Mecenatúrás sikerek a III. Savaria Filmszemlén

2016.04.15. 12:54 :: Sajtoiroda

Április 13—15. között zajlik a III. Savaria Filmszemle a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínházban, amelyen kilenc, a Magyar Média Mecenatúra program forrásából létrehozott alkotás is versenyez. A Médiatanács által harmadik éve támogatott filmfesztivál tegnapi díjátadóján Kollarik Tamás Médiatanács-tag négy kategóriában adott át pénzdíjat a nyertes filmek alkotóinak, ahol öt, a Médiatanács mecenatúraprogramjának jóvoltából megvalósult alkotást is elismert a szakmai zsűri.

fejlec_kep_2.jpg

Az idén harmadik alkalommal megrendezett filmszemlére a szervezők a dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák mellett a 2016-os jubileumi Szent Márton-év tiszteletére egy negyedik, a savariai születésű szentről elnevezett kategóriában is várták a jelentkezéseket. A beérkezett 141 pályaműből (34 dokumentumfilm, 27 filmetűd, 61 kisjátékfilm és 19 Szent Márton-kategóriás alkotás) a szemlén a Koltay Gábor, András Ferenc és Halmay György filmrendezők alkotta zsűri által kiválasztott legjobb 50 filmet vetítik, 5 blokkban, mintegy 25 órányi hosszúságban. A szemle teltházas nyitógálája Széles Tamás Mindszenty József bíboros lelkipásztori munkáját és a tengerentúli emigrációban végzett misszióját bemutató Isten embere című ismeretterjesztő filmjével indult, amely a Médiatanács mecenatúraprogramjának forrásából készülhetett el.

A testület által támogatott filmek a díjátadón is remekeltek. A dokumentumfilm kategória mindhárom helyezettje mecenatúrás alkotás: Zsigmond Attila Székelyföldi betyárok című filmje végzett az élen, a második Szabó Attila és az Aves-média Méregzöld mesék című alkotása lett, a harmadik díjat pedig Széles Tamás és a Debreceni Városi Televízió Büszkébben tűrni másnál című dokumentumfilmje hozta el.

A kisjátékfilm kategóriában a zsűri Makkos Zsófi és Molnár Péter Miklós Az az egy gyerek című filmjét ítélte a legjobbnak, a második Batka Máté LÁV on the MÁV című alkotása, a harmadik pedig Tóth Gergely és Gerencsér Dávid Kimenő című kisjátékfilmje lett.

A filmetűdök között Mészáros T. László Márton köpenye című alkotása végzett az első helyen, a második díjat Balla Gábor és az Elephant Studio A toll című filmje, a harmadikat pedig Kiss Ferenc és Szalai István Ajtókon át című etűdje nyerte el.

A Szent Márton-kategóriában a filmszemlének otthont adó Szombathely területén 1700 éve született, egész Európában nagy tiszteletnek örvendő szent életét feldolgozó jubileumi alkotás, Pajer Róbert A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete című nagyszabású történelmi dokumentumfilmje végzett az első helyen, amelynek elkészülését is a Médiatanács mecenatúraprogramja tette lehetővé. A második helyezett Mezősi-Nagy Mariann és a Zemplén Televízió Vértanúságra ítélve című szintén mecenatúrás támogatású dokumentumfilmje, a harmadik pedig Hegedűs-Dányi Anita „Szép halállal…”: Bódi Mária Magdolna emlékére című alkotása lett.

A vetített versenyfilmek között négy további, a testület által támogatott alkotás szerepel: a Márton Áron boldoggá avatási pere és a Privatizáció  című dokumentumfilmek, valamint a Keletről jött emberek és az Emberebb ember című ismeretterjesztő filmek.

A díjátadó gálán Kollarik Tamás Médiatanács-tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora elmondta, hogy a támogatási program eddig több mint 700 magyar film elkészítését tette lehetővé. Szavai szerint az elkészült filmek magas színvonalat képviselnek, és jelentősen gazdagítják a magyar filmkultúrát.

komment

Címkék: Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Savaria Filmszemle

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása