Fülledt örömök és pillepalack-expedíció

2016.04.04. 09:36 :: Sajtoiroda

Ismeretterjesztő és dokumentumfilmek a heti Mecenatúra-ajánlóban

Csupa magyar tematikájú mecenatúrás alkotás várja a héten a tévénézőket. Dokumentumfilmek tárják fel a román csapatok 1919-es bihari etnikai vérengzését; a több évszázados cigány-magyar együttélés hátterét  és a székelyvarsági kisiskolások megdöbbentő tanulási körülményeit. Újra vetítik a századfordulós Budapest bordélyvilágáról készült hiánypótló alkotást, de a Tokaj menti vizek pillepalack-áradatáról, a nógrádi paraszti kultúra örökségéről és a magyar anyák megmentőjének életéről készült ismeretterjesztő alkotásokat is érdemes megnézni. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

A köröstárkányi mészárlás

Duna World, április 4., hétfő, 18.00

1919 áprilisában Bihar megyét is elérték az Erdélybe betörő román királyi csapatok. A Székely Hadosztály számára a bihari hegyvonulatok stratégiai fontossággal bírtak, ugyanakkor a túlerőben lévő támadók fokozatos visszavonulásra kényszerítették a magyar katonákat. A majdnem színromán vidékeken zajló harcok egyik utolsó frontszakasza már Belényes, Köröstárkány és Kisnyégerfalva határában volt. Utóbbi kettőben minden képzeletet felülmúló véres mészárlást rendeztek a románok, miután a Székely Hadosztály egységei visszavonultak. A román történetírás mindmáig elhallgatja vagy félremagyarázza ezt az etnikai mészárlást, Vojtkó Ferenc dokumentumfilmje azonban, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, az igazság nyomába ered.

A nagyszerelmű város

Duna TV, április 4., hétfő, 23.00

nv.jpgA békeidők korában, a kiegyezés idején a bordélyok virágzásnak indultak, feltűntek az örömlányok, a fülledt erotikát kínáló mulatók. Fizetségért kínált kéj, titkos és legális örömtanyák, s a nyomukban járó nemi betegségek, lelki nyomorok világa volt ez. Csukás Sándor filmjében Szép Ernő, Heltai Jenő, Ady Endre és Csáth Géza írásai, valamint magángyűjtők fotó- és filmes gyűjteményei elevenítik meg a korszak hangulatát. A film a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi-pályázatán nyert támogatást. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Valamit visz a víz...

  1. rész: Spektrum, április 5., kedd, 3.45
  2. rész: Spektrum, április 6., kedd, 3.45
  3. rész: Spektrum, április 8., kedd, 3.45

A roadmovie- és realityelemeket ötvöző háromrészes ismeretterjesztő filmsorozat ötlete akkor fogant meg a készítők, Molnár Attila Dávid producer és Tóth Zsolt Marcell rendező fejében, amikor három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét. Akkor szembesültek azzal a látvánnyal, hogy az árral pillepalackok ezrei úsznak le a Tiszán. Kiderült, hogy ez minden áradáskor megtörténik, ezért döntöttek az eset megörökítéséről, amelyet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázat keretében támogatott. Az alkotókkal készült interjúnkat ITT olvashatják.

Közösen a jövőért

1. rész: Duna World, április 5., kedd, 17.55
2. rész: Duna World, április 6., szerda, 17.55
3. rész: Duna World, április 7., csütörtök, 18.00

kj.jpgA magyarság és a cigányság évszázadok óta él együtt a Kárpát-medencében, egymáshoz alkalmazkodásuk azonban nem mindig volt zökkenőmentes. Vajon mi vezetett odáig, hogy bármelyik félnek félnie kell a másiktól? Hogyan lehetne elérni, hogy békében éljenek egymás mellett az emberek? Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés ezeknek a kérdéseknek a megoldására? Dobronay László háromrészes filmje, amelyet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatott, objektíven igyekszik bemutatni a hazánkban élő legnagyobb, 500-700 ezres fős kisebbség hétköznapjait és problémáit.

Az életmentő

Spektrum, április 6., szerda, 4.00

az_eletmento_1.jpgSemmelweis Ignác az anyák megmentője. Viszontagságos, tragikus élete és munkássága több romantikus játékfilm ihletője volt a XX. században. Katona Zsuzsa azonban arra vállalkozott, hogy elsőként készítsen objektív, elfogulatlan, a tényeken alapuló, tudományos, ismeretterjesztő dokumentumfilmet az orvos életéről. A filmet, amelyben Haumann Péter valósághűen jeleníti meg Semmelweis személyiségét, életét és sorsát, a Magyar Média Mecenatúra program a Kollányi Ágoston-pályázat forrásából támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Tomi, Ervin és az iskola

HÍR TV, április 6., szerda, 14.01

te.jpgMíg a múlt században természetes jelenségnek számított, ma a modern ember igencsak rácsodálkozik, hogy vannak még gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással, a térdig érő hóval vagy az őszi eső utáni sártengerrel, több kilométert tesznek meg gyalog, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába. Simó Ibolya dokumentumfilmje, amely a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el, azon székelyvarsági gyerekek életét mutatja be, akiknek a tanulása, fejlődése még napjainkban is az időjárástól függ.

Kellene kiskert, bőtermő!

  1. rész: Spektrum Home, április 9., szombat, 23.45
  2. rész: Spektrum Home, április 10., vasárnap, 23.45
  3. rész: TV Paprika, április 10., vasárnap, 3.50
  4. rész: TV Paprika, április 11., hétfő, 3.50

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása