokan elutasították a filmesek közeledését, a megszólalók azonban hálásak volt, hogy végre valaki foglakozik az elhallgatott történetükkel. Dala István dokumentumfilmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Az időgyűrű ura

Spektrum, január 18., hétfő,11.25 (1. rész: Kapaszkodva)
                 január 19., kedd, 11.25 (2. rész: Sodrásban)
                 január 20., szerda, 11.25 (3. rész: Rengetegben)

Az időgyűrű ura from Filmjungle on Vimeo.

Tóth Zsolt Marcell természetfilmje rendkívüli időutazásra hívja a nézőket. A népszerű zenész, Varga Livius egy különleges időgép segítségével a folyók és a patakok élőlényei közé, a hegyek magaslatára, valamint az erdők világának izgalmas forgatagába érkezik meg, és bemutatja azt a csodálatos élővilágot, amely ezeken a helyeken megtalálható. Az alkotást a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázata támogatta.

Egy passió kálváriája – Magyarpolány

Hír TV, január 18., hétfő, 14.01 (1. rész)
           január 19., kedd, 14.01 (2. rész)

egy_passo_kalvariaja.pngMagyarpolány, ez a gyönyörű fekvésű, kálváriájáról híres bakonyi falu a nemzetközi passiószövetség ösztönzésével és támogatásával, valamint kiváló alkotóművészek közreműködésével több mint egy évtizede saját passiójátékot rendez, amelybe bevonták a község és a környék apraját-nagyját. Krisztus szenvedéstörténete azonban magának a műnek is a keresztútjává vált, mert a kezdetben hitet, remény és szeretetet sugárzó, a közösséget összetartó és formáló misztériumjáték az irigység és a hatalmi ambíciók következtében mára pont az ellenkezőjébe fordult, és a falut végzetesen megosztva a minden szálában a kálváriához kötődő műalkotás a községből is kiűzettetett. Zsigmond Dezső dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából készülhetett el.

A háború mindennapjai

Duna World, január 18., hétfő, 18.05 (1. rész)
                     január 19., kedd, 18.05 (2. rész)

a_haboru_mindennapjai.jpgMi történt pontosan az 1945. márciusi szovjet megszállás idején azokban a falvakban, ahol nem voltak harcok, „csak” halál, erőszak, rablás, szenvedés? Kemenesalja, a rendező, Erdélyi János szülőföldje ilyen hely volt. Lakói rengeteg borzalmon mentek keresztül. A film felidézi ezeket a hónapokat, az akkor ott élők emlékezetére támaszkodva és a korabeli magyar dokumentumokat, levelezéseket és az azóta feltárt anyagokat segítségül hívva. A dokumentumfilm a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán nyert támogatást.

A Drakula dilemma

Duna World, január 20., szerda, 18.05

a_drakula_dilemma.pngA véres Drakula gróf minden bizonnyal a legismertebb erdélyi a világon. Ennek a ténynek azonban van egypár apró szépséghibája: először is, Drakulának elég kevés köze van Erdély történelméhez; másodszor, Drakula nem volt vámpír; harmadszor, a Drakula-mítosz nem Erdélyből indult, hanem Bram Stoker könyvével, aki sohasem járt Erdélyben vagy Romániában. Lakatos Róbert és Felméri Cecília filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a Drakula-mítosszal kapcsolatos bonyodalmakat járja körül a legenda „eredeti” helyszínén, Romániában és főleg Erdélyben, cinikus módon ütköztetve egymással a mítosz gazdasági kihasználásával kapcsolatos érveket és ellenérveket.

Színről színre2_6.jpg

Duna World, január 21., csütörtök, 7.35

A komlóskai görög katolikus templomban tartott Zempléni gondolatok elnevezésű sorozat keretében 2012. október 6-án dr. Bogár László közgazdász, egyetemi tanár Válság és nemzetstratégia címmel tartott előadást. Szalai Györgyi dokumentumfilmje, amely a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának keretében nyert támogatást, ezen esemény szerkesztett változata.

Kis kamerák, nagy vadak

Spektrum, január 21., csütörtök, 11.00 (1. rész)
                 január 21., csütörtök, 11.30 (2. rész)

A film egy egész Kárpát-medencén átívelő tudományos-ismeretterjesztő kísérlet krónikája, amelyben Varga Livius, a népszerű természetfilmes műsorvezető a legfejlettebb képrögzítő technológiákat veti be a legősibb nagyragadozók megörökítése érdekében. Éjjellátó kameracsapdákat, webkamerákat, távirányítású kamerákat és zártláncú kamerarendszereket telepít annak érdekében, hogy lencsevégre kapja a Kárpát-medence igazi nagyvadjait: a barna medvét, a farkast, a hiúzt, az aranysakált, a parlagi sast, a réti sast és az uhut. A film elkészülését a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta, az egyik forgatókönyvírójával készített villáminterjút ITT olvashatják.

Budapest underground

Spektrum, január 22., péntek, 11.00 (1. rész)
                 január 22., péntek, 11.30 (2. rész)

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása