Mecenatúrás filmek a Mediawave filmfesztiválon

2016.04.26. 10:51 :: Sajtoiroda

Április 27. és május 1. között zajlik a komáromi Monostori erődben a 26. Mediawave nemzetközi zenei és filmfesztivál, amelyre 1851 filmnevezés érkezett 94 országból. A fesztivál nemzetközi mezőnyében 91, magyar filmprogramjában 49 filmet vetítenek játék-, kisjáték-, dokumentum-, tánc-, kísérleti és animációs film kategóriákban. A vetített alkotások között kilenc, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében támogatott filmet is megtekinthetnek az érdeklődők, köztük Voltaire Candide-jának felnőtt korosztályos animációs feldolgozását, a Dózsa-féle parasztfelkelést homokanimáción és a Csík zenekar által elhíresült Quimby-dal, a Most múlik pontosan történetét.

A fesztiválra ingyenes a belépés (moziba és koncertekre is) a mozgáskorlátozottaknak, a nyugdíjasoknak – igazolvány felmutatásával, valamint a gyermekeknek 14 éves korig, szülői kísérettel. A 14–18 éveseknek is ingyenes, ha szülőkkel érkeznek. A diákok 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A teljes árú napijegy ára szerdán és csütörtökön 2000 Ft, pénteken és szombaton 3500 Ft, vasárnap 1000 Ft. A minden napra érvényes bérlet ára 8000 Ft.

Vágy, hogy indiánok lehessünk

Vetítik: Tiszti terem, április 27., szerda, 16.00
            Tiszti terem, április 28., csütörtök, 16.56
            Tiszti terem, április 29., péntek, 12.56

Franz Kafka életének magyar vonatkozásai kevéssé ismertek. Szemző Tibor kísérleti filmje, melyet a Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázaton támogatott, az író utolsó szerelmének és utolsó barátságának történetét örökíti meg. Dora Diamant, azaz Gyémánt Dóra és az irodalmi érdeklődésű fiatal dombóvári medikus, dr. Klopstock Róbert végigélik Kafka utolsó heteit, ápolják, és az utolsó pillanatig kitartanak mellette egy Bécs melletti szanatóriumban. A film a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek. A szereplők nélküli filmben a képek mintegy „aláfestései”, vizuális megerősítései a narrációnak és visszaemlékezéseknek. Az alkotóval készült interjúnkat ITT olvashatják.

Holdon át

Vetítik: Tiszti terem, április 27., szerda, 16.38
            Baka terem, április 30., szombat, 12.32
            Baka terem, május 1., vasárnap, 12.32

A kísérleti film egy rejtett érzelmekre ható lírai audiovizuális alkotás, amely a nőiséget, a női princípiumot ünnepli. A filmes kísérletezés témája egy különleges szólótánc, az indiai szakrális táncok egyik színpadra vitt változata, melynek lényege a letisztult, harmóniába rendezett, dinamikus művészi mozgás és a klasszikus dél-indiai zenei alap együttese. A női főszereplőt örök sorskérdések gyötrik, melyek a másik nemhez, az anyasághoz, a mulandósághoz és a természetfelettihez kötődnek. A történetben a főszereplő nőalak a szolgálaton keresztül talál megnyugvást, melyen át be tud épülni egy magas esztétikájú rendbe. Tóth Tamás filmje a Magyar Média Mecenatúra program Huszárik Zoltán-pályázatán nyert támogatást.

Trans Duna I-II.

Vetítik: Felső Duna: Baka terem, április 28., csütörtök, 16.00
            Al Duna: Baka terem, április 28., csütörtök, 16.53

A 2580 km hosszú Duna Európa egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, mégis kevesen ismerik a folyón élő és dolgozó teherhajósok nomád életmódját. Egy-egy hosszabb út fizikailag és pszichikailag is kemény kihívás számukra, ezért ez az emberpróbáló munka csak a különleges lelki alkatú embereknek való. Somogyvári Gergely kétrészes meditatív tempójú dokumentumfilmje epizódonként egy-egy dunai hajót és magyar legénységét, valamint a dunai táj és az ember különleges kapcsolatát mutatja be a nézőknek. A film elkészülését a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Candide – Otthon, édes otthon

Vetítik: Tiszti terem, április 29., péntek, 16.28
            Baka terem, április 30., szombat, 17.28
            Baka terem, május 1., vasárnap, 17.28

Van valaki, aki még nem hallott Candide-ról? Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér megpróbálta újragondolni Voltaire örök érvényű alkotását, és hagyták, hogy a kanapé csöndjét megtörjék az örök kérdések. A 18. századi francia remekmű kortárs helyzeteket idéz meg egy barokk nemesi család belső konfliktusain keresztül. Elsöprő szerelem, 2D vér, lepra és üldözés: Candide örök. A 14+-os célközönség számára készült animációs film a Médiatanács a Dargay Attila-pályázatának forrásából készülhetett el.

És ezt így hogy?

Vetítik: Tiszti terem, április 29., péntek, 16.36
            Baka terem, április 30., szombat, 16.20
            Baka terem, május 1., vasárnap, 16.20

es_ezt_igy_hogy_gitar.jpgAz animációs film a fotóalapú 2D-animációnak köszönhetően egyszerre realista és groteszk, elidegenítő hatásokra épül. Egy gitár alkatrészeinek elkészülését követhetjük: gyermekmunkások embertelen körülmények között készítik a húrokat, elefántokat mészárolnak le a hangolókulcs miatt, és fákat vágnak ki azért, hogy elkészülhessen a gitár teste és nyaka. Szeiler Péter animációs rövidfilmje, amely a Médiatanács Macskássy Gyula-pályázatának köszönhetően készülhetett el, a társadalmi különbségekre hívja fel a figyelmet.

Dózsa 1514

Vetítik: Tiszti terem, április 29., péntek, 16.41

Cakó Ferenc világhírű művész a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából homokanimációs filmet készített a felkelés körülményeiről és eseményeiről. A film, amelynek elkészülését a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázatán támogatta, 14 percben mutatja be történelmünk e jelentős eseményét.

Városi legendák – Indifferens

Vetítik: Tiszti terem, április 29., péntek, 17.07

varosi_legendak_1.jpgA városi legendák a legkülönbözőbb emberekről és dolgokról szólhatnak: szokásokról, szerencséről, csodákról és tragédiákról. Az azonban közös bennük, hogy a mesék, a valóság és a képzelet keverékei. Glaser Kati a szintén Médiatanács-támogatott Három nagymamám volt alkotója a Macskássy Gyula-pályázatnak köszönhetően szatirikus, vicces és bájos sorozatot készített ezekről az urbánus legendákról. A rendezővel készült interjúnkat ITT olvashatják.

Engedem, hadd menjen

Vetítik: Baka terem, április 30., szombat, 14.00

Elengedni, megtalálni, feldolgozni, továbbvinni. Nagyjából ezzel a négy szóval lehet jellemezni azt a hangulatot, amely úrrá lesz rajtunk, ha megnézzük Lévai Balázs dokumentumfilmjét. A Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és az erdélyi, erdőszombattelki zenekar történetének különös összefonódása a „Most múlik pontosan” című dalban három újrakezdés története, amelyeket ez a dal foglal keretbe. Ebben az emblematikus dalban csúcsosodik ki a Csík zenekar különleges munkássága. Sikerüket illusztrálja az is, hogy már több mint 15 millióan nézték meg a Quimby-feldolgozást a Youtube-on. Akik nem ismerik az eredeti szerzeményt, azt gondolják, hogy ez egy régi magyar népdal lehet, mert pont olyan szívhez szóló, mint a Kodály- vagy Bartók-gyűjtésekből származó dalok. Ennek van némi igazságtartalma, hiszen a Csík zenekar elrejtett a Quimby-dalban egy mezőségi, pontosabban erdőszombattelki népzenei motívumot. A dokumentumfilmet a Médiatanács az Ember Judit-pályázaton támogatta. A rendezővel készült interjút ITT olvashatják.

komment

Címkék: ajánló fesztivál Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Mediawave

A Médiatanács blogról

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogja. A Médiatanács tagjai: Karas Monika elnök, Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László.

Weboldal a médiatörvényről

Ugrás a www.mediatorveny.hu-ra

Mecenatúra – Pályázati tükör

mecenatura_uj_310x222.jpg

A Médiatanács a Facebookon

  

Mecenatúra a Facebookon

                 

A Médiatanács YouTube-csatornája

Iratkozz fel YouTube-csatornámra
süti beállítások módosítása