Házsongárdi arcok, madárlátta tájak és Friss Hús

2016.03.29. 13:07 :: Sajtoiroda

Újabb premierek és fesztiválfilmek a heti mecenatúrás ajánlóban

Húsvét után két tévépremier jön a mecenatúrás filmek közül: megnyílnak előttünk az folyószabályozás előtti Kelet-Magyarország titkai és Apáczainak, Brassainak Dsidának és más , az erdélyi magyar kultúra nagyjainak nyugvóhelyet adó Házsongárdi temető kapui is. Nyolc mecenatúrás alkotás filmvásznon is látható lesz a héten zajló Friss Hús rövidfilmfesztiválon, amelyen többek Bucsi Réka LOVE című haikuszerű alkotása lesz látható, az idei Berlinale teltházas vetítése után itthon is. Tévéképernyőre kerül továbbá egy amerikai Emmy-díjas film magyar adaptációja, Pilinszky és Semmelweis élettörténete, egy velencei pékinas „fekete krónikája”, az érdi Fundoklia-völgy titkai, egy argentin festőnő magyarországi élményei, a gyermekek pedig nyomon követhetik a lengék, a hoppik és a Gyurmók újabb kalandjait. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Lengemesék

M2 Petőfi TV, március 29., kedd, 13.15 (6. rész)

lengemesek.pngBerg Judit neve ismerősen cseng minden gyermekkönyveket ismerő szülő vagy gyerek számára. Az író népszerű Lengemesék sorozata bevezet minket a lengék világába, akik a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Testük alig nagyobb, mint egy pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, a hajuk pedig kócos barnán vagy zölden lobog a szélben. Pálfi Zsolt látványt álmodott a kis lények történeteihez. Az animációs alkotás egyes epizódjai, amelyek elkészülését a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta, körüljárják az évszakokat, és kedves szórakozást nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt.

Hoppi mesék

M2 Petőfi TV, március 29., kedd, 13.43 (2. epizód: A kívánságvonat)
                      március 29., kedd, 13.50 (3
. epizód: A titokzatos levél)

Hoppi mesék trailer hun HD 2015 05 12 from Tamas Salusinszky on Vimeo.

A hoppik harmóniában, boldogan élnek együtt, mint egy nagy család. A városuk – na jó, inkább falu –, egy nagy völgyben terül el, amit pompás karéjban ölelnek fel a környező hegyek az egyik oldalon, a lankás dombok a másikon. Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendezőnk bájos meséjét minden korosztálynak ajánljuk, ezekre a kedves figurákra nyugodtan rábízhatjuk a legkisebb gyermekeket is. Az idei filmhéten a legjobb animációs film kategóriájában jelölést szerzett rajzfilm a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán nyert támogatásából készülhetett el. A Rófusz Ferenccel készített interjúnkat ITT olvashatják.

Gyurmók

M2 Petőfi TV, március 29., kedd, 13.28 (3. rész)
                     március 29., kedd, 13.32 (4. rész)
                     március 29., kedd, 13.36 (5. rész)

gyurmok_1.jpgA Gyurmók, vagyis azok a lények, akik egy gyerekszoba íróasztalában rejtőznek, kicsik, képlékenyek, de elszántak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt önfeledt szórakozást kínálnak. Kapitány Frigyes abszurd humorú ötperces történeteit a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatta. A 2015-ös Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb térbeli animációját elnyert alkotás rendezőjével készített interjúnkat ITT olvashatják.

A Házsongárd arcai (premier)

1. rész: Duna World, március 29., kedd, 17.55
                               március 30., szerda, 7.45

2. rész: Duna World, március 30., szerda, 18.05
                               március 31., csütörtök, 7.40

3.rész: Duna World, március 31., csütörtök, 17.55
                              április 1., péntek, 7.45

1_8.jpgA kolozsvári Házsongárdi temető a sok évszázados erdélyi magyar kultúra nagyjainak nyugvóhelye, ahová az idők folyamán nemzetiségtől és vallásfelekezettől függetlenül temetkeztek magyarok, románok és szászok. Ma viszont egyre több düledező sír helyére kerülnek új nyughelyek, porladó keresztek helyére márvány sírtömbök. Az ötperces epizódokból álló ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat célja, hogy a még látogatható sírok mellé megjelenítse az ott nyugvó „házsongárdi arc” életének néhány mozzanatát, Apáczai Csere Jánostól Dsida Jenőn át az utolsó erdélyi polihisztorig, Brassai Sámuelig, Kendeffy Ádámtól Ruzitska Györgyön át Jósika Miklósig. A 3D-animációkat és lírai rekonstrukciókat is alkalmazó tizenegy részes sorozat létrejöttét a Médiatanács a Kollányi-pályázaton támogatta.

Amit csak a madár lát (premier)

1. rész: Duna World, március 29., kedd, 18.25
                               március 30., szerda, 8.15

2. rész: Duna World, március 30., szerda, 18.30
                               március 31., csütörtök, 8.05

Milyen volt Magyarország a folyószabályozás előtt? Hazánk még ma is számos olyan helyet rejt, amely a nyilvánosságtól elzártan őrzi annak az ősi tájnak a maradványát, amely egykor jellemezte a Kárpát-medencét. Vadregényes élővilág, titokzatos őslápok és ősi folyómedrek, amelyek csak a szakértők és a terület őrzői előtt ismertek. Az érintetlen természet ezen zavartalan zugait nyitja meg a film megtekintői számára Széles Tamás ismeretterjesztő filmje, amely Kelet-Magyarország hat ősi pontját tárja fel, a Bátorligeti-lápnál, a Nyírjestónál, az Öreg-Túrnál, a Berettyó mezőtúri szakaszán, a Bihari-síkon és a Tisza-tónál. A film a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Kollányi Ágoston-pályázata jóvoltából készülhetett el.

Indián

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
március 30., szerda, 19.24
április 1., péntek, 17.24

2_7.jpgValamikor a 80-as években, a vasfüggönyön innen, Galambos - az úttörőtábor egyik lakója - próbálja megtalálni helyét a hétköznapok világában. Indiánnak hiszi magát, aki kénytelen a cowboy-ok között élni. Álomvilága azonban szembekerül a késő szocializmus rideg valóságával. A vágy, hogy szabad lehessen, szeressék és megértsék, hajtja előre a vad kelet sivárságától a vadnyugat végtelen tájai felé. Kalandjai és élményei révén lassan maga mögött hagyja a gyermekkorát, hogy belekóstoljon a felnőtt létbe. Simonyi Balázs rövid játékfilmje a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

En Passant

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
március 30., szerda, 19.53
április 1., péntek, 17.53

3_7.jpgA történet a családon belüli erőszak, bántalmazás legtöbbször elfojtott, takargatott, titkolt lelki és fizikai jeleit mutatja be. A sakkjátékból kölcsönvett „en passant” kifejezés, azaz a menet közbeni ütés áttételes utalással, közvetetten szimbolizálja a bántalmazásokat, a lelki és fizikai terrort. A film alapstruktúrája az anya-apa-gyerek viszonyok köré épül, a megalkotott világ térben és időben zárt, a narráció dinamikája egységes. A filmben a boldogtalanság, a hiány mindenütt jelenvaló. Oláh Kata kisjátékfilmje a Médiatanács Huszárik-pályázatának jóvoltából készülhetett el.

A répa

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
március 30., szerda, 21.18
április 2., szombat, 15.18

4_4.jpgAndrej talál egy óriás méretű répát, de a helyi atomreaktor kutatóinak is szemet szúr az óriászöldség. Andrej bármire képes lenne, hogy végre enni adjon családjának. Bármire! Lengyel Balázs kisfilmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázatának forrásából készült el.

Dédapáim és én

Hír TV, március 31., csütörtök, 14.01

dedapaim_1.jpgCarolina Mitchell festőművész magyar, skót és holland felmenőkkel is rendelkezik, jelenleg pedig Argentínában él. Hosszú idő után visszatér dédszülei hazájába, Magyarországra, hogy megtalálja saját magát, és megismerje azt az országot, amelyről olyan sokat hallott. Útja során a film felfedezi őt is: mesél magáról, a családjáról és természetesen a magyarokról. Nagy Anikó Mária filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok

Duna World, március 31., csütörtök, 18.30

a_kobaltas_ember_1.jpgAz idei Magyar Filmhéten a legjobb ismeretterjesztő film kategóriájában jelölést szerzett alkotás paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan végezték, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták meg a régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

Globál menü

FEM3, április 1., péntek, 0.20

Global Menu ENG Trailer from Siriat on Vimeo.

A történet háttere a Robert Kenner rendezte Élelmiszeripar Rt. (Food Inc.) című 2008-ban készült Emmy-díjas film, amely ijesztő képet ad az Egyesült Államok agráriparáról, vagyis arról, hogy mi kerül egy átlag amerikai fogyasztó asztalára. De mi a helyzet Európában? Mi a helyzet a valaha agrárnagyhatalomként számon tartott Magyarországon? Hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinket, hogyan használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok? Novák Tamás filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Csillaghálóban – Emlékek Pilinszky János európai útjairól5_5.jpg

Duna World, április 2., szombat, 15.25
                     április 3., vasárnap, 7.15

Pilinszky János a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig érződik. A szorongató magyarországi létezésből az 1960-as évek második felétől kezdve rendszeressé váltak utazásai Európa más országaiba, elsősorban Franciaországba és Angliába. Mispál Attila dokumentumfilmje, amely a Médiatanács Ember Judit-pályázatának támogatásából készült el, bemutatja a szerelmekből és barátságokból szőtt kapcsolati hálót, melyben a költő ezt az időt töltötte, s egyúttal felvázolja a szellemi közeget és hagyományt, amely írásművészetét táplálta.

Mindenkimindenki.JPG

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
április 2., szombat, 19.07
április 3., vasárnap, 15.07

1991-et írunk, a 10 éves Zsófi új iskolába kerül. Az új helyen sok minden idegen és furcsa, de van remény: Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályban. Még nem is sejti, hogy hamarosan Lizával együtt kell szembeszállniuk a kórusvezető Erika nénivel, aki nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre látszik... Deák Kristóf rövid játékfilmje a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázata jóvoltából készülhetett el.

Tetemre hívás

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
április 2., szombat, 19.32
április 3., vasárnap, 15.32

A kisfilm Arany János azonos című, 1877-ben írt balladájának mozgóképes adaptációja többek között Csuja Imre, Pogány Judit, Törőcsik Franciska, Sztarenki Dóra és Anger Zsolt közreműködésével. Az eredeti műben az ifjú Bárczi Benő gyilkosát igyekszik gyászoló apja megtalálni úgy, hogy „tetemre hívja” a halott fiú ellenségeit, ismerőseit, majd barátait, rokonságát, sőt, végül a falu teljes lakosságát. Azt gondolja ugyanis, hogy a seb majd vérezni kezd, ha a fiú gyilkosa áll oda a halotthoz. Arra azonban senki nem számít, hogy kinél kezd el valóban könnyezni a seb. Madarász Isti filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán támogatta.

Ál(l)omás

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
április 2., szombat, 19.42
április 3., vasárnap, 15.42

Hámori Gabi, Lázár Kati és Máté Gábor játsszák a főszerepet Vékes Csaba kisjátékfilmjében. A történet szerint Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és problémákkal szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból. Az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa, anélkül viszont nem lehet kiállítani a halotti bizonyítványát, és a holttestét sem lehet elszállítani. Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni. A rövidfilmet a Médiatanács a Huszárik-pályázat keretében támogatta. Az rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

LOVE

4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, Toldi mozi,
április 2., szombat, 20.19
április 3., vasárnap, 16.19

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

Bucsi Réka animációs filmjének célja, hogy a címben is szereplő elemi érzést, állapotot a szokásostól eltérő módon, egy különleges szemszögből mutassa be. Három fejezetre oszlik a film – vágy, szerelem és magány –, ezeken keresztül látunk haikuszerű jeleneteket. Az idei Berlinalét megjárt rövidfilmben, melyet a Médiatanács a Macskássy-pályázaton támogatott, sokszor apró megfigyelésekben mutatkozik meg egy teljesebb igazság.

Kellene kiskert, bőtermő!

TV Paprika, április 3., kedd, 3.50 (1. rész)
                   április 4., szerda, 3.50 (2. rész)

Spektrum Home, április 3., kedd, 23.45 (3. rész)

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Fekete krónika – A velencei pékinas

M2 Petőfi TV, április 3., vasárnap, 23.05

6_4.jpgA művelődéstörténet furcsaságai megörökítésének szentelte életét Ráth-Végh István író. Fekete krónika című kötetének szatirikus-humoros történeteit Pajer Róbert rendező vitte filmvászonra a Médiatanács Fehér György tévéfilmes pályázatán nyert támogatásából. Az újabb epizódok – A három csontváz és A velencei pékinas – különleges és izgalmas igazságszolgáltatási eseteket mutatnak be a XVII. századból. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Az életmentő

Spektrum, április 4., hétfő, 5.00

az_eletmento_1.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A filmet, amelyben Haumann Péter valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát, a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása