Indián a Petőfi TV-n a Friss Hús után

2016.04.18. 09:27 :: Sajtoiroda

A 4. Friss Hús rövidfilmfesztivál sikerei után a televízió is műsorára tűzi Simonyi Balázs rövidfilmjét, az Indiánt, amely a filmkritikusok szerint „valódi, nagybetűs filmélmény”, „hidegrázós boldogság”, s amelyben „a tartalom és a kivitelezés is kiforrott filmes gondolkodásról, a mesterség alapos ismeretéről, és emellett érzékeny, egyedi látásmódról árulkodik”. Dokumentumfilmeket láthatnak az arktikus orosz lágerek titkos történetéről, a Rákosi-korszak kirakatpereiről, a 2013-as Duna-menti árvízről és a hargitai gyerekek iskolába jutásért folytatott küzdelmeiről. Megtekinthetik a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait, valamint a csángók költője, egy Nobel-díjas hadifogoly és az érdi neandervölgyi medvevadászok életét is. A Föld napján pedig Budapest föld alatti zugait és a magyarországi El Camino utolsó szakaszát járhatják végig. A filmek megtekintéséhez kellemes kulturális élményt kívánunk!

Kellene kiskert, bőtermő!

makvirag_1.jpg1. rész (Tél): Spektrum Home, április 18., hétfő, 8.00
2. rész (Tavasz): Spektrum Home, április 19., kedd, 8.00
3. rész (Bab és kukorica): Spektrum Home, április 20., szerda, 8.00 és április 23., szombat, 8.00
4. rész (A mák): Spektrum Home, április 21., csütörtök, 8.00 és április 24., vasárnap, 8.00
5. rész (A borsó és a hagyma): Spektrum Home, április 22., péntek, 8.00
6. rész (A paprika és a paradicsom): TV Paprika, április 18., hétfő, 3.50
7. rész (A krumpli): TV Paprika, április 23., vasárnap, 3.51

A városias jellegű fogyasztói szokások egyre inkább elterjednek a falvakban is, ami azt eredményezi, hogy az a tudásbázis, amelyen a paraszti kultúrában elterjedt növénytermesztés alapult, lassan eltűnni látszik. A 15 perces részekből álló sorozat rögzíti az öregek által felhalmozott ismeretanyagot, és bemutatja a Nógrád megyei Rimócon élők hagyományait. A filmet a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta. A rendezővel, Székely Orsolyával készített interjúnkat ITT olvashatják.

Cinema Inferno

Hír TV, április 18., hétfő, 14.01

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás, a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is. Novák Tamás dokumentumfilmje, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatott, az ő szemszögükből mutatja be a történteket.

Képek az árvízről

  1. rész: Duna World, április 18., hétfő, 17.45
  2. rész: Duna World, április 19., kedd, 18.00

kepek_az_arvizrol.jpgA film végigköveti a 2013-as magyarországi árvíz folyamatát: az előkészületeket, az ideiglenes védművek kiépítését, a pusztító víztömeg áramlását és a helyreállítást. Vízügyi és agrárszakemberek, -kutatók próbálják vázolni a vízkultúra, vízgazdálkodás hiányosságait, hogy mi okozhatja a gyakori, rendkívüli katasztrófákat. A film egy másik jelentős mozzanata a társadalmi összefogás nagyszerű megnyilvánulása a bajban, ahol a rendvédelmi szervek – a katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a honvédség – mellett a civil lakosok, sőt még a rabok is éjjel-nappal együtt segítették a védekezést. Kisfaludy András filmjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatán támogatta.

Tomi, Ervin és az iskola

Hír TV, április 19., kedd, 14.01

te.jpgMíg a múlt században természetes jelenségnek számított, ma a modern ember igencsak rácsodálkozik, hogy vannak még gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással, a térdig érő hóval vagy az őszi eső utáni sártengerrel, több kilométert tesznek meg gyalog, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába. Simó Ibolya dokumentumfilmje, amely a Magyar Média Mecenatúra program Ember Judit-pályázatának jóvoltából készülhetett el, azon székelyvarsági gyerekek életét mutatja be, akiknek a tanulása, fejlődése még napjainkban is az időjárástól függ.

Gyaloglás Gulágföldön – A legészakibb lágerek

Duna World, április 20., szerda, 17.55

gyaloglas_gulagfoldon.JPGA kutatók között Szolzsenyicin feltáró munkája óta vita zajlik arról, hogy hol voltak a legészakibb lágerek Oroszországban. Több teória megdőlt, végül két orosz történész munkája nyomán fény derült az arktikus lágerek titkos történetére. Ebben a fejezetben a rendező, Szalkai Zoltán az Északi-sarkvidéken gyalog próbál nyomára bukkanni a legtávolabbi lágereknek, ahol a mindennél kegyetlenebb klíma a biztos halált jelentette a fizikai munkára kényszerített raboknak. A filmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázat keretében támogatta.

Budapest Underground

  1. rész: Spektrum, április 21., csütörtök, 5.00
  2. rész: Spektrum, április 22., péntek, 5.00

Budapest Underground – beharangozó 1. from Filmjungle on Vimeo.

A film a főváros legrejtettebb zugaiba kalauzolja el a nézőket, a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A kamera elkíséri a kutatóbúvárokat Európa legnagyobb termálvizes barlangjába, a Molnár János-barlangba, hogy megérthessük, miként vált Budapest a fürdők városává. Lerner Balázs ismeretterjesztő filmje a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának köszönhetően készülhetett el.

A kőbaltás ember – Érdi medvevadászok

Spektrum, április 21., csütörtök, 5.30

a_kobaltas_ember_1.jpgAz idei Magyar Filmhéten a legjobb ismeretterjesztő film kategóriájában jelölést szerzett alkotás paleodetektívje Budapestről autózik az érdi Fundoklia-völgybe. A néhol 30 méter széles mély völgyben az őskori vadászok könnyedén elejthették a zsákmányt. A csontok tanúsága szerint ezt elég hatékonyan végezték, a lelőhelyen ugyanis legalább 500 barlangi medve csontjait találták meg a régészek. A medvevadászok amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek erről a vidékről, nyomukat azonban betemette a lösz, ami megőrizte őket az utókornak. Gauder Áron filmjét a Médiatanács a Kollányi Ágoston-pályázaton támogatta.

A Nobel-díjas hadifogolya_nobel-dijas_hadofogoly.jpg

Duna World, április 21., csütörtök, 17.45

Bárány Róbert neves fülspecialistának számított a maga korában. Kutatásai elismeréseként ugyan 1914-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat, ám csak 1915-ben, orosz hadifogolyként egy az orosz-iráni határ közelében lévő fogolytáborban értesült róla. Szekeres Csaba filmje az ő különleges életútját, kutatásait és hadifogságban eltöltött idejét mutatja be. A filmet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Kollányi Ágoston-pályázatán támogatta.

Mária-út

3. rész (Piricse-Csíksomlyó): FEM3, április 22., péntek, 0.25

maria_ut.jpg

A Mária-út – hasonlóan az El Caminóhoz – egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket érintő zarándok- és turistaút-hálózat. Kelet-nyugati tengelye az osztrák Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet. Dobronay László és Pajer Róbert filmsorozata dramaturgiailag arra épül, hogy sorra veszi azokat a kegyhelyeket, templomokat és szobrokat, amelyek mentén az út halad. Ezeken a földi helyszíneken keresztül pedig megpróbál eljuttatni bennünket azokra a lelki helyszínekre és azokhoz a spirituális élményekhez is, amelyeket az út a zarándokoknak jelent. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta.

Csángók költője – Egy csángó amerikai éjszakában (premier)

Duna World, április 23., szombat, 15.15
                     április 24, vasárnap, 7.25

csangok_koltoje.jpgHa etelközi ősi kultúránk nyomait akarjuk keresni és megtalálni, akkor a hamarosan teljesen eltűnő, beolvadó moldvai csángóságnál kell megragadni az utolsó pillanatot. Czencz József filmjének főszereplője Duma András csángó költő, aki archaikus nyelvezetű verseiben népe megrázó sorsát ábrázolva kiált a magyarság felé, segítséget remélve. Az alkotás a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Ember Judit-pályázata jóvoltából készülhetett el.

Indián (premier)

M2 Petőfi TV, április 25., hétfő, 1.40

2_7.jpgValamikor a 80-as években, a vasfüggönyön innen, Galambos - az úttörőtábor egyik lakója - próbálja megtalálni helyét a hétköznapok világában. Indiánnak hiszi magát, aki kénytelen a cowboyok között élni. Álomvilága azonban szembekerül a késő szocializmus rideg valóságával. A vágy, hogy szabad lehessen, szeressék és megértsék, hajtja előre a vad kelet sivárságától a vadnyugat végtelen tájai felé. Kalandjai és élményei révén lassan maga mögött hagyja a gyermekkorát, hogy belekóstoljon a felnőtt létbe. Simonyi Balázs rövidfilmje, amely az idei 4. Friss Hús rövidfilmfesztivál egyik legkedveltebb alkotása volt, a Médiatanács Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

komment

Címkék: ajánló Médiatanács Magyar Média Mecenatúra

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása