Budapest, a szerelem és az élet felszabadulása

2016.02.08. 09:57 :: Sajtoiroda

Tematikus kettősök a heti mecenatúrás filmajánlóban

Budapest két sötét történelmi korszaka, a Rákosi-éra és az 1944–45-ös budapesti ostrom története is megelevenedik a héten a tévéképernyőn. Emellett két film foglalkozik a paraszti kultúra értékeivel és a modern világgal vívott mindennapi harcaival, és további két dokumentumfilm feszegeti az élet, a halál, a hit, a szenvedés, a lélek és a szabadulás nem könnyű kérdéskörét. Újra képernyőn a díjnyertes fafilm, a hét zárásaként, Bálint-napon pedig egy idős házaspár szerelmét és abszurd, de bátor élettörténetét követhetik végig Pogány Judit és Babarczy László alakításában. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Egy passió kálváriája – Magyarpolány

Hír TV, február 8., hétfő, 14.01 (1. rész)
            február 9., kedd, 14.01 (2. rész)

egy_passo_kalvariaja.pngMagyarpolány, ez a gyönyörű fekvésű, kálváriájáról híres bakonyi falu a nemzetközi passiószövetség ösztönzésével és támogatásával, valamint kiváló alkotóművészek közreműködésével több mint egy évtizede saját passiójátékot rendez, amelybe bevonták a község és a környék apraját-nagyját. Krisztus szenvedéstörténete azonban magának a műnek is a keresztútjává vált, mert a kezdetben hitet, reményt és szeretetet sugárzó, a közösséget összetartó és formáló misztériumjáték az irigység és a hatalmi ambíciók következtében mára pont az ellenkezőjébe fordult, és a falut végzetesen megosztva a minden szálában a kálváriához kötődő műalkotás a községből is kiűzettetett. Zsigmond Dezső dokumentumfilmje a Magyar Média Mecenatúra program jóvoltából készülhetett el.

Karácsonyi bárány

Duna World, február 8., hétfő, 18.00

karacsonyi_barany_1.jpgEurópa egyes országaiban a juhtenyésztés nyereséges vállalkozás, Magyarországon nem. Ez annak az eredménye, hogy a hagyományos juhászvállalkozásoknak nap mint nap több nehézséggel is meg kell küzdeniük. Kisfaludy András filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, a széles szakmai körben ismert Mazák István juhászatán keresztül mutatja be a terület viszontagságait: például a Juh Terméktanáccsal vívott kilátástalannak tűnő harcot, vagy a török kereskedők ügyeskedéseivel szembeni fellépést.

Kellene kiskert, bőtermő!

Spekrtum, február 9., kedd, 6.30 (1. rész)
                 február 10., szerda, 6.30 (2. rész)
                 február 11., csütörtök, 6.30 (3. rész)
                 február 12., péntek, 6.30 (4. rész)
                 február 15., hétfő, 6.30 (5. rész)

kiskert_botermo.pngA városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Cinema Inferno

Duna World, február 10., szerda, 18.00

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Befogad és kitaszít a világ

FEM3, február 12., péntek, 00.25

Mikor kezdődik az élet és mi van utána? Mikortól van lelke egy embernek? Egyáltalán van-e lélek? Mi van az élet után? Mennyország? Lélekvándorlás? Semmi? Mit mond erre a tudomány és a vallás? Skrabski Fruzsina rendező filmjében különböző gondolkodású embereket szembesít egymással: próbál pártatlan lenni, és minden nézőnek biztosítani azt a szabadságot, hogy önállóan eldönthesse, melyik vallás vagy megszólaló nézeteit osztja. Az alkotás a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatásból készülhetett el.

A nagy fafilm

Spektrum, február 12., péntek, 11.00

a Nagy Fafilm / this Tree is Big from Filmjungle on Vimeo.

A tölgy egy ágán egy nap alatt több minden történik, mint egy mozifilmben. Molnár Attila Dávid ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi-pályázatán nyert támogatást, és háromszoros díjnyertes: elnyerte a legjobb természetfilmnek járó Kollányi Ágoston-díjat a májusban megrendezett Mecenatúra-díjátadón, emellett pedig elhozta a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál természetfilm kategóriájának harmadik díját és a legjobb filmzenének járó különdíjat is. Az alkotás arra vállalkozott, hogy a legújabb képalkotási és vizsgálati módszerekkel mutassa be egy faóriás életét és életközösségét négy évszakon keresztül. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Budapest ostroma

Duna World, február 12., péntek, 18.05 (2/1. rész)

budapest_otroma.jpgBudapest ostroma a második világháború öt legfontosabb városcsatájának egyike. A harcsorozatban a német-magyar csapatok két és fél hónapra megállították a náluk jelentősen erősebb két szovjet hadseregcsoportot. Az 51 napos tényleges városostrom véres utcai harcaiban Budapest jelentős része csaknem teljes egészében elpusztult, a védőkre és a civilekre mérhetetlen szenvedés várt, miközben az ostromlott városban a nyilasok terrorja tombolt, elsősorban a zsidókkal szemben. Babos Tamás filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, vegyíti a szemtanúk visszaemlékezéseit a történészek értékelésével, valamint archív felvételek és a filmszalagra forgatott illusztrációs jelenetek segítségével támasztja alá a túlélők elbeszéléseit.

Hangulat-változáshangulat_valtozas_1.jpg

M2 – Petőfi TV, február 14., vasárnap, 23.20
                               február 15., hétfő, 4.45

Egy idős pár saját kezébe veszi sorsa háttérzenéjének megkomponálását, így kilépve a szürke hétköznapokból. Az első lépés mindehhez, hogy megtaláljuk a zene forrását. Vékes Csaba kisjátékfilmje abszurd történet arról, hogy igenis rajtunk múlik, miképp viszonyulunk az életünkhöz. A Pogány Judit és Babarczy László főszereplésével készült alkotást a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázata támogatta.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása